Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΥΛΟ ΚΟΕΛΙΟ , από τον καθηγητή φυσικής αγωγής Σταύρο Λιλόγλου


1. Όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Και θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνουν έτσι.

2. Σε κάθε άνθρωπο έχουν δοθεί δύο ποιότητες: η δύναμη και το ταλέντο. Η δύναμη τον οδηγεί να συναντήσει το πεπρωμένο του, το ταλέντο του τον υποχρεώνει να μοιραστεί με τους άλλους τα καλά του στοιχεία. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει πότε να χρησιμοποιεί το ένα και πότε το άλλο.

3. Σε κάθε άνθρωπο έχει δοθεί μια αρετή: η ικανότητα να επιλέγει. Για όποιον δεν χρησιμοποιεί αυτή την αρετή, μετατρέπεται σε κατάρα - και οι άλλοι θα επιλέγουν πάντα για λογαριασμό του.

4. Κάθε άνθρωπος έχει τον Προσωπικό του Μύθο να υλοποιήσει και αυτός είναι ο λόγος που έρχεται στον κόσμο.Ο Προσωπικός Μύθος εκδηλώνεται στον ενθουσιασμό του για όσα κάνει. 5. Κάθε άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει δύο γλώσσες: τη γλώσσα της κοινωνίας και την γλώσσα των οιωνών. Η πρώτη εξυπηρετεί την επικοινωνία με τους άλλους. Η δεύτερη χρησιμοποιείται για να εξηγεί τα μηνύματα από τον Θεό.

6. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αναζητά την απόλαυση - αυτό δηλαδή που δίνει σ' εκείνον χαρά και όχι κατ' ανάγκη στους άλλους.

7. Κάθε άνθρωπος πρέπει να διατηρεί ζωντανή μέσα του την ιερή φλόγα της τρέλας. Και πρέπει να συμπεριφέρεται σαν κανονικός άνθρωπος.

8. Τα μόνα σφάλματα που θεωρούνται σοβαρά είναι τα εξής: να μη σέβεσαι τα δικαιώματα του άλλου, να παραλύεις από τον φόβο, να αισθάνεσαι ένοχος, να νομίζεις ότι δεν αξίζεις ό,τι καλό και κακό σου συμβαίνει στη ζωή και να είσαι δειλός. Να αγαπούμε τους εχθρούς μας, αλλά να μην κάνουμε συμμαχίες μαζί τους. Βρίσκονται στον δρόμο μας για να δοκιμάσουν το σπαθί μας και αξίζουν τον σεβασμό της μάχης μας. Εμείς να διαλέγουμε τους εχθρούς μας και όχι αντίστροφα.

9. Όλες οι θρησκείες οδηγούν στον ίδιο Θεό και όλες αξίζουν τον ίδιο σεβασμό. 10. Ό,τι κάνουμε στο παρόν επηρεάζει το μέλλον ως συνέπεια και το παρελθόν ως λύτρωση.
read more “Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΟΥΛΟ ΚΟΕΛΙΟ , από τον καθηγητή φυσικής αγωγής Σταύρο Λιλόγλου”

