Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 20/03/2008

Συνέντευξη του Γ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.
κ. ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΡΑΓΑΚΗ ,
στον συνεργάτη της εφημερίδας ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ
ΛΙΛΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να ξεκινήσουμε αυτή την επικοινωνία μας με τις απεργίες. Πως βλέπετε, κατά την κρίση σας, την εξέλιξη τους; Είναι σε διαδικασία αποκλιμάκωσης ή εντείνονται; Θα ήθελα την άποψη σας.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Κοιτάξτε, ξεκίνησε την Δευτέρα 17/3, η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι ή το απόγευμα. Έχω την αίσθηση, ότι μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα αποκλιμακωθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βάζετε, δηλαδή, deadline την ψήφιση του νομοσχεδίου;
«Γιάννης Τραγάκης»: Τι σημαίνει απεργία; Απεργία σημαίνει διεκδικώ, διεκδικώ μήπως πετύχω την αλλαγή σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Νομίζω ότι από την Πέμπτη και μετά δεν υπάρχει νόημα. Μην ξεχνάτε, ότι η κοινή γνώμη έχει στραφεί εναντίον κάποιων συνδικαλιστών, είτε για τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις απεργίες, είτε για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν απέναντι σε αυτούς που θέλουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα της εργασίας. Διότι, όσο ιερό είναι το δικαίωμα της απεργίας, άλλο τόσο ιερό είναι και το δικαίωμα της εργασίας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Βλέπω, όμως, και άλλες επαγγελματικές ομάδες να ετοιμάζονται για απεργία. Πρατηριούχοι, φαρμακοποιοί, δημόσιοι υπάλληλοι, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές …δηλαδή μήπως αυτή η εκτίμηση που κάνατε, ότι οδεύουμε σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, είναι περισσότερο μια ευχή;
«Γιάννης Τραγάκης»:
Εγώ αναφέρθηκα στο ασφαλιστικό, δεν αναφέρθηκα στα άλλα αιτήματα που εκφράζουν ομάδες εργαζομένων ή επαγγελματιών, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι άλλες ομάδες εργαζομένων . Η εκτίμηση που έκανα αφορούσε το ασφαλιστικό και πιστεύω ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που αφορούν το ασφαλιστικό θα εκτονωθούν μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου την Πέμπτη.
.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το επιχείρημα των απεργών και της αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, όπως είναι η δικαιοσύνη, οι αγωγές, τα ΜΑΤ, προκειμένου να κάμψει τους απεργούς. Θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό.
«Γιάννης Τραγάκης»: Προτού σας απαντήσω σε αυτό, θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση είχε θέσει το ασφαλιστικό σε δημόσια διαβούλευση δύο χρόνια. Τώρα, αν προσήλθαν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι ή τα πολιτικά κόμματα είναι άλλο θέμα. Άλλοτε προσέρχονταν στο διάλογο και άλλοτε έφευγαν. Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις. Σας θυμίζω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. αφιέρωσε μια ολόκληρη συνεδρίαση για να ακούσει τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων πάνω σε αυτό το θέμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν ενστάσεις σε αυτό που λέτε. Πράγματι έγινε μια προσπάθεια διαλόγου, αλλά για το τελικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δηλαδή γι' αυτό που συζητάμε τώρα, δεν έγινε διάλογος. Δεν δόθηκε αυτό το νομοσχέδιο σε κοινή θέα, ώστε να τοποθετηθούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτικά κόμματα.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είχαν δοθεί και στα κόμματα και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και είχαν ήδη τοποθετηθεί. Σας θυμίζω, για παράδειγμα, ότι είχαν τοποθετηθεί εναντίον της ενοποίησης των ταμείων. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι τόσο εμπεριστατωμένο και λεπτομερειακά σχεδιασμένο που θα χρειαστεί πολύ λίγες υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα για να υλοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι το νομοσχέδιο έχει υποστεί επεξεργασία σε βάθος, ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμο. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Απαντήστε μου, όμως, στο ερώτημα που σας έθεσα προηγουμένως, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κάμψει τους απεργούς;
«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη και το κοινωνικό σύνολο. Διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που θίγονται ανεπανόρθωτα από τις απεργίες. Αυτή η πραγματικότητα καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, στοιχείο που καταδεικνύει ότι υπάρχει μια δυσαρμονία μεταξύ των προτάσεων των συνδικαλιστών και αυτών της κοινής γνώμης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο κόσμος έχει μια άποψη για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, ενδεχομένως να τη θεωρεί αναγκαίο κακό αλλά δεν δείχνει και ότι συμφωνεί με αυτή. Από την άλλη, με εκείνο που σίγουρα δεν συμφωνεί είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται ορισμένες κινητοποιήσεις και όπως είδαμε σε κάποιες εφημερίδες ορισμένα γκάλοπ που δείχνουν ότι ένα ποσοστό των πολιτών συναινεί με το μέτρο της επίταξης. Θα ήθελα τη γνώμη σας.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Ο λόγος είναι απλός. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στη Φυλή εμποδίζεται η είσοδος των απορριμματοφόρων των Δήμων εκείνων που δεν απεργούν οι εργαζόμενοι τους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μείνει ανοιχτή η χωματερή της Φυλής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα υιοθετηθεί τελικά το μέτρο της επιστράτευσης;
