Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 22/05/2008 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΡΑΓΑΚΗ

Συνέντευξη στον Σταύρο Λιλόγλου
Ο Βουλευτής και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Τράγακης, έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω και της σπουδαίας θέσης που κατέχει στο κυβέρνων κόμμα.
Οι θέσεις του πάντα ξεκάθαρες και δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Μιλά πάντα με την ευθύτητα που τον διακρίνει και δεν λογαριάζει το πολιτικό κόστος όταν πρόκειται να πει αυτά πυ πρέπει.
Είναι ένας πολιτικός μακράς πνοής και σίγουρα γνωρίζει καλύτερα από όλους να προβάλει το κοινό συμφέρον και να υποστηρίζει κάθε θετική προσπάθεια της Κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι είναι η αδυναμία του και τα συμφέροντα τους τα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να ξεκινήσουμε με την απεργία των ιδιοκτητών βυτιοφόρων. Τρόμαξε η κυβέρνηση από την αναταραχή που προκλήθηκε και ικανοποίησε μερικώς τα αιτήματα των αυτοκινητιστών;

«Γιάννης Τραγάκης»: Δεν τρόμαξε η κυβέρνηση, τρόμαξε η κοινωνία με αυτά που συνέβησαν. Διότι μπορεί, εν μέρει, να υπήρχαν αιτήματα που ήταν δίκαια, από τον συμπαθή κλάδο των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και των άλλων οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσεως, εντούτοις υπήρχε μερίδα αιτημάτων που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν στην παρούσα φάση. Έχω την αίσθηση ότι θα πρυτανεύσει η λογική και, ίσως, εντός της ημέρας λυθεί το θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες, που όλοι είδαμε, για να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι έπρεπε να έχει ήδη συζητήσει με τους απεργούς;

«Γιάννης Τραγάκης»: Μα είχε, ήδη, συζητήσει η κυβέρνηση κατ' επανάληψη με τους απεργούς. Τα αιτήματα έρχονταν και αποσύρονταν, πολλές φορές τα ίδια αλλά με διαφορετικές αιτιάσεις, σαν ακορντεόν. Αντιλαμβάνεστε, ότι υπήρχαν αιτήματα που στην παρούσα φάση δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν. Τα συζητάμε όμως.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυβέρνηση επικρίνεται, πάντως, κ. Τραγάκη ότι θα μπορούσε όλα αυτά να τα είχε δει νωρίτερα. Τι ακριβώς συνέβη, δεν εκτιμήσατε το μέγεθος αυτής της απεργίας;

«Γιάννης Τραγάκης»: Κοιτάξτε, ήταν γνωστά τα αιτήματα του κλάδου των αυτοκινητιστών, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις μαζί τους κρατάνε αρκετό καιρό τώρα. Φαίνεται ότι η συζήτηση έφτασε σε αδιέξοδο και τελικά απεδείχθη ότι έπρεπε όλοι να κάνουν σημαντικά βήματα πίσω για να μην δημιουργηθεί όλο αυτό το χάος. ΕΡΩΤΗΣΗ: Να πάμε λίγο στο θέμα του ΟΤΕ. Για να μπαίνει θέμα κομματικής πειθαρχίας – ακούσαμε τον κ. Ρουσσόπουλο να επικαλείται δικές σας δηλώσεις – φοβάστε διαρροές από τους βουλευτές σας όταν η συμφωνία θα έρθει για επικύρωση στη Βουλή; «Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ δεν έθεσα θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είπα επί λέξει, και το επαναλαμβάνω, ότι το θέμα του ΟΤΕ είναι κορυφαία πολιτική της κυβέρνησης και επομένως πιστεύω ότι θα συναινέσουν όλοι οι βουλευτές.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είστε βέβαιος ότι έχετε πείσει για αυτή την κορυφαία κυβερνητική πολιτική;

«Γιάννης Τραγάκης»: Έχουν πεισθεί από μόνοι τους, μελετώντας τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε ότι αφορά τη σύμβαση που θα υπογραφεί. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι ακόμα είμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης. Επομένως, θα δούμε το τελικό κείμενο και θα κρίνουμε όλοι. ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως, έχει επέλθει μεγάλη δυσαρέσκεια και από τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη για το 5% που ενδέχεται στο μέλλον να φτάσει η συμμετοχή του δημοσίου στον ΟΤΕ. «Γιάννης Τραγάκης»: Από τις δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη προκύπτει ότι αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται από την παρούσα κυβέρνηση. Γνωρίζετε, όμως, ότι στον σύγχρονο κόσμο υπάρχουν εταιρικές σχέσεις και συμφωνίες όπου με μια και μόνο μετοχή, την «χρυσή» μετοχή, αποκτάς τα ίδια δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις συνένωσης εταιρειών που με μια μετοχή μια εταιρεία έχει τον έλεγχο του μάνατζμεντ. Εγώ το 5% το θεωρώ διασφάλιση. Όταν κάνουμε συμφωνία με έναν τηλεπικοινωνιακό κολοσσό και έχουμε ορισμένα δικαιώματα κατέχοντας το 25% συν μια μετοχή, αντιλαμβάνεστε ότι είναι διασφάλιση να έχουμε τα ίδια, ακριβώς, δικαιώματα φτάνοντας στο 5%.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι η γνώμη σας κ. Τραγάκη, για την δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύτηκε. Θεωρείτε ότι υπάρχει παγίωση της κρίσης του δικομματισμού;