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ


Πυροσβεστικό αεροσκάφος PZL (Πετζετέλ) της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε 2 μίλια δυτικά του αεροδρομίου της Κεφαλλονιάς στις 12.45, εντός κατοικημένης περιοχής. Ο χειριστής του αεροσκάφους Σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας, 55ετών, είναι νεκρός.
Το αεροσκάφος τύπου Πετζετέλ, συμμετείχε σε επιχείρηση δασοπυρόσβεσης. Στο αεροσκάφος επέβαινε μόνον ο χειριστής.
Η συνολική πτητική εμπειρία του χειριστή, πατέρα δύο παιδιών, ήταν 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 1122, πολωνικής προέλευσης, με έτος κατασκευής και άφιξης στην Ελλάδα το 1983 και το οποίο είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσεως.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος κατέβηκε σε πολύ χαμηλό ύψος, στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα οι τροχοί του να μπλεχτούν σε εναέρια καλώδια. Δύο αεροπλάνα αυτού του τύπου είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς νωρίτερα σήμερα, για να κάνουν ρίψεις νερού σε μικρής έκτασης φωτιά κοντά στην περιοχή Κατελιός.
Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι μονοκινητήρια ελικοφόρα πολωνικής κατασκευής. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 η Ελλάδα προμηθεύτηκε 30 PZL τα οποία υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ, με αποστολή την πυρόσβεση.
Τα αεροσκάφη αυτά έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέχρι και 2.500 λίτρα υγρού φορτίου. Για την διερεύνηση του ατυχήματος συστάθηκε επιτροπή από εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Θέλω να εκφράσω τη συντριβή μου, τη θλίψη όλων μας, τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου για την απώλεια του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφος, την ώρα που με αυταπάρνηση εκτελούσε το δύσκολο καθήκον του», δήλωσε σχετικά με το τραγικό συμβάν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.
"Ο τραγικός θάνατος του σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα μας συγκλόνισε. Ένας νέος άνθρωπος που έδινε τη μάχη με τη φωτιά, έπεσε στη πρώτη γραμμή του καθήκοντος. Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράσταση μου σε όλους τους συναδέλφους του", τονίζει σε συλλυπητήριο μηνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
read more “ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ”

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ


H Eυρωπαϊκή Ένωση τροποποιεί και εναρμονίζει πλήρως τις ελάχιστες απαιτήσεις που αφορούν ιατρικά δεδομένα για την έκδοση ευρωπαϊκής άδειας οδήγησης.Με δύο νέες οδηγίες, την 2009/112/ΕΚ και 2009/113/ΕΚ που μόλις δημοσιεύθηκαν...

τροποποιεί προηγούμενες οδηγίες για το ίδιο θέμα, επιδιώκοντας κυρίως να βελτιώσει την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία στα κράτη-μέλη της.

Οι τροποποιήσεις αφορούν τις ιατρικές προδιαγραφές, για την οπτική ικανότητα, το διαβήτη και την επιληψία, τα δεδομένα των οποίων, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχετικό κείμενο επηρεάζουν τη φυσική κατάσταση για οδήγηση και πρέπει να εξετάζονται.

Μεταξύ άλλων, στην οδηγία, 2009/ 113, που τροποποιεί την οδηγία 2006/126 για την άδεια οδήγησης αναφέρεται ότι:

* Οπτική ικανότητα: Κάθε υποψήφιος για τη χορήγηση άδειας οδήγησης υποβάλλεται σε ενδεδειγμένες εξετάσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι διαθέτει επαρκή οπτική οξύτητα, για την οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων.

Στην περίπτωση βάσιμων αμφιβολιών, σχετικά με την επάρκεια όρασης του υποψήφιου, ο τελευταίος εξετάζεται από αρμόδια ιατρική αρχή. Κατά την εξέταση αυτή παρέχεται ιδιαίτερη προσοχή, στην οπτική οξύτητα, στο οπτικό πεδίο, στην όραση σε ημίφως, στην ευαισθησία σε θάμβος, στη διπλωπία και σε άλλες οπτικές παραμέτρους, που μπορεί να είναι σημαντικές για την ασφαλή οδήγηση.

* Σακχαρώδης διαβήτης: Μπορεί να χορηγείται άδεια οδήγησης σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, η να ανανεώνεται η άδεια οδήγησης. Ωστόσο, εφόσον τα άτομα αυτά τελούν υπό φαρμακευτική αγωγή είναι αναγκαία η σχετική γνωμάτευση εξουσιοδοτημένου ιατρού και η κατάλληλη για την κάθε περίπτωση τακτική ιατρική τους εξέταση, αλλά σε χρόνο, που δεν πρέπει να υπερβαίνει την πενταετία.

