Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 26/03/2009


Δ.Λιντζέρης : Δικαίωση σε παρέμβαση για απαράδεκτο χάρτη


γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου




Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο βουλευτής Δ.Λιντζέρης, για την απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης, όσον αφορά στην παρέμβασή του για χάρτη του 1900 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της HELEXPO , στο οποίο η μισή Ελλάδα σκιαγραφούταν με το χρώμα της γείτονας Τουρκίας.
Σύμφωνα με την απάντηση αυτή, η δημοσίευση του εν λόγω χάρτη αφορά σε τυπογραφικό λάθος για το οποίο η εκδότρια αρχή του περιοδικού ζήτησε δημόσια συγγνώμη, μετά την ανακίνηση του θέματος και μάλιστα η αρχισυντάκτρια της έκδοσης υπέβαλε την παραίτησή της αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το λάθος.
Παράλληλα η διοίκηση της HELEXPO έδωσε εντολή να αποσυρθεί και να μη διανεμηθεί το συγκεκριμένο έντυπο.
Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε προ μηνός ο βουλευτής β΄ Πειραιά, μετά την ανακάλυψη του ατοπήματος που «παραχωρούσε» ελαφρά τη καρδία εδάφη στην Τουρκία, είναι απαράδεκτο και πέραν πάσης λογικής ένα περιοδικό κρατικού μας Οργανισμού να φέρεται με τόση επιπολαιότητα παραποιώντας την αλήθεια και προβοκάροντας την Ιστορία μας.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 26/03/2009”

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 26/03/2009


Ανεπαρκής στη διαχείριση της κρίσης η κυβέρνηση


γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου




Η κυβέρνηση, αφού επί μία πενταετία με τις πολιτικές της πέτυχε την κατάρρευση των δημόσιων εσόδων και την εκτόξευση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρεί να κλείσει τώρα τις «μαύρες τρύπες» της νέας διακυβέρνησης εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων και των φορολογουμένων που δεν προσπάθησαν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους.

Αρνούμενη να παραδεχτεί ότι η χώρα έχει οδηγηθεί σε συνθήκες χρεοκοπίας, κυρίως λόγω των δικών της χειρισμών, η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα του ποδαριού κομμένα και ραμμένα όχι σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά με τα εκάστοτε αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Αλλωστε με οδηγό τις δημοσκοπήσεις και τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου φαίνεται ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι του 2008 την οικονομική πολιτική, με την οποία ευελπιστεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Μέχρι σήμερα τα μοναδικά αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι:


Το ανεκδοτολογικού χαρακτήρα ράβε-ξήλωνε των μέτρων ανάλογα με τις αντιδράσεις.


Οι διαδοχικές αυτοδιαψεύσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του.


Η επαναλαμβανόμενη επισήμανση των Βρυξελλών για την ανεπάρκεια των ελληνικών πρωτοβουλιών, την αναξιοπιστία των στατιστικών μας στοιχείων και την ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων.



Το άνευ προηγουμένου παιχνίδι των λέξεων σχετικά με το αν τελικά τα νέα χαράτσια στους φορολογουμένους θα πρέπει να χαρακτηριστούν νέοι φόροι ή απλώς έκτακτη εισφορά.


Η ουσία που αναδύεται από τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα είναι ότι εδώ και έξι μήνες αδυνατεί να σχεδιάσει και να ακολουθήσει μέχρι τέλους μια οποιαδήποτε στρατηγική εξόδου από την κρίση. Αντί αυτού εξαντλεί τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητά της σε διάφορα «κοινωνικά δίκαια», δοκιμάζοντας κάθε φορά τις αντοχές και τις ανοχές και μιας νέας ομάδας.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 26/03/2009”

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 26/03/2009


ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΟ

γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου


Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε στη Νέα Σμύρνη και μαθηματικά το 12ο πρωτάθλημα τα τελευταία 13 χρόνια και το 37ο της ιστορίας του!Τρεις αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος γνωρίζουμε (οριστικά) την ομάδα που κατακτά τον τίτλο.