«Γιάννης Τραγάκης»: Εγώ το 68%, που βλέπω, το σύνολο των δυο κομμάτων, 37% στη Ν.Δ. και 31% στο ΠΑΣΟΚ, δεν το θεωρώ κρίση του δικομματισμού. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν σε μη προεκλογική περίοδο τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν το 68%, καταλαβαίνετε ότι πλησιάζοντας τις κάλπες το ποσοστό θα πάει πολύ ψηλότερα. Σας θυμίζω, επίσης, ότι αρχές και μεσούσης της θητείας μιας κυβέρνησης, τα ποσοστά είναι πάντα σε αυτά τα επίπεδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάντως υπάρχει αυτοδυναμία με τέτοια ποσοστά;

«Γιάννης Τραγάκης»: Ασφαλώς και υπάρχει. Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία, αφού η διαφορά είναι πάνω από έξι μονάδες από το ΠΑΣΟΚ, είναι κοντά στο 40,2%. Όταν αυτή την περίοδο, που δεν είναι προεκλογική και δεν υπάρχει η συσπείρωση της κάλπης, με τόσα μέτωπα ανοιχτά, η Ν.Δ. βρίσκεται στο 37%, τότε είναι πολύ κοντά στο να πιάσει το 40.2% και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 22/05/2008 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΡΑΓΑΚΗ”

Κυριακή 18 Μαΐου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 22/05/2008 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΤΖΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΗ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ, ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΜΕΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ:
Ο καθένας να δώσει τον καλύτερο του εαυτό ώστε το ΠΑΣΟΚ να επανακτήσει το κύρος του.
Η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας δεν έχει κάνει το παραμικρό για να προστατεύσει τον Αθλητισμό από την μάστιγα του Ντόπινγκ.Πρέπει να θεσπιστεί κώδικας αθλητικής και προπονητικής δεοντολογίας.
Το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο στέλνει τις γυναίκες στο εκτελεστικό «απόσπασμα».
Πρέπει να γίνει επιτέλους συστηματική τακτοποίηση και αναδάσωση του όρους Αιγάλεω.
Ο Δ. Λιντζέρης είναι ένας βουλευτής που έχει αναδειχτεί από τα σπλάγχνα της Β΄ Πειραιά. Ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές της Νικαίας και έχει αφιερώσει την ζωή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν την Β΄ Πειραιά. Το εποικοδομητικό του έργο και η δράση του τον έχουν καθιερώσει στην συνείδηση των πολιτών της περιφέρειας του ως έναν από τους πλέον δραστήριους βουλευτές, με διαρκή αγώνα και προσφορά στα θέματα που τους αφορούν. Είναι καταξιωμένος επιστήμονας με ευαισθησία τόσο για τα κοινωνικά, όσο και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα. Εμείς τον συναντήσαμε και καταγράψαμε τις θέσεις του σε καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.
Συνέντευξη στον Σταύρο Λιλόγλου
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως φτάσαμε από την dreamteam στο σκάνδαλο του ντόπινγκ;
Μετά το 2004 όλα έμειναν χαλαρά, ανεξέλεγκτα, σχεδόν στην τύχη τους. Για 4 χρόνια η Κυβέρνηση δεν έχει συμβάλει στην ασπίδα της πολιτείας ενάντια στη φαρμακοδιέγερση στο παραμικρό. Ούτε με ένα άρθρο νέου νόμου, ούτε με ένα εργαστήριο αντι –ντόπινγκ. Αντίθετα υποβαθμίζει όσα υπήρχαν επί ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή μάλιστα που το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής «κιτρινίζει» στα συρτάρια των υπουργείων, ο αθλητισμός στο σύνολο του υποχρηματοδοτείται. Καμιά πρωτοβουλία για την ανάδειξη του προβλήματος και την κοινωνική ευαισθητοποίηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ :Ως εισηγητής του τομέα αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως μέλος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής κι ως αντιπρόεδρος της επιτροπής αντιντόπινγκ του ΠΑΣΟΚ το 2005, πείτε μας ποιες ήταν κι είναι οι προτάσεις του κόμματος σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προτάσεις το 2005 οι οποίες έχουν ισχύ μέχρι σήμερα.Δημιουργία μόνιμου διεθνούς φόρουμ στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.Θέσπιση ειδικής νομοθετικής προστασίας για τη γυναίκα, μητέρα , αθλήτριαΒελτίωση των κριτηρίων για τη χρηματοδότηση του αθλητισμού.Διαμόρφωση κώδικα αθλητικής και προπονητικής δεοντολογίας.Ίδρυση ειδικού δικαστηρίου του «αθλοδικείου» ως ειδική δικαιοδοσίαΣύσταση εθνικού συμβουλίου ή και ανεξάρτητης αθλητικής αρχής.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτά για τον επαγγελματικό αθλητισμό. Με τον ερασιτεχνικό τι γίνεται;
Οι ερασιτέχνες αθλητές, στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που ασχολούνται με ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, οι περισσότεροι ενεργούν από περίσσεια ψυχής, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και στην ουσία έχουν ρόλο παιδαγωγού.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι ο απόηχος του 8ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ; Υπήρξαν στόχοι, με πρότυπα από το παρελθόν;
Με νοσταλγία έρχεται στο νου μας η μορφή ενός μεγάλου ηγέτη, του Ανδρέα Παπανδρέου κι ενός μεγάλου συνθήματος «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα πατριωτικό και δημοκρατικό. Είναι κίνημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλα αυτά δεν είναι αναμνήσεις από το παρελθόν. Είναι μόνιμοι στόχοι προς κατάκτηση.Πρέπει πάντα τα έργα να είναι συνεπή προς τους λόγους. Πρέπει η αξιοπιστία ν αποτελεί προμετωπίδα σε κάθε λόγο και σε κάθε έργο. Είναι η εποχή, της ανάληψης της συλλογικής και ατομικής ευθύνης. Καθένας από εμάς οφείλει να συμβάλλει όσο μπορεί και ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται, στις προϋποθέσεις ανάκαμψης του κινήματος μας. Να απαλλαγούμε από τη λογική που λέει ότι για όλα φταίνε οι άλλοι και να συστρατευτούμε σε μια κατεύθυνση συλλογικής δράσης. Ο καθένας να δώσει τον καλύτερο του εαυτό ώστε το ΠΑΣΟΚ να επανακτήσει το κύρος του.Η λύση πρέπει να δοθεί από το ΠΑΣΟΚ. Από το μεγάλο ενωμένο και συνεπές ΠΑΣΟΚ. Από ένα ΠΑΣΟΚ απαλλαγμένο από τη Σκύλλα του ελιτισμού και τη Χάρυβδη του λαϊκισμού. Από ένα ΠΑΣΟΚ που έχει μια μεγάλη δια χωριστική γραμμή από τη Ν.Δ. και τη συντήρηση. Και που μόνο σα ζοφερό και εφιαλτικό αστείο θα ακούγεται η πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Από ένα ΠΑΣΟΚ που δε θα έχει ανάγκη να αλώνει χείρα επαιτείας προς το συνασπισμό ή τις άλλες δυνάμεις. Από ένα ΠΑΣΟΚ που λέει ΝΑΙ στις προγραμματικές συνεργασίες και συγκλίσεις αλλά δεν θα έχει ανάγκη από ξένα δεκανίκια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Στο ασφαλιστικό. Ποιοι πλήττονται περισσότερο;
Το μαύρο νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικό, δεν προκαλεί μόνο οργή αλλά και απορία για τη σκοπιμότητά του. Κι αυτό γιατί δε διαφαίνεται κανένα ορατό, σημαντικό κοινωνικό όφελος. Δεν αποσκοπεί δηλαδή στην οικονομική ανακούφιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό το νομοσχέδιο στέλνει τις γυναίκες στο εκτελεστικό απόσπασμα, αφού πρέπει να εργαστούν 5 επιπλέον έτη για να τεκμηριώσουν δικαίωμα σύνταξης, η οποία μάλιστα θα είναι και 40% μικρότερη. Δεν προστατεύει ούτε καν τις μητέρες ανηλίκων τέκνων. Τορπιλίζει το θεσμό της οικογένειας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ως βουλευτής της β΄ Πειραιά τι θα προτείνατε για μια περιφέρεια με νέο πρόσωπο;
Πολύ επιγραμματικά θα πω :
1. Συστηματική τακτοποίηση και αναδάσωση του όρους Αιγάλεω
2. Ανάπτυξη Σαλαμίνας, Δημιουργία μουσείου στο χώρο του τύμβου των Σαλαμινομάχων
3. Ανάπλαση προσφυγικών κατοικιών
4. Επέκταση του ΜΕΤΡΟ στους Δήμους της β΄ Πειραιά
5. Απομάκρυνση φυλακών Κορυδαλλού
6. Δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων
7. Ολοκλήρωση των διαδικασιών βιολογικού καθαρισμού στην Ψυτάλλεια
8. Υπογειοποίηση της οδού Γρ. Λαμπράκη στο ύψος του εμπορικού κέντρου του Κορυδαλλού και του Γηπέδου της Νεάπολης.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 22/05/2008 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΙΝΤΖΕΡΗ ΔΗΜΗΤΡΗ”

