Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 25/01/2008


Γ. Παπανδρέου: "Το ΠαΣοΚ είναι η ελπίδα του λαού"


Με έντονη κριτική προς την κυβέρνηση Καραμανλή και με την ελπίδα για ένα ΠαΣοΚ που αποτελεί την «καθαρή και ισχυρή εναλλακτική λύση» έκλεισε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου τις εργασίες της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.
«Το συνέδριο θα είναι η αφετηρία για μια νέα πορεία για την Ελλάδα και τη νέα πορεία του ΠαΣοΚ προς την κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το Κίνημα αποτελεί την ελπίδα του λαού και ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να αλλάξει τη χώρα.
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και τα πρόσφατα φαινόμενα διαφθοράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η ΝΔ καταρρέει και κάποιοι έχουν βαλθεί να παρουσιάσουν το ΠαΣοΚ μέρος της κρίσης, γιατί δεν θέλουν εναλλακτική καθαρή ισχυρή λύση. Μέρος της κρίσης είναι αυτοί που δεν έχουν τη βούληση για αλλαγές και στερούνται προτάσεων».
Μίλησε ακόμη για κρίση της χώρας η οποία συνίσταται στην υπονόμευση των θεσμών, την κατάχρηση εξουσίας, την επικράτηση του νόμου των ισχυρών και την εξαγορά συνειδήσεων, ενώ τόνισε ότι « η συντηρητική πολιτική της ΝΔ οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο, που δεν θα τελειώσει αν δεν ανατραπεί η πολιτική αυτή».
Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «υπηρετεί τους ισχυρούς», έσπευσε ωστόσο να αναγνωρίσει την ευθύνη του ΠαΣοΚ, λέγοντας ότι ως κυβέρνηση δεν δημιούργησε εκείνους τους θεσμούς που θα εμπόδιζαν μια τέτοια διακυβέρνηση.
Συνεχίζοντας την κριτική προς τη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε για αδιαφανή συμφέροντα τα οποία στηρίζουν τον κ. Καραμανλή ενώ σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ στην Τουρκία ανέφερε ότι αυτή θα έχει δύο πιθανά αποτελέσματα και τα δύο επικίνδυνα: «είτε η Ελλάδα θα πιεστεί για ακόμα περισσότερες παραχωρήσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα είτε η κυβέρνηση προσδοκά μόνο επικοινωνιακά οφέλη».
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων της άλλης αριστεράς να ανταποκριθούν στην πρόσκληση διάλογου και να αφήσουν τις ισοπεδωτικές λογικές που "συντηρούν την συντήρηση".
ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 25/01/2008”

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 18/01/2008

"Χάστουκι" σε ΝΔ- ΠΑΣΟΚ από νέα δημοσκόπηση

Συνεχή φθορά υφίστανται μετά τις εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, όπως αποδεικνύεται εκ νέου από δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που δημοσιεύει το «Το Παρόν της Κυριακής». ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χάνουν περί τις 10 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.
Στη πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 31,7%, διατηρώντας προβάδισμα 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει το 29,2%.
Και στην παρούσα δημοσκόπηση διαφαίνεται η δυναμική που αναπτύσσουν τα μικρότερα κόμματα. Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 7,7% και ο ΛΑΟΣ το 4,8%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κόμμα των Οικολόγων- Πράσινων συγκεντρώνει το 2,1% στην πρόθεση ψήφου, δημιουργώντας εύλογες αξιώσεις για είσοδο στο κοινοβούλιο.
«Ράπισμα» σε κυβέρνηση
Τρεις στους τέσσερις πολίτες (73%) εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν έκανε πράξη την εξαγγελθείσα «μηδενική ανοχή» σε φαινόμενα σήψης και διαφθοράς.
Παράλληλα ένας στους δύο ερωτώμενους (49,5%) εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός είχε λάθος στάση στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ωστόσο το 65% θεωρεί ότι ο κ. Καραμανλής «έλαβε το μήνυμα » για τον τρόπο επιλογής των συνεργατών του.
Αυστηροί εμφανίζονται οι πολίτες και απέναντι στα ΜΜΕ, για τα οποία εκτιμούν ότι έχουν δείξει υπερβάλλοντα ζήλο στην παρουσίαση της υπόθεσης Ζαχόπουλου.
Συγκεκριμένα το 47,2% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν υπερβολικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 18/01/2008”

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

"ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ" 10/01/2008

Να παραμείνει αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος επιθυμούν οι πιστοί

Περισσότεροι από τους μισούς πιστούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό της εφημερίδας «Ορθόδοξος Κόσμος» θεωρεί ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεν πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα του παρά την ασθένεια του.
Η δημοσκόπηση αφορούσε στα τεκταινόμενα στην Εκκλησία και την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου.
Χαρακτηριστικά το 57% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί «να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος παρά την ασθένεια του», το 67% θεωρεί «πρόωρη/βιαστική τη συζήτηση για τη διαδοχή», το 68% τάσσεται «κατά κυβερνητικής παρέμβασης στο θέμα της εκλογής», το 61% πιστεύει πως «πρέπει και οι πιστοί να ψηφίζουν για Αρχιεπίσκοπο» και το 38% θεωρεί πως « τα πράγματα στην Εκκλησία οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση».
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι υπάρχει έλλειψη αναγνωρισιμότητας αναφορικά με τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως υποψήφιοι διάδοχοι του κ. Χριστόδουλου.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου σε δείγμα 1003 ατόμων.

read more “"ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ" 10/01/2008”

"ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ" 03/01/2008

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΙΩΑΝΝΗ Π. ΤΡΑΓΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ "ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ" ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΛΟΓΛΟΥ

Ο κ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ δήλωσε:
"Έχουν περάσει τρεις, μόλις μήνες, από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και έχουν απομείνει λίγες μόνο μέρες πριν περάσουμε στο 2008. Είναι γεγονός, ότι η Ελλάδα διανύει σήμερα μια περίοδο καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική της πορεία. Βρίσκεται σε μια κομβική καμπή της αναπτυξιακής της τροχιάς. Η Ελλάδα περνάει με σταθερά βήματα σε μια άλλη εποχή. Την εποχή της μετριοπάθειας, της υπευθυνότητας, των μεταρρυθμίσεων.
Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έστειλαν το δικό τους μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις. Άλλωστε, η «αποστολή μηνυμάτων» είναι μια φυσική ροπή του εκλογικού σώματος και χρέος των κομμάτων - που φιλοδοξούν να υπηρετήσουν την κοινωνία - είναι να τα αποκωδικοποιούν και να τα αναλύουν. Με άλλα λόγια, να τα λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους.
Όταν το 2004 αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης, η χώρα βρισκόταν εγκλωβισμένη σε ένα πολιτικό μοντέλο με δομές αναχρονιστικές, τελματωμένο, που είχε κάνει προ πολλού τον κύκλο του και βρισκόταν ήδη σε παρακμιακή κατάσταση. Ένα μοντέλο που είχε ως χαρακτηριστικό του γνώρισμα την ταύτιση κόμματος και κράτους, την εξυπηρέτηση κρατικοδίαιτων συμφερόντων, την διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα.
Εμείς, απέναντι σε αυτή τη πραγματικότητα δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε ένα και μόνο δρόμο: αυτό των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Ξεκινώντας από τα αυτονόητα όπως ήταν η απογραφή – ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες την πραγματική κατάσταση της οικονομίας – μέχρι την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, τη μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση, τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Εφαρμόσαμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που έδινε έμφαση στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Τα έως σήμερα αποτελέσματα από την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος είναι απτά, χειροπιαστά. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρωζώνη, το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε κάτω του 3%, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά, ο πληθωρισμός περιορίστηκε – παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς επιδράσεις της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου - οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν, το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα μετρήσιμα, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.
Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι αποφύγαμε κάποια λάθη ή παραλείψεις, ούτε ότι όλα τα προβλήματα της χώρας έχουν λυθεί. Αντιθέτως, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Στην αρχή της νέας κυβερνητικής μας θητείας, οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες και τα προβλήματα δύσκολα. Η Ελλάδα καλείται να κερδίσει το στοίχημα της μακροχρόνιας δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της μείωσης του δημόσιου χρέους. Της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Της συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων και του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να προχωρήσει η χώρα σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Της επιτάχυνσης των προσπαθειών στην έρευνα και τη καινοτομία, με την αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και τεχνολογία. Της προστασίας του περιβάλλοντος, με την αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης των οικοσυστημάτων, των υδάτων και τον έλεγχο των εκπομπών αερίων. Της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, με ήπιο τρόπο και χωρίς αιφνιδιασμούς, ώστε να αρθούν οι υπερβολές, οι στρεβλώσεις και οι αδικίες που το χαρακτηρίζουν.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι πολίτες έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα. Με ώριμη κρίση, διαπίστωσαν ότι με το φόβο, την ατολμία, την ακινησία η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει ταχύτητα. Σε μια εποχή όπου τα πάντα γύρω μας μεταβάλλονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, εμείς δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι. Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε με τις λογικές της στασιμότητας, της συντήρησης, της στείρας άρνησης κάθε προσπάθειας αλλαγής. Δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε στην απλή διαχείριση των προβλημάτων. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι η μετάβαση στη νέα εποχή απαιτεί μια πιο γενναία πολιτική μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2008 που ψηφίστηκε, αυξάνουμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 18%, αυξάνουμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 19%, συστήνεται το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, χορηγούμε το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, αυξάνουμε το κατώτατο επίδομα ανεργίας κατά 10%, αυξάνουμε σημαντικά το μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως είχαμε δεσμευτεί.
Από τους πρώτους μήνες της νέας τετραετίας, με αίσθημα ευθύνης έναντι του τόπου, τολμάμε και αντιμετωπίζουμε μεγάλα ζητήματα που χαρακτηρίζονταν από χρόνιες παθογένειες, όπως είναι το Ασφαλιστικό σύστημα και η Ολυμπιακή Αεροπορία. Με κοινωνική ευαισθησία, με διάλογο, με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση.
Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις μου, θέλω – με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Ρωσία – να κάνω κάποιες σημαντικές επισημάνσεις. Η επιτυχημένη συνάντηση των δύο ηγετών επαναβεβαίωσε τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, καθώς και την συνέχιση μιας εξωτερικής πολιτικής υψηλού πολιτικού επιπέδου, που έχει χαράξει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αλλά και την συνέχιση της προσέγγισης για τον ενεργειακό αγωγό φυσικού αερίου "Southstream", ο Πρωθυπουργός εξασφάλισε την προώθηση πολύ σημαντικών, για την οικονομία και την εξωτερική μας πολιτική, έργων. Η χώρα μας, ιστορικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει το προνόμιο να βρίσκεται σε αυτό το γεωγραφικό σταυροδρόμι που την καθιστά γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Αυτό το γεωοικονομικό πλεονέκτημα το εκμεταλλεύεται στο έπακρο ο Πρωθυπουργός, υπηρετώντας με άριστο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, έναν κόσμο διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων αλλά και ευκαιριών, η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακός κόμβος της Ν.Α. Ευρώπης και παίρνει τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Και αυτή η θέση, φέρνει την σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή".

read more “"ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ" 03/01/2008”