«Γιάννης Τραγάκης»: Πιστεύω πως όχι, διότι θα εκτονωθεί η κατάσταση. Εάν, όμως, δεν εκτονωθεί, τότε εκτιμώ ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθμίσει το δημόσιο συμφέρον, να σταθμίσει τη δημόσια υγεία, να σταθμίσει το δικαίωμα των άλλων εργαζομένων να εργασθούν και αν χρειασθεί θα πρέπει να προχωρήσει στο μέτρο της επίταξης. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι παράνομη η κατάληψη της χωματερής ή στο πλαίσιο του αγώνα είναι ένα θεμιτό μέσο στη διεκδίκηση αιτημάτων;
«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς είναι παράνομη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως ξέρετε τι λένε κάποιοι; Ότι η κυβέρνηση σκοπίμως άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι, ώστε να στρέψει τη κοινή γνώμη εναντίον των απεργών.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Επειδή το ακούω συχνά αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι ένας μύθος. Η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον των απεργών εξαιτίας των ενεργειών των ίδιων των απεργών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχουν πιέσεις ή συστάσεις προς τη ΔΑΚΕ να σταματήσει την απεργία στη ΔΕΗ.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Γνωρίζετε ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή έγιναν ορισμένες σοβαρές διορθωτικές βελτιώσεις σε ότι αφορά στη ΔΕΗ. Αφορούσαν τον κλάδο υγείας, την αυτοτέλεια των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ και άλλες σοβαρές διορθώσεις. Επομένως, δεν τίθεται θέμα συστάσεων ή πιέσεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο ασφαλιστικό ή η κυβέρνηση είναι άκαμπτη; Θέλω να πω, μήπως έχει επενδύσει επικοινωνιακά στο ασφαλιστικό και θέλει να κάνει επίδειξη ισχύος;
«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι, δεν είναι θέμα επίδειξης ισχύος. Είναι η σταθερή θέση της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Το ασφαλιστικό είναι η αιχμή της μεταρρυθμιστικής μας πολιτικής και γνωρίζετε ότι προεκλογικά κατεβήκαμε στις εκλογές με τις θέσεις μας για το ασφαλιστικό. Σας επαναλαμβάνω, όμως, ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή υπήρξαν βελτιώσεις του νομοσχεδίου. Έγιναν αρκετές διορθώσεις στη ΔΕΗ, όπως και στο θέμα των ΟΤΑ όπου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και έφερε την τροπολογία για την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πολιτικό κόστος σήμερα είναι μικρότερο από εκείνο που εισέπραξε σε περιόδους αδράνειας και ότι σε βάθος χρόνου θα εξέλθει ωφελημένη από αυτή την αντιπαράθεση;
«Γιάννης Τραγάκης»:
Εγώ δεν ξέρω αν θα εξέλθει ωφελημένη η κυβέρνηση. Εκείνος που θέλω να εξέλθει ωφελημένος είναι ο ελληνικός λαός. Και από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα βγει ωφελημένος σε βάθος χρόνου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι προχωράτε στο ασφαλιστικό για εισπρακτικούς λόγους, ότι το ταμείο είναι μείον και γι' αυτό θέλετε χρήματα.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Μα δεν θα εισπράξει το ταμείο, το ταμείο δίνει. Όπως είδατε, δημιουργούμε το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών και του δίνουμε το 4% των φόρων προστιθέμενης αξίας, το 10% των αποκρατικοποιήσεων και το 10% του κοινωνικού πόρου, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς εξηγείται ότι η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό ζητάει από όλους τους πολίτες θυσίες και, την ίδια ώρα, οι Βουλευτές με προνομιακή σχέση, μόνο με οκτώ χρόνια, μπορούν να πάρουν σύνταξη.
«Γιάννης Τραγάκης»:
Τα τέσσερα χρόνια έγιναν οκτώ. Θα σας θυμίσω ότι από το 1952, χρειάζονταν 48 μήνες πλήρους βουλευτικής θητείας για να αποκτήσεις συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τώρα οι 48 μήνες διπλασιάστηκαν και έγιναν 96. Και να μην ξεχνάτε ότι αυτό αφορά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Διότι για να πάρει ένας Βουλευτής σύνταξη πρέπει να πάει στα 65.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τους βουλευτές της Ν.Δ. τι γίνεται; Εντάσσονται όλοι κάτω από την ομπρέλα της κομματικής πειθαρχίας και τι θα γίνει με εκείνους που πιθανό δεν θα ενταχθούν τόσο καλά;
«Γιάννης Τραγάκης»:
Καταρχήν, δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία και το έχω τονίσει επανειλημμένως αυτό. Οι βουλευτές της Ν.Δ. είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τις απόψεις τους και από τις διαφορετικές απόψεις προκύπτει η σύνθεση. Άλλωστε όπως γνωρίζετε, ως εκ της θέσεώς μου, με τον κ. Πρωθυπουργό συναντιόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα και βέβαια κυρίαρχο θέμα ήταν το ασφαλιστικό. Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό είναι η κορυφαία επιλογή της κυβέρνησης και είμαστε όλοι συστρατευμένοι πίσω από την επιλογή αυτή.