Σάββατο 17 Μαΐου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 15/05/2008 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΥ


ΛΑΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ, τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ:
Όχι στην δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στο Κερατσίνι.
Ο κ. Μελάς εμπαίζει τους Κερατσινιώτες για το κέντρο υγείας στο Κερατσίνι. Στον «αέρα» η κατασκευή του!
Σε μυστικές διαπραγματεύσεις ο κ. Μελάς με την ΔΕΗ, για την συνέχιση της λειτουργίας της μονάδας της, στο Κερατσίνι.
Συνέντευξη στον Σταύρο Λιλόγλου
Θεωρείται ως ένας από τους πλέον δραστήριους και έμπειρους πολιτικούς της πόλης του Κερατσινίου. Με την πολύχρονη πείρα του και το εποικοδομητικό έργο του, τόσο στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων, όσο και στα δημοτικά δρώμενα, ο Κάνελλος Λάλος έχει την δυναμική να ηγηθεί της δημοτικής κίνησης του ΠΑΣΟΚ, στην πόλη του Κερατσινίου, στις εκλογές του 2010.Είναι θερμός υποστηρικτής των δημοκρατικών διαδικασιών και οι θέσεις του αποτελούν βαρόμετρο για τους δημότες του Κερατσινίου. Εμείς τον συναντήσαμε και καταγράψαμε τις θέσεις του σε τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις ,που αφορούν μείζονα θέματα, για τον δήμο του Κερατσινίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Φημολογείται έντονα, ότι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής του κ. Φ. Μελά , είναι η κατασκευή μια μονάδας μηχανικής ανακύκλωσης απορριμμάτων 2000 τ.μ., σε ιδιοκτησία του δήμου, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων global grants. Ποια είναι η τοποθέτηση σας για αυτό το έργο και τι επιπτώσεις θα έχει στο περιβάλλον και στην υγεία των δημοτών;
ΛΑΛΟΣ Κ.: Πιστεύω, επειδή έχω εικόνα το τι σημαίνει μονάδα ανακύκλωσης και επειδή έχω επισκεφτεί και στην Ευρώπη κάποιες τέτοιες μονάδες, έχω την άποψη ότι αν δημιουργηθεί τελικά αυτή η μονάδα στο Κερατσίνι θα έχουμε μια ακόμη πηγή μόλυνσης και προβλημάτων στον δήμο μας. Άλλωστε έχω ρωτήσει σε δημοτικό συμβούλιο τον δήμαρχο κ. Φ. Μελά, χωρίς όμως να λάβω απάντηση, αν έχει ολοκληρωμένη πρόταση και εικόνα σε ποιο χώρο θα γίνει αυτό και τι μονάδα ανακύκλωσης θα είναι αυτή, γιατί πολύ φοβάμαι ότι αν θα γίνει τελικά αυτό θα γίνει μονάδα ανακύκλωσης απορριμμάτων σε χώρο του Κερατσινίου και πιθανότατα στο Σχιστό, επιβαρύνοντας δραματικά το περιβάλλον και κατ΄ επέκταση την υγεία των δημοτών του Κερατσινίου, μειώνοντας ταυτόχρονα και το βαθμό φιλικότητας της πόλης μας προς τα παιδιά. Προσωπικά πιστεύω, ότι ένα τέτοιο έργο θα λειτουργήσει καταλυτικά υπέρ της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης της περιοχής και θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στις ήδη επιβαρυμένες περιβαλλοντολογικές συνθήκες του Κερατσινίου και δεσμεύομαι να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να μην δημιουργηθεί στο Κερατσίνι μας μια ακόμη εστία μόλυνσης, με μοναδικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των δημοτών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η γνώμη σας για το κέντρο υγείας αστικού τύπου στο Κερατσίνι; Σε παλιότερες δηλώσεις σας έχετε τονίσει ότι δεν αποτελεί επιτυχία του κ. Φ Μελά. Ο ΟΛΠ Α.Ε. θα παραχωρήσει τελικά τον χώρο στο δήμο Κερατσινίου ώστε να υλοποιηθεί το έργο;
ΛΑΛΟΣ Κ.: Ο δήμαρχος Κερατσινίου πραγματοποίησε εκδήλωση για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου υγείας για την κατασκευή του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, παρουσία και του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου. Οργάνωσε μια ακόμη κομματική φιέστα όπως συνηθίζει. Πρόκειται για πραγματική κοροϊδία και εμπαιγμό των Κερατσινιωτών. Έγινε εκδήλωση για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την κατασκευή του κέντρου υγείας, όταν προγραμματική σύμβαση για το ίδιο αντικείμενο είχε υπογραφεί από τον Μάρτιο του 2004!Πρόκειται για Σύμβαση που υπογράφτηκε επί Κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Δημαρχίας Δ. Σαραφόγλου, την οποία στην συνεχεία η Κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους. Σημειωτέον δε, ότι ο κ. Μελάς είχε καταψηφίσει την Προγραμματική Σύμβαση, όταν το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου τον Ιανουάριο του 2003. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τον κ. Μελά. Είναι φανερό ότι ζούμε προσπάθειες υποτίμησης της νοημοσύνης μας, στιγμές ντροπής για τα δημοτικά δρώμενα.Επιπροσθέτως ο κ. Μελάς έχει αποκρύψει από το δημοτικό συμβούλιο και από το λαό του Κερατσινίου ότι ο ΟΛΠ Α.