* Επιληψία: Ως επιληψία ορίζεται η εκδήλωση δύο η περισσότερων επιληπτικών κρίσεων σε χρονικό διάστημα μικρότερο από πενταετία. Η Επιτροπή επισημαίνει, ότι οι επιληπτικές κρίσεις η άλλες, αιφνίδιες διαταραχές της κατάστασης εγρήγορσης αποτελούν σοβαρό κίνδυνο, εφόσον εκδηλωθούν σε άτομο που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα, και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι σε άτομο που έχει παρουσιάσει κάποια αρχική, η μεμονωμένη κρίση απώλειας συνείδησης πρέπει να συνιστάται να μην οδηγεί. Απαιτείται έκθεση ειδικού, όπου αναφέρεται το χρονικό διάστημα απαγόρευσης της οδήγησης, και η συνέχεια που πρέπει να δοθεί.
read more “ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ”

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΣΕΡΙΦ: 1-0


Το σύνθημα των φίλων του Ολυμπιακού «αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό» σημάδεψε την αναμέτρηση με την Σέριφ (1-0)!

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αδιάφοροι όμως η επιστροφή στους ομίλους ήρθε, έστω με έντονες αποδοκιμασίες σε παίκτες και προπονητή!
Γκολ και θέαμα είχε υποσχεθεί ο Κετσπάγια, αλλά αυτό που είδαμε στο Καραϊσκάκη δεν είχε καμία σχέση.
Αγγαρεία!

Ο Ολυμπιακός μπήκε στον αγωνιστικό χωρο μόνο και μόνο επειδή ήταν αναγκασμένος να παίξει για να προκριθεί!

Γκολ και θέαμα που έταξε ο Κετσπάγια στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου απείχαν... αιώνες από αυτό που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο!

Ενα βαρετό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό να μην έχει όρεξη να προσφέρει ωραίο θέαμα και οι... εμφανίσεις του στην περιοχή του Ναμάσκο ήταν σπάνιες.