read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 20/03/2008”

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 13/03/2008


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
«ΝΕΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ»


«Ο κ. Μελάς εμπαίζει τους Κερατσινιώτες για το κέντρο υγείας»

Σχετικά με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για το Κέντρο Υγείας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Κερατσίνι» κ. Χρήστος Σαλαλές εξέδωσε ανακοίνωση:
«Ο Δήμαρχος Κερατσινίου πραγματοποίησε εκδήλωση για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου υγείας για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, παρουσία και του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου. Οργάνωσε μια ακόμη κομματική φιέστα όπως συνηθίζει. Πρόκειται για πραγματική κοροϊδία και εμπαιγμό των Κερατσινιωτών. Έγινε εκδήλωση για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την κατασκευή του κέντρου υγείας, όταν προγραμματική σύμβαση για το ίδιο αντικείμενο είχε υπογραφεί από τον Μάρτιο του 2004!
§ Πρόκειται για Σύμβαση που υπογράφτηκε επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Δημαρχίας Δ. Σαραφόγλου, την οποία στην συνεχεία η Κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους.

§ Το Υπουργείο Υγείας επί Νικήτα Κακλαμάνη κατά αρχάς ακύρωσε την Προγραμματική Σύμβαση και δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του Κέντρου μέσω της ΔΕΠΑΝΟΜ, για να το ξεχάσει εντελώς στην συνέχεια.
§ Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σε συνεργασία με τον κομματάρχη της ΝΔ Φώτη Μελά μετέτρεψαν την περσινή εκδήλωση των «Καραισκάκειων» σε προεκλογική φιέστα, ανακοινώνοντας και πάλι… την κατασκευή του Κέντρου υγείας, το οποίο η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε βάλτωσει, χάνοντας πόρους από το Γ΄ Κ.Π.Σ.!
§ Και πάλι όμως. Φάνηκε στην πράξη η αδυναμία και η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής του Φώτη Μελά. Χρειάστηκε ένας περίπου χρόνος, χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να γίνου αδιαφανείς διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτραπεί στον κ. Μελά να προχωρήσει στην κατασκευή του Κέντρου Υγείας με τη μεθόδο της μελέτης κατασκευής. Σημειωτέον δε, ότι ο κ. Μελάς είχε καταψηφίσει την Προγραμματική Σύμβαση, όταν το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου τον Ιανουάριο του 2003. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τον κ. Μελά. Είναι φανερό ότι ζούμε προσπάθειες υποτίμησης της νοημοσύνης μας, στιγμές ντροπής για τα δημοτικά δρώμενα.
Το Κέντρο Υγείας πρέπει βέβαια να κατασκευαστεί,
αν και δυστυχώς οι τακτικισμοί, το μικροκομματικό πνεύμα και η χρονοτριβή έχουν θέσει την υλοποίηση του εν αμφιβόλω. Είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας συνολικά για την Β΄ Πειραιά. Για αυτό παλέψαμε, όταν ο κύριος Μελάς και η Κυβέρνηση της ΝΔ το έθαβαν. Αυτό που δε θα περάσει όμως, είναι η κοροϊδία ενός δημάρχου που αναλώνεται σε φιέστες κρύβοντας το ένοχο πολιτικό παρελθόν του, την υπονόμευση των προσπαθειών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και την αδυναμία του».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 13/03/2008”

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 13/03/2008


ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ:
ΕΧΩ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΜΑΣ ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΛΟΓΛΟΥ

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Κυβέρνησης δήλωσε στον συνεργάτη μας Σταύρο Λιλόγλου την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή.Συγκεκριμένα μας δήλωσε:
"Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους δύο μήνες ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας εξαντλήθηκε, με ευθύνη κυρίως των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε μια υπόθεση η οποία είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός τηλεοπτικού σίριαλ. Αυτό, όμως, που δεν είχε η υπόθεση είναι πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο.
Η επίμονη μονοθεματική ενημέρωση των ειδησεογραφικών δελτίων και εκπομπών έδωσε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μιας επιφανειακής φιλολογίας με πολλές γενικεύσεις, ισοπεδωτικές παραδοχές και παραπολιτικές υπερβολές. Στην ουσία, επιχειρήθηκε για μια ακόμα φορά – με πρόσχημα μια προσωπική ιστορία – γενικευμένη και άδικη ενοχοποίηση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Όμως ο Κ. Καραμανλής και η Κυβέρνηση, επαναφέρουν την πολιτική στο προσκήνιο. Δεν ασχολούνται με την περιρρέουσα σκανδαλολογία, ούτε με την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από μια ροζ αποχρώσεων ειδησεογραφική επικαιρότητα. Η σταθερή προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, είναι τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Είναι η επιλογή του να κριθεί και να συγκριθεί στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, το Διεθνές Γραφείο Εργασίας επισημαίνει σε έκθεση του ότι τα ελλείμματα των δύο μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών στην Ελλάδα, του
ΙΚΑ και του ΟΓΑ, θα επιδεινωθούν μέχρι το 2020 σε τέτοιο βαθμό, ώστε με τα σημερινά δεδομένα να τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και η καταβολή των συντάξεων. Η δραματική αλλαγή στην αναλογία ασφαλισμένων/συνταξιούχων – όπως καταγράφεται στην έκθεση - αποτυπώνει επακριβώς το πρόβλημα. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μακρινό. Είναι μπροστά μας. Οφείλουμε, λοιπόν, να κινηθούμε άμεσα, έγκαιρα, με συνείδηση της συγκυρίας και συναίσθηση κοινωνικής ευθύνης.
Πέρα από το μεγάλο ζήτημα του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση συνεχίζει να ξεδιπλώνει το πρόγραμμα της και να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος που ενισχύει την δυνατότητα σχηματισμού ισχυρών κυβερνήσεων και αποτρέπει το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας ή ακυβερνησίας. Το μεγάλο ζήτημα της Ολυμπιακής έχει ανοίξει και δρομολογείται, εντός του έτους, η πλέον επωφελής και ενδεδειγμένη λύση για την επιβίωση του εθνικού αερομεταφορέα και των εργαζομένων του. Κατατίθεται, το επόμενο διάστημα, στη Βουλή το νομοσχέδιο παραχώρησης της εμπορικής εκμετάλλευσης των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, σε ιδιώτες επενδυτές. Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που τοποθετεί τους μεγάλους λιμένες της χώρας σε τροχιά νέας δυναμικής ανάπτυξης. Επίσης, από την περασμένη Παρασκευή εφαρμόζεται, με αποφασιστικότητα, το μέτρο εξομοίωσης στη φορολογία των καυσίμων. Είναι η πρώτη φορά, που μια κυβέρνηση παρουσιάζει και εφαρμόζει ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας. Παράλληλα, εντός του 2008 δρομολογούνται νέα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, καθώς και η ένταξη των κτηνοτρόφων, εκτός από τους αγρότες, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του φθηνού πετρελαίου.
Ο πολιτικός αναχωρητισμός, τα «όχι» και ο λαϊκισμός δεν συνιστούν πολιτική πρόταση. Όσοι επιλέγουν αυτό τον δρόμο, όσοι βάζουν τον εαυτό τους, το κόμμα τους ή τα συντεχνιακά τους συμφέροντα πάνω από το συμφέρον του τόπου, είναι υπόλογοι απέναντι στους πολίτες. Είναι υπόλογοι απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Απέναντι σε όλους εκείνους οι οποίοι παρακολουθούν σήμερα με έκδηλη αγωνία το δημόσιο διάλογο και αναζητούν μια σοβαρή πρόταση για το αύριο. Πρόοδος ή συντήρηση, μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα, υπευθυνότητα ή λαϊκισμός. Αυτό είναι το διακύβευμα της νέας εποχής".

Κλείνοντας την δήλωση του ο κ. Τράγακης Ι. χρησιμοποίησε τα διαχρονικά λόγια του ΙΣΟΚΡΑΤΗ:"Όσοι σας λένε ότι επιθυμείτε, εύκολα μπορούν να σας εξαπατήσουν – τα ευχάριστα λόγια σκοτίζουν την κρίση σας και δεν σας αφήνουν να ξεχωρίσετε το καλύτερο -, ενώ δεν κινδυνεύετε να πάθετε κάτι τέτοιο από εκείνους που δεν σας συμβουλεύουν για να σας ευχαριστήσουν. Γιατί αυτοί έναν τρόπο έχουν για να σας μεταπείσουν, να σας δείξουν τι συμφέρει πραγματικά στην πολιτεία".
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 13/03/2008”

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 13/03/2008


Δ.Λιντζέρης : «Αθλητισμός και αγώνες είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο»
Γράφει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σταύρος Λιλόγλου