Τρεις αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος γνωρίζουμε (κατά πολύ μεγάλο ποσοστό) τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στα πλέι οφ. Τρεις αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος γνωρίζουμε (απίθανο να ανατραπεί η κατάσταση) τις τρεις ομάδες που θα υποβιβαστούν. Την ίδια ώρα τη Σούπερ Λιγκ ενδιαφέρει η "αξιοπιστία" της διοργάνωσης (όλα τα ματς την ίδια ώρα) και όχι τα αναπόφευκτα επεισόδια στους δρόμους γύρω από το ΟΑΚΑ.

Όπως και να 'χει πάντως η κατάσταση στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν αλλάζει ότι ο Ολυμπιακός κατέκτησε και με τη... βούλα το 12ο πρωτάθλημα στη διάρκεια των τελεταίων 13 σεζόν. Η νίκη επί του Πανιώνιου στη Νέα Σμύρνη σε συνδυασμό με τη (νέα) απώλεια του Παναθηναϊκού στην Τρίπολη έστεψαν τον "έφηβο" πολυπρωταθλητή. Δεν περιμέναμε είναι η αλήθεια κάτι άλλο, ανατρεπτικό. Ε, δεν γίναμε και... Ισπανία ώστε διαφορές της τάξης των 10-12 πόντων να ανατρέπονται. Το σενάριο γράφεται από το ίδιο χέρι.

Ο Θρύλος είναι πανταχού παρών στον Πειραιά, στην Ελλάδα, στον Κόσμο.
Είναι το καμάρι και η Θρησκεία μας! Μπράβο του!!!
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 26/03/2009”

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 19/03/2009


Δ. Λιντζέρης: Εποικοδομητική συνάντηση με τους πτυχιούχους υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης



Την Δευτέρα 16/03/2009 το σωματείο της Πανελλήνιας Ένωσης πτυχιούχων υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, συναντήθηκε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ β΄ Πειραιά και εισηγητή του τομέα Αθλητισμού κ. Δ. Λιντζέρη.
Η συνάντηση έγινε προκειμένου οι εκπρόσωποι του σωματείου των πτυχιούχων υπάλληλων να εκθέσουν στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο τους και ειδικότερα το θέμα της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έως και σήμερα δεν έχουν αναγνωριστεί από το υπουργείο δικαιοσύνης καταγράφοντας έτσι την κατάφορη αδικία εις βάρος των πτυχιούχων υπαλλήλων του κλάδου τους.
Επίσης τέθηκε το θέμα της μη καταβολής των υπερωριών στους υπαλλήλους εξωτερικής φρούρησης του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού.
«Ο κ. Λιντζέρης γνωστός για την ευαισθησία του και την αγωνιστικότητα του για τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα, δεσμεύτηκε να φέρει και δυο θέματα αυτά στην βουλή με τη μορφή επερώτησης» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του σωματείου των πτυχιούχων κ. Σταύρος Λιλόγλου.
Η αντιπροσωπεία του σωματείου που συναντήθηκε με τον κ. Λιντζέρη αποτελούνταν από τους κ.κ. Λιλόγλου Σ. Πρόεδρο, Μαυροειδή Χ. Γ. Γραμματέα, Γιαννοπαπά Α. Οργ. Γραμματέα, Τεαζή Α. Ταμία, Λιώση Ι., Σταυρόπουλο Α. Μέλη.

Γιάννης Κανάτσελης
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 19/03/2009”

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 12/3/2009


ΛΑΛΟΣ ΚΑΝΕΛΟΣ:
«ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ»

Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου






Την Δευτέρα 9/3/2009 στις 19.00, στη αίθουσα εκδηλώσεων «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» του δήμου Κερατσινίου, ο π. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κερατσινίου κ. Λάλος Κάνελος, πραγματοποίησε πολιτική ομιλία με θέμα τα δημοτικά δρώμενα της πόλης του Κερατσινίου.
Πλήθος επώνυμων αλλά και απλών δημοτών της πόλης κατέκλυσαν την αίθουσα με αποτέλεσμα να επικρατήσει το αδιαχώρητο. Στην ομιλία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β΄ Πειραιά κ.κ. Λιντζέρης Δ., Νιώτης Γ., και Διαμαντίδης Ι., ο πρώην δήμαρχος Κερατσινίου κ. Σαραφόγλου Δ. ο π. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φωτίου Χ., ο δήμαρχος Δραπετσώνας κ. Χρυσός Α., ο δήμαρχος Περάματος κ. Γλύκας Ι., ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ξυλουρής Κ., οι δημοτικοί σύμβουλοι Κερατσινίου κ.κ. Τσούτσας Ι. , Ζούπης Ζ., Μουρίκης Δ., Γεωργάλας Β., ο γραμματέας της οργάνωσης του Πασοκ Κερατσινίου κ. Παπαδάτος Α., ο πολιτευτής του ΔΗΚΚΙ κ. Μπιλλίνης Π. και πολλοί άλλοι τοπικοί και πολιτικοί παράγοντες του Δήμου Κερατσινίου και της Β΄ Πειραιά.
Ο κ. Λάλος στην ομιλία του κατηγόρησε την δημοτική αρχή του κ. Μελά Φ. για έλλειψη προγράμματος, πολιτική ανυπαρξία και ανικανότητα στην επίλυση των προβλημάτων του δήμου.
Καταδίκασε επίσης την πρόταση του κ. Μελά για την δημιουργία κέντρου μεταποίησης απορριμμάτων στον δήμο του Κερατσινίου καθώς και την καθυστέρηση και την μη υλοποίηση της δημοτικής αρχής του κ. Μελά της κατασκευής του κέντρου υγείας στο Κερατσίνι.
Επίσης κάλεσε τον κ. Λουκά Τζάνη να συστρατευθεί στον κοινό αγώνα των δημοκρατικών δυνάμεων ώστε να βγει ο δήμος από το τέλμα της δημοτικής αρχής του κ. Μελά.
Τέλος ο κ. Λάλος τόνισε ότι σκοπός του είναι η ενότητα της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Κερατσίνι ,ότι θα είναι παρών σε αυτόν τον αγώνα και ότι παλέψει με όλες τις δυνάμεις του προς αυτήν την κατεύθυνση χωρίς όμως να κρύβει την επιθυμία του να ηγηθεί του συνδυασμού που θα διεκδικήσει με το ΠΑΣΟΚ τον δήμο του Κερατσινίου στις εκλογές του 2010.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 12/3/2009”

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 05/03/2009


Πως θα νομιμοποιήσετε τον ημιυπαίθριό σας


γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επεξεργασία του σχεδίου για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.Πρόκειται για μια πρόταση, που έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και ένα και πλέον χρόνο, δεν είχε όμως προχωρήσει, λόγω αντιρρήσεων του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, τότε είχε παραδοθεί και μελέτη στον υπουργό Οικονομίας. Η μελέτη αυτή φαίνεται ότι βγήκε πάλι από το συρτάρι, καθώς το μέτρο αυτό προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα των απωλειών από τη διατήρηση του αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών. Κατ΄ αρχήν, πρέπει να πούμε ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι σε κατοικίες καθιερώθηκαν το 1985, μετά τις αλλαγές και το νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (Γ.Ο.Κ.). Με βάση τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, οι οποίοι και εκπόνησαν τη μελέτη, στην Ελλάδα, χτίζονται ετησίως κατά μέσο όρο 60.000 κατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι στα τελευταία 24 χρόνια κατασκευάστηκαν περί τις 1,5 εκατομμύριο κατοικίες. Εξ΄ αυτών, το 70% έχουν ημιυπαίθριους χώρους. Δηλαδή, περίπου 1 εκατομμύριο κατοικίες. Η μελέτη χρησιμοποιεί μετριοπαθείς παραδοχές, σύμφωνα με τις οποίες ο κάθε ημιυπαίθριος χώρος έχει κατά μέσο όρο εμβαδόν 10 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό εμβαδόν όλων των ημιυπαίθριων χώρων στην Ελλάδα φτάνει τα 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.
Με βάση αυτή την παραδοχή, η μελέτη προτείνει την καθιέρωση ενός τιμήματος περί τα 100 ευρώ/τ.μ., για όποιον επιθυμεί να νομιμοποιήσει τον ημιυπαίθριο χώρο. Με την εκτίμηση ότι το 80% των ιδιοκτητών θα προχωρήσει στη νομιμοποίηση του χώρου αυτού, αυτό σημαίνει –σύμφωνα πάντα με τη μελέτη– ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αντλήσει τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ. Κι επειδή η ίδια πρόταση περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση και των γνωστών playroom, που από υπόγεια και αποθήκες μετατρέπονται σε κανονικά δωμάτια, υπολογίζεται ότι άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ μπορούν να εισπραχθούν από το δημόσιο. Το όφελος, δηλαδή, μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ! Πώς, όμως, θα γίνει η διαδικασία της νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων;
Αυτό είναι και το πλέον κρίσιμο ερώτημα. Κι αυτό, γιατί για να νομιμοποιήσει κάποιος ημιυπαίθριο χώρο, θα πρέπει στην ουσία να εκδώσει καινούρια άδεια οικοδομής. Γεγονός, που σημαίνει επιπλέον έξοδα. Για να αποφευχθεί αυτό, που δεν είναι και πάντα εφικτό, προκρίνεται μια λύση από το παρελθόν... που είχε χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχη περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Ποια είναι αυτή;
Πρόκειται για τη ρύθμιση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος, Αντώνη Τρίτση, με το σλόγκαν «Αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις». Πώς ακριβώς είχε εφαρμοστεί; Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προσέρχονταν στις αρμόδιες υπηρεσιες, υπέβαλαν απλά τα σχέδια του σπιτιού, συνοδευόμενα και από κάποια άλλα δικαιολογητικά και αποκτούσαν ένα τίτλο «Εξαίρεσης από την κατεδάφιση». Αυτό, δηλαδή, που εξασφάλιζαν ήταν η διατήρηση του ακινήτου, η μη κατεδάφισή του.
Η ίδια μέθοδος προτείνεται και στην περίπτωση των ημιυπαίθριων χώρων: η βεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση κατεδαφισης του ημιυπαίθριου χώρου, σε ενδεχόμενη καταγγελία από τρίτο. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζεται και η φορολογική νομιμοποίηση για τη μεταβίβαση και αυτού του χώρου, καθώς είναι γνωστό ότι σε συμβόλαια αγοράς ακινήτων, ο ημιυπαίθριος χώρος δεν «εμφανίζεται» ως κανονικό τμήμα του σπιτιού, παρά το γεγονός ότι πληρώνεται ως τέτοιο από τον αγοραστή.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 05/03/2009”

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 26/02/2009

«Να στείλω το παιδί μου στον παιδικό σταθμό;»
Γράφει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σταύρος Λιλόγλου