Ε. δεν παραχωρεί τελικά τον χώρο των 5 στρεμμάτων , ο όποιος είχε εγκριθεί αρχικά να παραχωρηθεί στο δήμο Κερατσινίου, για την κατασκευή του κέντρου υγείας. Αντί αυτού του χώρου ο ΟΛΠ Α.Ε. προτείνει ως εναλλακτική λύση για τη δημιουργία του κέντρου υγείας, το χώρο που βρίσκεται στην περιοχή «ΓΥΑΛΑΔΙΚΑ», ο οποίος όμως έχει νομικά προβλήματα που ματαιώνουν τουλάχιστον προς το παρόν την δημιουργία του κέντρου υγείας. Επιπλέον ο ΟΛΠ Α.Ε. για να παραχωρήσει αυτό τον χώρο ζητεί ουσιαστικά από τον δήμο Κερατσινίου, να παραιτηθεί από τις αντισταθμιστικές εισφορές, τις οποίες έχει δικαίωμα να λάβει από τον ΟΛΠ Α.Ε.Το Κέντρο Υγείας πρέπει βέβαια να κατασκευαστεί,αν και δυστυχώς οι τακτικισμοί, το μικροκομματικό πνεύμα και η χρονοτριβή έχουν θέσει την υλοποίηση του εν αμφιβόλω. Είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας συνολικά για την Β΄ Πειραιά. Για αυτό παλέψαμε, όταν ο κύριος Μελάς και η Κυβέρνηση της ΝΔ το έθαβαν. Αυτό που δε θα περάσει όμως, είναι η κοροϊδία ενός δημάρχου που αναλώνεται σε φιέστες κρύβοντας το ένοχο πολιτικό παρελθόν του, την υπονόμευση των προσπαθειών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και την αδυναμία του.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν λίγο καιρό είχαμε κινητικότητα στο θέμα της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Ποια είναι η γνώμη σας;
ΛΑΛΟΣ Κ.:Ο κ. Μελάς έφερε στο δημοτικό συμβούλιο και ψήφισε με την δημοτική του ομάδα , υπέρ της υπογραφής νέας συμφωνίας με την ΔΕΗ, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, χωρίς να θέσουν καθόλου το αίτημα για τερματισμό της λειτουργίας του εργοστασίου.Ως επιχείρημα ο κ. Μελάς πρόβαλε τις υποσχέσεις της ΔΕΗ για την παραχώρηση έκτασης της για την κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου και την απόδοση 925.000 ευρώ. Όμως οι παροχές αυτές προβλέπονταν ήδη στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ δήμου Κερατσινίου ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπουργείου Ανάπτυξης και ΔΕΗ. Η ΔΕΗ μάλιστα βάσει του ίδιου Πρωτόκολλου, δεχόταν ότι το εργοστάσιο της στο Κερατσίνι έπρεπε να πάψει να λειτουργεί από το 2006. Ο κ. Μελάς με αυτήν την υπογραφή της νέας συμφωνίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την περαιτέρω υποβάθμιση της πόλης μας και του περιβάλλοντος. Αποκαλύφθηκε δε, ότι ο κ. Μελάς βρισκόταν επί ένα χρόνο σε μυστικές διαπραγματεύσεις με την διοίκηση της ΔΕΗ χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό το δημοτικό συμβούλιο και ο λαός του Κερατσινίου.
Ερώτηση: Ένα μήνυμα για τους συμπολίτες σας στο δήμο του Κερατσινίου;
ΛΑΛΟΣ Κ.: Είναι γεγονός ότι η επί μακρόν περιβαλλοντολογική υποβάθμιση της περιοχής μας, η άναρχη δόμηση, οι περιορισμένοι ελεύθεροι χώροι και το κυκλοφοριακό κομφούζιο μειώνουν αισθητά το βαθμό φιλικότητας της πόλης μας προς τα παιδιά. Πιστεύοντας ότι η ευημερία των παιδιών μας αποτελεί δείκτη μιας υγιούς, δημοκρατικής κοινωνίας αλλά και αποτελεσματικής διακυβέρνησης, είναι καθήκον μας ως ενεργών πολιτών αλλά και ως γονιών να αναλογιστούμε πόσο φιλικός είναι ο δήμος του Κερατσινίου για εμάς και τα παιδιά μας. Προσκαλώ όλους τους συνδημότες μου σε έναν κοινό αγώνα καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας .Το τέλμα και η αδιαφορία στην οποία έχει καθηλώσει το Κερατσίνι η δημαρχία του κ. Μελά, πρέπει να λάβει τέλος, προτού να είναι πολύ αργά για την πόλη μας. Χρωστάμε στα παιδιά μας να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Θέλουμε και μπορούμε να ζήσουμε σε ένα καλύτερο Κερατσίνι.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 15/05/2008 - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΥ”
Στροφή στη βιολογική καλλιέργεια προτείνουν οι επιστήμονες
Άρθρο του καθηγητή φυσικής αγωγής Σταύρου Λιλόγλου
Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας κατά πολλούς αποτελούν όχι μόνον σημαντικό παράγοντα βελτίωσης της καθημερινής διατροφής, αλλά και σημαντικό βήμα μείωσης των εξόδων για το φαγητό, αφού κοστίζει λιγότερο. Ο παιδίατρος Dr. Alan Greene, εξηγεί στο βιβλίο του με τον τίτλο 'Raising Baby Green', τους τρόπους με τους οποίους ένα μικρό παιδί μπορεί να μεγαλώσει με τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον και έχει εντοπίσει 'κρίσιμες' τροφές οι οποίες κατά την άποψή του έχουν τεράστια επίδραση στην οικογενειακή διατροφή. Εάν, δε, μικροί, αλλά και μεγάλοι τις καταναλώσουμε μέσω βιολογικής καλλιέργειας, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο και θετικό για την υγεία μας.