Αυτή ήταν η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου, με μοναδικό διακριθέντα τον... κόσμο που δεν σταμάτησε να φωνάζει σε όλο το ματς.
Από εκεί και πέρα τα... γιουχαρίσματα δεν έλειψαν μιας και η εικόνα της ομάδας ήταν... αποκαρδιωτική. Και οταν κουράστηκαν να σφυρίζουν άρχισαν τα συνθήματα που έλεγαν «αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό».
Ο Τιμούρ Κετσπάγια παρέταξε την ομάδα του με το κλασικό 4-2-3-1. Ο Νικοπολίδης κάθισε κάτω από τα δοκάρια. Στο δεξιό άκρο της άμυνας ήταν ο Ζεβλάκοφ και στο αριστερό ο Ραούλ Μπράβο. Το αμυντικό κεντρικό δίδυμο αποτελούνταν από τους Αβραάμ Παπαδόπουλο και Μέλμπεργκ. Αμυντικά χαφ ήταν οι Ντουντού και Κυριάκος Παπαδόπουλος, ενώ μπροστά τους κινούνταν ο Μαρέσκα. Δεξιά στα χαφ ήταν ο Γκαλέτι κι αριστερά ο Λεονάρντο, ενώ μοναδικός προωθημένος ο Μήτρογλου.
Στο πρώτο μέρος δεν υπήρχε διακριθέντας και από τους πιο κινητικούς ήταν ο Γκαλέτι και ο Ραούλ Μπράβο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παρουσία του Κυριακού Παπαδόπουλου σε ρόλο αμυντικού μέσου δεν ήταν επιτυχημένη. Ο ταλαντούχος στόπερ δεν είχε την θέση, με αποτέλεσμα να τρέχει άσκοπα και να κάνει αρκετά λάθη.
Οσον αφορά την επίθεση... η μπάλα δεν έφτανε στον Μήτρογλου ούτε με αίτηση και ο πιο... επικίνδυνος παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο Αβραάμ, ο οποίος είχε και σήμερα δοκάρι!
Παρόλα αυτά δεν έλειψαν και οι φάσεις! Στο 6’ο Ζεβλάκοφ έβγαλε τη σέντρα, ο Λεονάρντο έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το δοκάρι του Ναμάσκο. Δύο λεπτά αργότερα, ο Γκαλέτι εκτέλεσε από τα δεξιά το φάουλ, ο Αβραάμ πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πήγε στο δοκάρι. Στην αντεπίθεση ο Ροντρίγκεζ έκανε κάθετη μπαλιά στον Μπαλιμά. Αυτός πέρασε τον Νικοπολίδη, αλλά έφυγε πλάγια κι έδωσε την ευκαιρία στον πορτιέρο να διώξει σε κόρνερ!
Στο 24’ Ο Γκαλέτι εκτέλεσε το κόρνερ, ο Ναμάσκο έδιωξε με γροθιές. Το ριμπάουντ πήρε ο Λεονάρντο, ο οποίος έκανε το σουτ, αλλά ο τερματοφύλακας της Σέριφ έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ.
Στο 30’ ο Γκαλέτι εκτέλεσε το κόρνερ. Ο Αβραάμ κατέβασε με το στήθος, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε ελάχιστα άουτ.
Στην επανάληψη ο Κετσπάγια έβγαλε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και την θέση του πήρε ο Λεντέσμα. Παρόλα αυτά η εικόνα της αναμέτρησης δεν άλλαξε.
Ο Ολυμπιακός ήταν τουλάχιστον υποτονικός και δεν έδειξε σε κανένα σημείο ότι θέλει να προσφέρει θέαμα. Οι αποδοκιμασίες του κόσμου ευδοκίμησαν και για πρώτη φορά φέτος ο Γεωργιανός άφησε το 4-2-3-1 και έπαιξε 4-4-2 με την είσοδο του Ντιόγκο στην θέση του Ντουντού! Κι εκεί που... ο κόσμος άρχισε να ανεβαίνει ήρθε η έμπνευση του τεχνικού του Ολυμπιακού να τους... αποτελειώσει! Ο Γκαλέτι τραυματίστηκε και στην θέση του μπήκε ο Γκαλίτσιος! Με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να παίζουν με δύο μπακ στα χαφ!
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο Κετσπάγια σηκώθηκε να δώσει στο 80’ οδηγίες στους παίκτες του, αποδοκιμάστηκε έντονα!
Στα του αγώνα στο 54’ μακρινό σουτ του Αρμπάνας η μπάλα πέρασε λίγο έξω από την εστία του Νικοπολίδη. Στο 61’ οι φιλοξενούμενοι έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά το σουτ του Σουβάροφ πέρασε λίγο έξω.
Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός με τον Μήτρογλου, άγγιξε δύο φορές το γκολ. Στο 67΄ο νεαρός επιθετικός κυνήγησε μία χαμένη μπαλιά και με σουτ (σ.σ. αν και είχε κάνει φάουλ) έστειλε την μπάλα δίπλα στην εστία του Ναμάσκο. Δύο λεπτά αργότερα, ο Μήτρογλου με φοβερή κίνηση απελευθερώνεται μέσα στην περιοχή, αλλά το γυριστό σουτ που έκανε πέρασε ελάχιστα άουτ.
Το μόνο αξιόλογο στο παιχνίδι ήταν το γκολ στο 82’. Ο Μαρέσκα έφυγε στην πλάτη της άμυνας της Σέριφ και έδωσε στον Μήτρογλου, ο οποίος σε κενή εστία έκανε το 1-0.

Ολυμπιακός - Σερίφ 1-0

82΄ Μήτρογλου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Γκαλέτι (64' Γκαλίτσιος λ.τρ.), Ζεβλάκοφ, Ραούλ Μπράβο, Ντουντού (62' Ντιόγο), Κ. Παπαδόπουλος (46' Λεντέσμα), Μήτρογλου, Λεονάρντο, Μαρέσκα.
ΣΕΡΙΦ: Ναμάσκο, Ντα Κόστα, Ταρκνισβίλι, Κορνέενκοφ, Εροκίν (64' Κουτσούκ), Μπαλίμα (80' Βολκόφ), Ρουάμπα, Αρμπένας, Τσίνια, Ντιεντίου (58' Σουβόροφ), Ροντρίγκεζ.
read more “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΣΕΡΙΦ: 1-0”