Με αφορμή τα 14 χρόνια από το θάνατο της γυναίκας Πολιτικού που τίμησε τόσο τον πολιτισμό όσο και τον αθλητισμό, της Μελίνας Μερκούρη, ο τομέας αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ διοργάνωσε εκδήλωση-συζήτηση για τον αθλητισμό, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κορυδαλλού «Μελίνα Μερκούρη». Η επιλογή του χώρου που φυσικά, δεν ήταν τυχαία πλαισιώθηκε από όλη την ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τον αθλητισμό, με τους Δ. Λιντζέρη εισηγητή Κοινοβουλευτικού Τομέα Αθλητισμού, Άννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη τομέα Παιδείας του πολιτικού συντονιστικού οργάνου, Χρ. Αηδόνη, υπεύθυνου δικτύου αθλητισμού ΚΟΕΣ, Σ. Σακοράφα, αναπληρώτρια εισηγήτρια ΚΤΕ Αθλητισμού. «Για το ΠΑΣΟΚ ο πολιτισμός είναι ένα σύνολο εννοιών που προωθούν τον άνθρωπο στην εξέλιξη. Μια σημαντική δραστηριότητα για αυτή την προώθηση είναι ο αθλητισμός. Υπ΄αυτή την έννοια ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Στην ουσία ο αθλητισμός κι οι αθλητικοί αγώνες είναι σφιχτοδεμένοι με την αγωγή των νέων και την κοινωνική ζωή. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο» είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Λιντζέρης ενώ τόνισε ότι στις μέρες μας « σε παγκόσμια κλίμακα έχει περιπέσει σε εμπορευματοποίηση. Το ευ αγωνίζεσθαι υποχωρεί. Το ίδιο και η ευγενής άμιλλα. Αντιθέτως κινούμαστε στη σφαίρα του ντόπινγκ. Ο αθλητισμός κινείται σε αντίθετα κατεύθυνση από το ελληνικό ιδεώδες».Σύμφωνα με το βουλευτή β΄ Πειραιά, το ΠΑΣΟΚ είναι περήφανο γιατί
στην κυβερνητική του θητεία έπραξε πολλά. Δημιούργησε αθλητικό κίνημα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα δεκάδες μετάλλια, οι πορείες των εθνικών ομάδων , οι εκατοντάδες αθλητικές υποδομές σε όλη τη χώρα είναι προϊόν της πολιτικής του κόμματος, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι ο Πειραιάς στο ζήτημα των αθλητικών υποδομών έχει μείνει πίσω. Αναφερόμενος στους ερασιτέχνες αθλητές, στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που ασχολούνται με ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, υποστήριξε πως συχνά επιτελείται σημαντικό αθλητικό και κοινωνικό έργο, αφού οι περισσότεροι ενεργούν από περίσσεια ψυχής, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και στην ουσία έχουν ρόλο παιδαγωγού. Άλλωστε οι νέοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν τα μικρότερα ποσοστά σχέσεις ή εξάρτησης με ναρκωτικά κι άλλες ζημιογόνες συνήθειες. Από την ομιλία του δεν μπορούσε βέβαια να λείψει η αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη για την οποία, θύμισε πως το όραμα της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν όπως έλεγε η ίδια μια χρυσή ευκαιρία να στεριώσουμε μέσα μας, να ανακαλύψουμε καινούριες αξίες σαν έθνος , σαν χώρα. Για τις προσωπικές του φιλοδοξίες στο χώρο του αθλητισμού , τόσο σαν εισηγητής ΚΤΕ αθλητισμού όσο και σαν απλός πολίτης, διευκρίνισε πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία δικτύου αθλητικών εγκαταστάσεων στον ευρύτερο Πειραιά, σε συνεργασία με τους Δήμους, τη Νομαρχία και τις αθλητικές ενώσεις, κάτι που έμεινε στο κενό μετά τον αθλητική υποβάθμιση που έχει επιβάλει στη χώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι της β΄ Πειραιά, αθλητικοί σύλλογοι και οργανώσεις.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 13/03/2008”

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 28/02/2008



Παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων στην συνοικία της Χαραυγής στο Κερατσίνι, καταγγέλει ο τ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιδήμαρχος κ. Λάλος Κανέλλος