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν θα πρέπει να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό; Αν θα είναι ασφαλές, ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει και πόσο δύσκολο θα του είναι να ανεξαρτητοποιηθεί από την οικογένεια και φυσικά τη μαμά του.
Στις μέρες μας η εργαζόμενη μητέρα που τα δίνει όλα, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και ιδιαίτερα όταν στην οικογένεια δεν υπάρχουν γιαγιάδες και παππούδες, τουλάχιστον σε κοντινή μας απόσταση, αναγκαζόμαστε να στείλουμε τα λατρεμένα μας παιδιά στον παιδικό σταθμό.
Είναι σημαντικό για τη σωστή επιλογή ενός παιδικού σταθμού να είμαστε προσεκτικοί ως προς το χώρο και το προσωπικό. Αν είναι δυνατόν να τους περάσουμε από εξονυχιστικό έλεγχο, αφού σε αυτούς θα εμπιστευθούμε τα πολύτιμα παιδιά μας. Μπορούμε να μιλήσουμε ωστόσο και με άλλους γονείς για να δούμε κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι, για το πώς αντιμετωπίζουν τα δικά τους παιδιά. Το προσωπικό θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένο, έτσι ώστε να τους προσφέρει σωστές γνώσεις και τρόπους ανάλογα με την ηλικία τους.
Ωστόσο, ο παιδικός σταθμός έχει και τα καλά του. Το παιδί μαθαίνει να είναι ανεξάρτητο και σιγά- σιγά αποκτά καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά. Μαθαίνει να λειτουργεί μέσα σε μία ομάδα, ενδιαφέρεται για τους άλλους και αναγνωρίζει τους κανόνες.
Το σημαντικότερο είναι να του δώσουμε να καταλάβει ότι ο παιδικός σταθμός είναι ένας χώρος ασφαλής όπου θα παίζει, θα μαθαίνει, θα επικοινωνεί και η μανούλα ή ο πατερούλης θα είναι εκεί όταν αυτό τους θελήσει. Έτσι με αυτές τις συνθήκες θα είναι μία ευχαρίστηση γι' αυτά και θα τα προετοιμάσει να αντιμετωπίσουν με ευκολία το σχολείο.
Εμείς ως γονείς θα πρέπει να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο μαζί τους αφού επιστρέψουν στο σπίτι για να δούμε πως ήταν η μέρα τους, αλλά και γιατί τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από τη δική μας παρουσία, το δικό μας χάδι, την δική μας επιβράβευση, τη δική μας τρυφερότητα.
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 26/02/2009”

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 19/02/2009


"Αγάπα τον εαυτό σου για να είσαι καλά"


Γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου



Η αυτοεκτίμηση παίζει σημαντικότατο ρόλο στην καθημερινή ζωή του κάθε ανθρώπου καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις διαπροσωπικές του σχέσεις και την απόδοση σε πολλούς τομείς. Σε άρθρο που δημοσιεύεται στα Νέα, παρατίθενται τα θετικά που προκύπτουν από την υψηλή αυτοεκτίμηση, τα αρνητικά από την έλλειψής και τρόπους για την ανύψωση του ηθικού. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βρίσκεται συχνά στη βάση της πυραμίδας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις, στη συμπεριφορά, στα συναισθήματα. Ενώ η υψηλή αυτοεκτίμηση, αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργούμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, να είμαστε ικανοποιημένοι και αποτελεσματικοί στις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με χαμηλή αυτοεκτίμηση; -Αναφέρονται συχνά στον εαυτό τους με αρνητικούς χαρακτηρισμούς ή μειώνουν/υποβιβάζουν τα θετικά τους στοιχεία. -Εστιάζουν στην αρνητική διάθεση των άλλων, ακόμα κι αν αυτή δε σχετίζεται με τη δική τους συμπεριφορά. -Δεν δέχονται την κριτική ακόμα και όταν είναι εποικοδομητική, επειδή δημιουργεί δυσβάσταχτο άγχος. -Ασκούν όμως σκληρή κριτική στους άλλους. -Η απόδοση στο χώρο της εργασίας δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές τους. -Έχουν δυσκολία στη δημιουργία φιλικών ή ερωτικών σχέσεων. -Επηρεάζονται πολύ από τα αρνητικά σχόλια των άλλων. -Στενοχωριούνται επίσης υπερβολικά από τις αποτυχίες τους. -Κατά συνέπεια είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο άγχος και την κατάθλιψη. Αντίστοιχα, τι κερδίζουμε όταν έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση; -Είμαστε και νιώθουμε αυτόνομοι, όχι εξαρτημένοι από τους άλλους ή έρμαια των περιστάσεων. -Έχουμε πιο συχνά επιτυχίες σε όλους τους τομείς. -Παίρνουμε πρωτοβουλίες και δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε νέες δραστηριότητες ή να κάνουμε αλλαγές. -Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και δεν μας αποθαρρύνουν εύκολα οι δυσκολίες . -Αναλαμβάνουμε μόνο τις ευθύνες που μας αναλογούν, δεν είμαστε 'θύματα' . -Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την ψυχολογική πίεση της καθημερινότητας. -Διαχειριζόμαστε και ξεπερνάμε τα αρνητικά συναισθήματα (π.χ. άγχος, θλίψη, θυμός). -Ξέρουμε να παίρνουμε, αλλά και να δίνουμε θετικά συναισθήματα στους συνανθρώπους μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης; Να εκπαιδευτούμε! Ξέρουμε άραγε καλά τον εαυτό μας; Και η αυτογνωσία αλλά και οι επιτυχημένες ανθρώπινες σχέσεις (προσωπικές και εργασιακές) περνούν μέσα από μια διαδικασία μάθησης. Αν ανακαλύψουμε τις δυνατότητες και τις δυνάμεις μας, αν αποκτήσουμε καλές διαπροσωπικές σχέσεις, εκτιμάμε τον εαυτό μας πολύ περισσότερο. Να μη διστάσουμε λοιπόν να απευθυνθούμε στον κατάλληλο σύμβουλο / επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα μας διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, μπορούμε να παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικά ή και βιωματικά σεμινάρια στον τομέα της συμβουλευτικής και της ψυχολογίας. Έτσι ενισχύουμε τις γνώσεις μας, μας δίνονται νέες προοπτικές, αποκτάμε νέες ικανότητες διερεύνησης του εαυτού μας και δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας. Να ξεκινήσουμε μια νέα δραστηριότητα σε κάτι που μας ενδιαφέρει. Εκεί θα βρούμε ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και θα αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Γενικά, η επικοινωνία με ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν και η ενασχόληση με κάτι που ξέρουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, τονώνει άριστα το ηθικό! Τέλος, μπορούμε να εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή μερικές απλές τεχνικές για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, όπως περιγράφονται παρακάτω.