1. Γάλα.
'Όταν επιλέγετε ένα ποτήρι από οποιοδήποτε συμβατικό γάλα, το μόνο που αγοράζετε είναι ένα σύστημα καλλιέργειας γεμάτο χημικά', λέει ο Dr. Greene. Οι άνθρωποι που επιλέγουν διαφορετικού τύπου γάλα, το κάνουν γιατί τους απασχολούν οι αντιβιοτικές ουσίες, οι ορμόνες και τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στην εμπορική γαλακτοβιομηχανία. Πρόσφατα, σχετικό με αυτές τις έρευνες πανεπιστημιακό τμήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε σε έρευνα ότι είχαν εντοπιστεί συγκεκριμένα παρασιτοκτόνα στο 30% των δειγμάτων γάλακτος και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά χημικών ουσιών μόνον στο ένα δείγμα βιολογικής καλλιέργειας. Το επίπεδο είναι σχετικά χαμηλό, σε σχέση με άλλες τροφές, ωστόσο ο αριθμός των παιδιών που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος είναι υψηλός.

2. Πατάτες.
Οι πατάτες είναι ένα από τα κύρια συστατικά -ιδίως της Αμερικανικής- διατροφής. Το 30% της κατανάλωσης λαχανικών βασίζεται στην πατάτα. Οι πατάτες βιολογικής καλλιέργειας έχουν πολύ πιο θετική επίδραση στον οργανισμό, καθώς οι βιομηχανοποιημένες πατάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες άλλων μολυσμένων λαχανικών και φυσικά λιπασμάτων. Μάλιστα σχετικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο χρόνια, έδειξαν ότι το 81% από τις πατάτες που ελέγχθηκαν, περιείχαν παρασιτοκτόνα, ακόμη και αφότου πλύθηκαν με άφθονο νερό και καθαρίστηκαν.

3. Φυστικοβούτυρο.
Όλο και περισσότερες εκτάσεις αφιερώνονται στην καλλιέργεια φιστικιών, που προτιμώνται περισσότερο και από τα παραδοσιακά φρούτα ή τα δημοφιλή λαχανικά. Το 99% των αγροκτημάτων φιστικιών κάνουν χρήση συμβατικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης μυκητοκτόνων για την αντιμετώπιση της μούχλας, φαινόμενο πολύ συχνό σε τέτοιου είδους καλλιέργειες. Με δεδομένο ότι πολλά παιδιά, ιδίως στις ΗΠΑ, τρώνε φυστικοβούτυρο σχεδόν κάθε μέρα, αυτό φαίνεται κάτι απλό. Πάντως το φυστικοβούτυρο διατίθεται και σε βιολογική μορφή και είναι και πάρα πολύ νόστιμο.