Το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης είναι πολύ έντονο στην Χαραυγή Κερατσινίου και ιδιαίτερα επί της οδού Ανδ. Μιαούλη, όπου ο δρόμος αυτός φιλοξενεί ένα νηπιαγωγείο και ένα σχολείο για άτομα με ειδικές ανάγκες.Δεν νομίζω να σπαταλήσετε άσκοπα τον χρόνο σας κ. Δήμαρχε, Φ. Μελά με το να έρθετε μια βόλτα από την περιοχή αυτή να δείτε και μόνοι σας την ασυδοσία που υπάρχει.Όπως γνωρίζετε και συμφώνα με μελέτες η στάθμευση των οχημάτων επί των πεζοδρόμιων και τις γωνίες οικοδομικών τετραγώνων αναγκάζει τους πεζούς να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα, αυξάνοντας την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα. Επίσης παρακωλύεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ όταν τα οχήματα σταθμεύουν μπροστά στις διαμορφωμένες ράμπες. Παράδειγμα αυτού το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο επί της Ανδ. Μιαούλη στην Χαραυγή όπου το πούλμαν που μεταφέρει τα παιδιά αυτά σταματάει στην μέση του δρόμου και τα παιδιά έχουν να περάσουν τα εμπόδια των σταθμευμένων οχημάτων για να μπουν στο σχολείο τους. Πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή του Φ. Μελά να αφήσει την πλήρη απραξία στην οποία βρίσκεται από την ανάληψη των καθηκόντων της και να ασχοληθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας που μαστίζουν τους δημότες του Κερατσινίου
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 28/02/2008”

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 6/03/2008


ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ BLOGS
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ

Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε πότε η ελληνική κοινωνία θα προσπαθήσει να προσεγγίσει έναν νεωτερισμό, μία νέα τεχνολογία, μια νέα τάση με άλλο τρόπο εκτός από την απαξίωση. Η ιστορία "blog" υφίσταται στο διαδίκτυο αρκετά χρόνια (έστω και με διαφορετική μορφή), ωστόσο για να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι blog και ποιες αρχές διέπει, ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά. "Blog" ονομάζεται κάθε ιστοσελίδα, η οποία χρησιμοποιείται για την δημοσίευση κάποιων θέσεων και απόψεων και φιλοξενείται σε ιδιωτικούς servers. Ο κάτοχος του blog, μέσα από ειδικές υπηρεσίες, μπορεί χωρίς το παραμικρό έξοδο να διατηρεί ένα δικό του ξεχωριστό χώρο στο διαδίκτυο, αναρτώντας κείμενα όποτε το επιθυμεί, αφού εισάγει έναν ειδικό κωδικό, που ο ίδιος έχει ορίσει για ασφάλεια. Υπάρχουν ακόμα πολλά blogs που λειτουργούν με τη μορφή προσωπικού ημερολογίου. Η βασική δομή ενός blog περιλαμβάνει κείμενο, φωτογραφίες και συνδέσμους (links) προς ιστοσελίδες παρεμφερούς περιεχομένου. Στην προσπάθεια να διασαφηνίσουν το σκοπό λειτουργίας τους, οι bloggers του
Nylon.gr ανέρτησαν 9 θέσεις-αρχές για παρόμοιες προσπάθειες και καλούν όσους συμφωνούν να τις αντιγράψουν και να τις τοποθετήσουν και στις δικές τους σελίδες. Οι αρχές αυτές είναι οι εξής:
1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες. 2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία. 3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή. 4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν "ενημερωτικά" και "μη ενημερωτικά" blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι. 6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη. 7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια. 8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του. 9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.
Η ευκολία με την οποία ακόμα και ο πιο αρχάριος χρήστης μπορεί να δημιουργήσει κάτι δικό του, ένα σημείο στο οποίο μπορεί να καταγράφει δημοσίως τις σκέψεις του, έφτασε την υπηρεσία Technorati να μετρήσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2007, πάνω από 112 εκατομμύρια τέτοιες προσπάθειες. Ωστόσο, είναι πασιφανές ότι ένα blog είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από μία επαγγελματική προσπάθεια προσέγγισης του χώρου της δημοσιογραφίας.
Οι κοινότητες του Internet είχαν αρχίσει να ανταλλάσουν απόψεις με πολλούς τρόπους πριν δημιουργηθούν τα blogs, όπως πχ. με τα newsgroups. Ο freelance δημοσιογράφος Justin Hall ξεκίνησε να blogάρει το 1994, καταγράφοντας τις εμπειρίες του ως φοιτητής στο Swarthmore College και αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους πρωτεργάτες του blogging.
Αγνοώντας παντελώς τη λέξη «κέρδος», πολλές ιδιωτικές εταιρίες προσφέρουν ειδικά «εργαλεία» μέσα από τους servers τους, με τη χρήση των οποίων ο χρήστης μπορεί να προσθέσει όμορφα γραφικά στη σελίδα του, να αλλάξει το στιλ και τη δομή της. Εκτός από τις εν λόγω εταιρίες, υπάρχει και ειδικό blog software που προσφέρεται μέσα από σελίδες όπως το Wordpress (
http://wordpress.com/) ή το Blogger (https://www.blogger.com/). H ορολογία weblog έκανε την εμφάνισή της στις 17 Δεκεμβρίου του 1997, ενώ ο Peter Merholz την παράφρασε σε "we blog" δύο χρόνια αργότερα.
Το 2001 ήταν μια καθοριστική χρονιά για το blogging, αφού αρκετές σημαντικές προσωπικότητες στην Αμερική ξεκίνησαν να ασχολούνται με το θέμα. Ακόμα και εκείνη τη χρονική περίοδο, η αύξηση λάμβανε χώρα με γεωμετρική πρόοδο, αναγκάζοντας ακόμα και σχολές δημοσιογραφίας να ασχοληθούν με το ζήτημα, προσπαθώντας πάντως να ξεχωρίσουν τη δημοσιογραφία από το blogging. Λίγους μήνες μετά, τα blogs σε όλο τον κόσμο έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην ενημέρωση του κοινού γύρω από τον πόλεμο του Ιράκ, καταθέτοντας απόψεις και σχόλια από τη δική τους πλευρά. Το 2004, η έννοια blog αρχίζει να παίρνει μεγαλύτερη έκταση, αφού ακόμα και πολιτικοί ξεκινούν διαδικασία έκθεσης των απόψεών τους μέσα από τέτοιες ιστοσελίδες. Μάλιστα, το blog Global Voices Online αρχίζει να κάνει έντονα την εμφάνισή του με τις ειδήσεις που φέρνει στο φως της δημοσιότητας. Σήμερα, το GVO έχει συνάψει συνεργασία με το πρακτορείο Reuters και έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες αποκαλύψεις. Τέλος, όσον αφορά στα κλασικά Μέσα, η εφημερίδα Guardian πρόσθεσε στη δεύτερη σελίδα της αναφορές από blogs από το Σεπτέμβριο του 2005. Η εταιρία αναλύσεων
Gartner προβλέπει ότι η διετία 2007-2008 θα είναι «χρυσή» για τον τομέα του blogging, ενώ αποκαλύπτει πως το blog του κινέζου ηθοποιού και σκηνοθέτη Xu Jinglei ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια επισκέψεις. Αυτό που πρέπει να βγει ως συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι πως υπάρχει (και πρέπει να γίνεται ορατός) ένας τοίχος που χωρίζει ένα blog από μία ιστοσελίδα. Σε ένα blog, κάθε χρήστης μπορεί να αρθρογραφεί επώνυμα ή ανώνυμα, προσφέροντας στο κοινό πληροφορίες διασταυρωμένες ή όχι. Μία δημοσιογραφική ιστοσελίδα ακολουθεί εντελώς διαφορετική φιλοσοφία, αφού έχει εντελώς διαφορετικό σκοπό. Ας μάθουμε τουλάχιστον να μην τα συγχέουμε.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 6/03/2008”