Ενδεικτικές Τεχνικές για Ενίσχυση της Αυτοεκτίμησης :


•Κάνω μία λίστα με τα θετικά μου χαρακτηριστικά. Αν επιμένω να καταγράψω και τα αρνητικά μου χαρακτηριστικά, βρίσκω τη θετική τους όψη. •Κάνω μία λίστα με τα επιτεύγματά μου, τις επιτυχίες μου, ότι κάνω καλά, ότι καταφέρνω, από τα πιο σημαντικά ως τα πιο ασήμαντα.


•Καταγράφω τις γκάφες ή τις αποτυχίες μου και βρίσκω την αστεία τους πλευρά. Αντιμετωπίζω τα λάθη μου με χιούμορ και μαθαίνω από αυτά, αποφασίζω να αποφεύγω την τελειοθηρία ή την τελειομανία, η ζωή είναι εδώ και τώρα και καλό είναι να την απολαύσουμε χωρίς να παίρνουμε τα πάντα πολύ σοβαρά!


•Γράφω το πώς θα ήθελα να νιώθω ή τι θα ήθελα να κάνω και το θυμίζω στον εαυτό μου π.χ. 'είμαι άξιος', 'φροντίζω τον εαυτό μου', 'αρέσω στους φίλους μου'.


•Κάνω μία λίστα με τα στοιχεία που μου αρέσουν στον εαυτό μου: «Μου αρέσω γιατί....» •Σκέφτομαι πράγματα που θα με κάνουν να γελάσω, τρόπους να βοηθάω τους άλλους, λόγους για να γιορτάζω, για τι μπορώ να είμαι περήφανος.


•Τέλος, κάθομαι παρέα με έναν καλό φίλο και συμφωνούμε να επαινούμε ο ένας τον άλλον για 10 λεπτά. Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι είναι καλό να θυμόμαστε ότι στη ζωή δεν έρχονται πάντα τα πράγματα όπως τα περιμένουμε και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην καταφέρουμε κάτι που θέλουμε, όσο κι αν προσπαθήσουμε. Εμπόδια υπάρχουν πολλά, αν δεν εκτιμάμε τον εαυτό μας βάζουμε από μόνοι μας ένα ακόμα...
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 19/02/2009”