4.Κέτσαπ.
Για κάποιες οικογένειες, η κέτσαπ αποτελεί ένα σημαντικό συνοδευτικό σε εβδομαδιαία, ή ακόμη και καθημερινή βάση. Το 75% της κατανάλωσης τομάτας μετατρέπεται σε επεξεργασμένες τομάτες, υπό μορφή τοματοχυμού, πολτού ή κέτσαπ. Η λεγόμενη οργανική κέτσαπ περιλαμβάνει περίπου τη διπλή ποσότητα αντί-οξειδωτικών από τη συνηθισμένη κέτσαπ.

5.Μήλα.
Τα μήλα είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο φρούτο μετά τις μπανάνες σε βρώση. Είναι επίσης το δεύτερο πιο δημοφιλές φρούτο σε πόση, αφού ο χυμός τους είναι εξαιρετικά αγαπητός μετά το χυμό πορτοκάλι, σύμφωνα με τον Dr. Greene. Αλλά τα μήλα είναι επίσης φορέας παρασιτοκτόνων. Το καλό είναι ότι τα μήλα βιολογικής καλλιέργειας διατίθενται και στα συνηθισμένα μανάβικα.

Πηγή: "The New York Times "
read more “ ”

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ

Σκόρδο: Ο προστάτης της καρδιάς!
Του καθηγητή Φυσικής Αγωγής Σταύρου Λιλόγλου
Νέες έρευνες καταδεικνύουν με ποιον τρόπο το σκόρδο επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πως για να θεωρηθεί φάρμακο, θα πρέπει οι άνθρωποι να τρώνε κατά μέσο όρο 20 σκελίδες την ημέρα! Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα απομόνωσαν χυμό σκόρδου και προσέθεσαν μικροποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα άρχισαν να παράγουν υδρόθειο στην επιφάνειά τους. Στη συνέχεια, προσέθεσαν στον χυμό μια τομή από αορτή αρουραίου και διαπίστωσαν ότι το αιμοφόρο αγγείο χαλάρωσε μέσα σε λίγα λεπτά εξαιτίας της παραγωγής υδρόθειου.
Συμπέρασμα: το σκόρδο ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες έρευνες εστίαζαν στην αλισίνη- κύριο συστατικό του σκόρδου- και στις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτής. Στη πραγματικότητα όμως η ουσία αυτή αποτελεί μόνον ένα κομμάτι από το πάζλ. Το υδρόθειο που παράγεται απ΄ τα ίδια τα ερυθρά αιμοσφαίρια όταν μεταβολίζουν την αλισίνη φαίνεται πως είναι το κλειδί. Οι ειδικοί ωστόσο, παρά τις πρώτες θετικές αποδείξεις σχετικά με το σκόρδο και την επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό, διστάζουν να υιοθετήσουν πλήρως τα ευρήματα της έρευνας.
«Οι μελέτες που γίνονται σε πειραματόζωα και σε κυτταρικές καλλιέργειες δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συνθήκες και συνεπώς δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσει σειρά κλινικών μελετών, ώστε να διαπιστώσουμε τα πιθανά οφέλη του σκόρδου στον άνθρωπο σε βάθος χρόνου», τονίζει ο Αντώνης Καφάτος, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η σκορδαλιά βλάπτει την υγεία.
«Αντιθέτως. Όπως και τα άλλα λαχανικά, έτσι και το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, μελέτες έχουν αποδείξει πως η μεσογειακή διατροφή- που είναι πλούσια σε ζαρζαβατικά και φρούτα- είναι ευεργετική, καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειοπάθειες και εμφάνιση καρκίνου ενώ παράλληλα αποτελεί ασπίδα προστασίας σε χρόνιες ασθένειες όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Από αυτό το πρίσμα το σκόρδο σαφώς θεωρείται θρεπτικό, και επομένως πρέπει να βρίσκεται συχνά-πυκνά στο πιάτο μας», προσθέτει ο κ. Καφάτος.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, για το μέγιστο όφελος οι μάγειροι πρέπει να λειώνουν το σκόρδο και να το αφήνουν εκτεθειμένο για λίγα λεπτά στον αέρα πριν το ρίξουν στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα για τσιγάρισμα.
Η εξήγηση είναι απλή: η αλισίνη είναι μια χημική ένωση η οποία όσο οι σκελίδες του σκόρδου είναι ολόκληρες, είναι ανύπαρκτη!
Παράγεται ως αποτέλεσμα βιοχημικής αντίδρασης από δύο ουσίες: το ένζυμο alliinase και το στοιχείο alliin.
Όμως αυτές οι δύο ουσίες έρχονται σε επαφή μόνον όταν η σκελίδα διαλύεται, καθώς οι μεμβράνες που τις χωρίζουν διαρρηγνύονται.

read more “ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ”