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 6/03/2008

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ "ΜΑΝΙΑΤΕΣ
Στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου "ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ", στο Αιγαλέω,την Δευτέρα 3 Μαρτίου ο πολιτιστικός σύλλογος "ΜΑΝΙΑΤΕΣ" έκοψε την πρωτοχρονιάτκη πίτα του.Η αίθουσα κατεκλυστήκε από πλήθος κόσμου παρουσία και του Δημάρχου της πόλης κ. Καλογερόπουλου ο οποίος απεύθυνε και σύντομο χαιρετισμό. Ο Προέδρος του προγραμμάτος του δήμου Αιγάλεω "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" και Αντιπροέδρος του συλλόγου κ. Μπόγρακος Δ. στον χαιρετισμό του, ευχηθήκε σε όλους τους παρευρισκόμενους το 2008 μία χρονιά δημιουργίας και δήλωσε ότι "η νέα χρονιά πρέπει να είναι μια χρονιά ανασυγκροτησης των περιοχών της ιστορικής Μάνης που επλήγησαν σφοδρά από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού".Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπόγρακος είναι από τους στενοτέρους συνέργατες του Δημάρχου της πόλης ενώ έχει διατελέσει και Αντιδήμαρχος και έχει επιτελέσει σπουδαίο κοινωνικό έργο στην πόλη του Αιγάλεω, στην οποία είναι ιδιαιτέρα δημοφιλής.Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπόγρακος ευχήθηκε στην μανιάτισσα τ. υπουργό παιδείας κ. Γιαννάκου να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της και να επιστρέψει σύντομα στην οικογένεια της και τον πολιτικό στίβο.Την εκδηλώση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί τοπικοί παράγοντες του δήμου Αιγάλεω και οι Αρχιμανδρίτες κ.κ. Ζαφείριου και Μισθοφόρου των ενοριών Αγίας Τριάδας και Αγίου Σπυρίδωνα αντίστοιχα.Την εφημερίδα μας εκπρόσωπησε ο συνέργατης μας Σταύρος Λιλόγλου.
Στην φωτογραφία διακρίνονται από αριστέρα ο κ. Αντιπροέδρος του συλλόγου κ.Μπόγρακος Δ., ο Δημάρχος Αιγάλεω κ. Καλογερόπουλος και ο Προέδρος του συλλόγου κ. Δημακογιάννης Θ.