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ






Ο Θρύλος σφραγίσε την είσοδό του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μαθαίνει αύριο το απόγευμα (19:00 live gavros.gr, ΝΕΤ, MEGA) στην κλήρωση του Μονακό τους αντιπάλους του. Ο Ολυμπιακός θα είναι στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας με ομάδες όπως η Μαρσέιγ και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Αν η Φιορεντίνα αποκλείσει σήμερα την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, μπαίνει στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και την θέση των Πορτογάλων στο δεύτερο παίρνει η Ρέιντζερς.

Τα γκρουπ δυναμικότητας:


1ο ΓΚΡΟΥΠ:


Μπαρτσελόνα (Iσπανία) 121.853
Λίβερπουλ (Αγγλία) 118.899
Τσέλσι (Αγγλία) 118.899
Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία) 118.899
Μίλαν (Ιταλία) 110.582
Άρσεναλ (Αγγλία) 106.899*
Σεβίλλη (Ισπανία) 100.853
Μπάγερν Μ. (Γερμανία) 98.339


2ο ΓΚΡΟΥΠ:


Λιόν (Γαλλία) 91.033
Ίντερ (Ιταλία) 87.582
Ρεάλ Μ. (Ισπανία) 78.853
ΤΣΣΚΑ Μ. (Ρωσία) 71.525
Πόρτο (Πορτογαλία) 68.292 (Σπόρτινγκ Λισσαβώνας)
Άλκμαρ (Ολλανδία) 64.826
Γιουβέντους (Ιταλία) 63.582


3ο ΓΚΡΟΥΠ:


Ρέιντζερς (Σκωτία) 56.575
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 52.633
Μαρσέιγ (Γαλλία) 48.033
Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 46.370
Στουτγκάρδη (Γερμανία) 45.339*
Ατλέτικο Μ. (Ισπανία) 41.853*
Μπορντό (Γαλλία) 40.033
Μπεσίκτας (Τουρκία) 32.445


4ο ΓΚΡΟΥΠ:


Κοπενχάγη (Δανία) 26.890*
Βόλφσμπουργκ (Γερμανία) 21.339
Σταντάρ Λιέγης (Βέλγιο) 21.065
Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ) 17.050*
Ζυρίχη (Ελβετία) 14.050*
Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία) 9.525
Ουνιρέα (Ρουμανία) 8.781
Ντέμπρετσεν (Oυγγαρία)


*Mε αστερίσκο όσες ομάδες παίζουν ακόμη προκριματικά

read more “ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ”

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Ένας πρώτος απολογισμός της καταστροφής


Δύο εκατομμύρια δέντρα, ή σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές συνολικά 313.680 στρέμματα, εκ των οποίων τα 212.710 στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, κάηκαν από τις πυρκαγιές του τετραημέρου. Κι αυτό όταν από το 1981 έως σήμερα, είχαν καταστραφεί από πυρκαγιές περί τα 300.000 στρέμματα.
Στην Πεντέλη, από τα 52.000 στρέμματα της κοινότητας, κάηκαν τα 30.000. Από αυτά, τα 5.000 αποτελούσαν παλαιό δάσος και τα υπόλοιπα 25.000 το «αναγεννημένο» δάσος του ΝΑ Πεντελικού. Επιπλέον –και σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) - ο απολογισμός της φωτιάς στην Κάρυστο ανέρχεται σε 54.740 στρέμματα. Επιπλέον, 23.970 στρ. Κάηκαν στο δήμο Πλαταιών (Εύβοια), 14.100 στρ. στο δήμο Ελατίων (Ζάκυνθος), 5.050 στρ. στο δήμο Χαιρώνειας (Βοιωτία) και 1.110 στρ. στο δήμο Σκύρου (Εύβοια).