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 01/05/2008


ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΗΣ Ν.Δ.:
"Οι μηχανισμοί ελέγχου των τιμών θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν
ΠΙΕΖΩ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Άξιος Πρωταθλητής ο θρύλος"
Συνεντεύξη στον Σταύρο Λιλόγλου
Με το μεγάλο έργο που έχει επωμισθεί και φέρνει σε αίσιο πέρας , ο Γιάννης Τράγακης, δεν είναι παράλογο που αυτή τη στιγμή θεωρείται ως ένας από τους πλέον δραστήριους βουλευτές, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και έξω με τους πολίτες και τους ψηφοφόρους.
Ο Γιάννης Τράγακης είναι πρώτα από όλα άνθρωπος μ ε ευαισθησίες και δυναμική που πραγματικά σε φέρνουν κοντά του από την πρώτη στιγμή και σε κερδίζουν.
Είναι δεξί χέρι του Καραμανλή και χαίρει άκρας εκτίμησης και από αντιπάλους, τους οποίους σεβέται και τιμά. Η πολύχρονη πείρα του σ πολιτιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα ακόμα και στα αθλητικά το έχουν καταστήσει Νέστωρα με αποτέέσμα να τον συμβουλεύονται οι πάντες.
Εμείς τον συναντήσαμε και κταγράψαμε τις απαντήσεις που έδωσε σε δυό επίκαιρες ερωτήσεις μας:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πάμε καταρχήν στο θέμα του Ολυμπιακού και του πρωταθλήματος. Είναι κάλπικο το πρωτάθλημα;

«Γιάννης Τραγάκης»: Όχι, το πρωτάθλημα δεν είναι κάλπικο.Ο Ολυμπιακός είναι άξιος πρωταθλητής. Θα σας πω, όμως, ευθέως την άποψη μου. Αυτό το πρωτάθλημα, μου είχε αφήσει στο τέλος μια πικρή γεύση. Μέχρι την τελευταία Κυριακή το βράδυ και τις δηλώσεις Ριβάλντο. Κοιτάξτε, οι κανόνες φτιάχνονται για να τηρούνται και δεν είναι η πρώτη φορά που αφαιρούνται βαθμοί από ομάδες. Μην ξεχνάτε ότι ο Ολυμπιακός έχει χάσει τίτλο σε στρίψιμο δεκάρας. Ανεξάρτητα από αυτό, όμως, η λυσσαλέα αντίδραση όλων των άλλων ομάδων να υπερασπιστούν τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στην αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, αντιλαμβάνεστε ότι κινητοποίησε άλλα αντανακλαστικά. Θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο για τον Ριβάλντο. Η συμπεριφορά του δεν συνάδει με το ποδοσφαιρικό του μέγεθος. Διότι, ο Ριβάλντο είναι ένας παγκόσμιος ποδοσφαιριστής, δεν ανήκει ούτε σε χώρα ούτε σε ομάδες. Παρόλαυτα, την τελευταία Κυριακή το βράδυ στη συνέντευξη του, έδειξε μια ανεξήγητη εμπάθεια. Έχω την αίσθηση, ότι η πικρία του πηγάζει από το γεγονός ότι δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του. Εν πάση περιπτώσει, ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις και τα λεγόμενα του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τώρα θέλω να απευθυνθώ στον βουλευτή της Β' Περιφέρειας του Πειραιά. Είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα. Με πόση αισιοδοξία βλέπει το μέλλον αυτός ο κόσμος, κ. Τραγάκη, όταν ακούει τον κ. Γκαργκάνα να λέει αυτά που λέει, όταν χάνει κάθε μέρα την αγοραστική του δύναμη, όταν οι αυξήσεις είναι πολύ μικρές, όταν δεν βγαίνει;

«Γιάννης Τραγάκης»: Βάλατε το δάχτυλο επί τον τύπο τον ήλων. Καταρχήν, η περιφέρεια μου δεν είναι προβληματική, όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν. Είναι μια περιοχή με συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία δημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις. Σήμερα, επισκέφθηκα μερικές λαϊκές της περιφέρειας μου και παρατήρησα μια υποβόσκουσα διαμαρτυρία όσον αφορά την ακρίβεια. Νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή, είναι το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Έχω την αίσθηση, ότι οι μηχανισμοί ελέγχου των τιμών θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν, διότι ας μην έχουμε αυταπάτες. Οι τιμές δεν ανεβαίνουν με το ίδιο ασανσέρ που ανεβαίνουν οι μισθοί και οι συντάξεις. Οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι δυσκολεύονται περισσότερο από όλους. Γι' αυτό τον λόγο, έχω πιέσει το κόμμα μου και την κυβέρνηση να σκύψουμε με στοργή στα προβλήματα αυτών των ανθρώπων. Μην ξεχνάτε, ότι και στις τελευταίες εκλογές οι δυτικές συνοικίες της Αθήνας, συνοικίες με τα περισσότερα προβλήματα, είναι εκείνες που έδωσαν το ισχυρό προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 01/05/2008”