read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 6/03/2008”

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 28/02/2008


Η ΑΥΠΝΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου

Η έλλειψη ύπνου και η παχυσαρκία είναι οι δύο επιδημίες που μαστίζουν τις ανεπτυγμένες χώρες και απορρέουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους, καθώς η έλλειψη ή η κακής ποιότητας ύπνου οδηγεί αναπόφευκτα στην κατανάλωση περισσότερης ποσότητας φαγητού. Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η πνευμονολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης Ύπνου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αναστασία Αμφιλοχίου, ο καλός ύπνος σχετίζεται με την καλή σωματική και ψυχική υγεία, και η έλλειψή του επιβαρύνει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Αυτή είναι εν γένει η άποψη των ειδικών. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο, που κλιμακώνονται από τη μερική στέρηση έως τη χρόνια αϋπνία. «Ο ύπνος με την ψυχική μας υγεία έχουν σχέση κότας-αυγού, το ένα δηλαδή γεννάει το άλλο και το ανάποδο», σημειώνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Σολδάτος. Και επεξηγεί: «Η κατάθλιψη γεννάει την αϋπνία, αλλά ταυτόχρονα εξετάζεται η αϋπνία ως πρόδρομο σύμπτωμα της κατάθλιψης. Είναι γεγονός ότι το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν κακή ποιότητα ύπνου, όμως αϋπνία μπορεί να εμφανιστεί και σε κάποιον μη πάσχοντα από κάποιο συμβάν ή μία δύσκολη κατάσταση. Αν η αϋπνία εμφανίζεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός, μιλάμε για χρόνια αϋπνία. Τα άτομα με χρόνια αϋπνία έχει παρατηρηθεί ότι διατρέχουν 40 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη από τους υπόλοιπους που κοιμούνται κανονικά». Όπως κατέδειξε μελέτη, η αϋπνία είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή ύπνου και την αντιμετωπίζει 1 στους 3 ενήλικες σε κάποια φάση της ζωής του. Το 30% των ενηλίκων έχουν εμφανίσει αϋπνία περισσότερες από μία φορά ενώ το 10% των Ελλήνων, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, υποφέρει από χρόνια αϋπνία.
«Η έλλειψη ύπνου μπορεί ακόμη και να σκοτώσει. Πειραματόζωα που κρατήθηκαν άυπνα για μερικά 24ωρα κατέληξαν είτε από αιμορραγία του πεπτικού συστήματος είτε από εγκεφαλικό», επισημαίνει ο κ. Σολδάτος. Μία από τις άμεσες συνέπειες της διαταραχής στον ύπνο είναι η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας φαγητού και μάλιστα κακής ποιότητας. Όπως εξηγεί η κυρία Αμφιλοχίου, «η έλλειψη ύπνου αυξάνει την γκρελίνη- ορμόνη που αυξάνει την όρεξη- και μειώνει τη λεπτίνη, που είναι ανορεξιογόνος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ζητάει περισσότερες αμυλούχες τροφές και εμείς να καταλήγουμε χαράματα στην πόρτα του ψυγείου ή στα φαστφουντάδικα μετά το ξενύχτι». Υπάρχουν βέβαια και οι «short sleepers», εκείνοι δηλαδή που αναζωογονούνται με λιγότερο από 7 ώρες ύπνο την ημέρα και δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα. Είναι όμως ελάχιστοι. «Οι περισσότεροι έχουμε ανάγκη από 7 έως 9 ώρες ύπνου, ενώ σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία είναι ο μεσημεριανός ύπνος που δυστυχώς τείνει να καταργηθεί» υπογραμμίζει η κυρία Αμφιλοχίου.
Δέκα απλές συμβουλές για ήρεμο ύπνο:
1) Μην τρώτε ή πίνετε μεγάλες ποσότητες πριν πέσετε για ύπνο
2) Να ξαπλώνετε και να σηκώνεστε από το κρεβάτι τις ίδιες ώρες κάθε μέρα
3) Αποφύγετε τη νικοτίνη, την καφεΐνη και το αλκοόλ το βράδυ. Οι ουσίες αυτές είναι διεγερτικές
4) Να ασκείστε συστηματικά
5) Δώστε προτεραιότητα στον βραδινό ύπνο
6) Φτιάξτε την κατάλληλη ατμόσφαιρα
7) καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν κοιμηθείτε
8) Επιλέξτε αναπαυτικό στρώμα και μαξιλάρι
9) Πηγαίνετε για ύπνο μόνο όταν είστε πραγματικά κουρασμένοι
10) Τα υπνωτικά χάπια είναι η έσχατη λύση
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 28/02/2008”