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που έκαναν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Νομαρχίας, ζημιές έχουν υποστεί τουλάχιστον 150 σπίτια. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα σπίτια της Ανατολικής Αττικής από σήμερα. Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΧΩΔΕ καλεί τους πληγέντες να υποβάλλουν αιτήσεις για τη διενέργεια αυτοψίας. Με άλλη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα καθορίζονται η πυρόπληκτη ζώνη και τα κριτήρια για την καταβολή αποζημιώσεων.

Από αύριο αναμένεται να αρχίσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρουν πως θα εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Υγείας ώστε να διατεθούν αμέσως και χωρίς δικαιολογητικά χρήματα για τις πρώτες ανάγκες των πληγέντων - όπως έγινε το 2007 στην Ηλεία, όπου μοιράστηκαν τα τριχίλιαρα.

Οι μέχρι σήμερα διαδικασίες προβλέπουν την καταβολή 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και έως 120 τ.μ. για την ανακατασκευή σπιτιών, ενώ υπάρχουν και διάφορες άλλες διευκολύνσεις για τους πληγέντες, όπως για παράδειγμα χορήγηση άτοκων δανείων ή μη πληρωμή φόρων όσον αφορά τις επιχειρήσεις.

Από τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ εξαιρούνται οι πληγέντες στους Δήμους Πεντέλης και Νέας Πεντέλης, καθώς η Νομαρχία Αθηνών δεν κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο νομάρχης Αθηνών ετοιμάζει επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών για να περιληφθούν και οι περιοχές αυτές στις πυρόπληκτες. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική νομοθεσία ορίζει πως εάν το κτίσμα που καταστράφηκε ήταν αυθαίρετο εντός δασικής περιοχής, τότε δεν δικαιούται αποζημίωση.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Βήμα, Τα Νέα, Ημερησία, Καθημερινή
read more “Ένας πρώτος απολογισμός της καταστροφής”

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗ Η ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

του καθηγητή φυσικής αγωγής Σταύρου Λιλόγλου
Η βαριάς μορφής υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 46%, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, αλλά πρόσθεσαν ότι δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο άτομα με ηπιότερης μορφής διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο τους.


Άτομα που πάσχουν από οξεία διαταραχή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου είναι πιθανότερο να πεθάνουν από μία σειρά αιτιών σε σύγκριση με άλλα άτομα που δεν πάσχουν από διαταραχές του ύπνου.


Οι άνδρες ηλικίας 40 με 70 χρόνων κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες ομάδες του πληθυσμού, διαπίστωσε ο Ναρές Πουντζάμπι του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης και οι συνεργάτες του.


Η διαταραχή αυτή οφείλεται στην απόφραξη του άνω αεραγωγού στη διάρκεια του ύπνου – κάποια από τα συμπτώματα είναι το ροχαλητό, οι σύντομες διακοπές αναπνοής στον ύπνο, ενώ η υπνική άπνοια, είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό.


Ο δρ. Ντέιβιντ Ράποπορτ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η καλύτερη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η απώλεια βάρους. Ωστόσο, η πιο επιτυχημένη είναι η ρινική μάσκα ή αλλιώς CPAP (συνεχής θετική πίεση αεραγωγού), η οποία ασκεί πίεση στην περιοχή, ώστε να διατηρούνται ανοιχτοί οι αεραγωγοί του ασθενούς όσο εκείνος κοιμάται, επιτρέποντας έτσι τη φυσιολογική αναπνοή».


Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου οι πάσχοντες στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 18 εκατομμύρια.
read more “ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗ Η ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ”

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΙΛΟΓΛΟΥ
http://stauroslilo.blogspot.com


Η παιδική κατάθλιψη δεν είναι μια απλή υπόθεση που θα ξεπεραστεί με το χρόνο. Φυσικά δεν μιλάμε για περιπτώσεις μιας ερωτικής απογοήτευσης ή απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

Σαν ασθένεια, και μόνο έτσι οφείλουμε να την λογίζουμε, εμφανίζεται σε παιδιά κυρίως στην προεφηβική και εφηβική ηλικία.
Οι παράγοντες ποικίλλουν ανάλογα με το περιβάλλον διαβίωσης των παιδιών. Η οικογενειακή κατάσταση, κληρονομικότητα και εξωγενείς παράγοντες…

Το βασικό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης είναι το επίμονο και διαρκές συναίσθημα θλίψης, η ευερεθιστότητα και η απουσία ενδιαφέροντος ή ικανοποίησης από οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από μια σειρά άλλων συμπτωμάτων που επηρεάζουν την όρεξη, τον ύπνο, τα επίπεδα δραστηριότητας και συγκέντρωσης, την αυτοπεποίθηση του ατόμου και την εικόνα του για τον εαυτό του.
Η κλινική κατάθλιψη είναι πολύ διαφορετική από το αίσθημα κακής διάθεσης ή από τα αισθήματα λύπης ή πένθους που συνήθως συνοδεύουν την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου.

Η κατάθλιψη δεν οφείλεται σε προσωπική αδυναμία του ατόμου ούτε σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια που επηρεάζει όλο το σώμα και έχει αντίκτυπο στον τρόπο που έναν άτομο αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται.

Τα παιδιά και οι έφηβοι με κατάθλιψη είναι συνήθως θλιμμένα, ενώ σε γενικές γραμμές βιώνουν την ασθένεια με παρόμοιο τρόπο με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζεται θεραπευτικά μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη σχολική αποτυχία, την κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, αλλά και την αυτοκτονία.
Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε αγαπητοί γονείς είναι:

Η θλίψη και η απελπισία, όταν για παράδειγμα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και για αρκετές ώρες της ημέρας το παιδί κλαίει και είναι θλιμμένο.

Η απομάκρυνση από φίλους και από δραστηριότητες από τις οποίες το παιδί αντλούσε χαρά και ικανοποίηση στο παρελθόν.

Αν το παιδί δεν επισκέπτεται πια τους φίλους του, ή δεν κάνει καθόλου φίλους και περνά τον περισσότερο χρόνο του μόνο, ενώ δραστηριότητες που το ευχαριστούσαν στο παρελθόν δεν έχουν πλέον ενδιαφέρον για το παιδί, ακόμη οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (αύξηση ή ελάττωση της όρεξης).
Τα υπερβολικά συναισθήματα ενοχής και ανικανότητας, απουσία ενθουσιασμού ή κινήτρου και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Φράσεις όπως «Είμαι χαζός» ή «Εγώ φταίω για όλα» είναι συχνές στο καταθλιπτικό παιδί.

Επίσης σε έσχατες περιπτώσεις, εκεί όπου το καμπανάκι του κινδύνου χτυπά δυνατά. Όταν ένα παιδί που είναι θυμωμένο μπορεί να επαναλαμβάνει, «Μακάρι να πέθαινα».

Η αυτοκτονία όμως είναι μια πραγματικότητα ακόμη και για τα παιδιά. Όταν μια τέτοια φράση προέρχεται από τα χείλη ενός παιδιού με κατάθλιψη, θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν.

Αν οι γονείς ή άλλα ενήλικα πρόσωπα στη ζωή του παιδιού ή του εφήβου υποψιάζονται την ύπαρξη κατάθλιψης, θα πρέπει να αναζητήσουν εξειδικευμένη βοήθεια.

Η κατάθλιψη θεραπεύεται. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης στα παιδιά είναι πολύ σημαντική. Η διάγνωση γίνεται μέσα από την εκτίμηση του παιδιού και της οικογένειάς του και με τη βοήθεια ψυχολογικών tests.
Γενικότερα, η συνεργασία της οικογένειας και του σχολικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη και αναγκαία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στο παιδί.

Πολλές φορές, το παιδί εκφράζει με την κατάθλιψη το πρόβλημα που υπάρχει στην οικογένεια, στο ζευγάρι των γονιών ή στα αδέλφια του.
ΠΗΓΗ:zougla.gr
read more “Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ”