Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 2-1
















Ο Ολυμπιακός νίκησε το άγχος, την κούραση και τον εκπληκτικό Εργοτέλη, χάρη στο γκολ του Ντουντού στο 85 και παρέμεινε στην κορυφή. Θρίλερ στο Καραϊσκάκη, με τους Κρητικούς να προηγούνται και να χάνουν μεγάλη ευκαιρία λίγο πριν δεχτούν το γκολ της ήττας τους. Ο Σασιασβίλι άνοιξε το σκορ, απάντησε ο Μήτρογλου και ο Ντουντού έδωσε τη λύτρωση στους πρωταθλητές που κάνουν ακόμη μία ανατροπή στη φετινή σεζόν.

Ο Ζίκο ξεκίνησε τον Στολτίδη αριστερά και γρήγορα τον πέρασε πίσω από τον φορ αλλάζοντας θέση με τον Όσκαρ, ενώ έβαλε τον Τοροσίδη στη θέση του Ζεβλάκοφ σε σχέση με το ματς κόντρα στην Σταντάρ. Οι ερυθρόλευκοι ήταν απογοητευτικοί στο ξεκίνημα, έμοιαζαν αποκαμωμένοι από την υπερπροσπάθεια της Τρίτης και μπλοκαρισμένοι από την τακτική του Εργοτέλη.

Το γκολ του Σασιασβίλι στο 22 με γυριστό σουτ από κεφαλιά πάσα του Μπέτο έφερε τον Ολυμπιακό σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, αλλά η αντίδραση ήρθε σχετικά γρήγορα με τον έξοχο συνδυασμό των Ντουντού-Μήτρογλου και το πλασέ του Γερμανού στο 38. Μέχρι το ημίχρονο ο Ολυμπιακός πίσε για ένα δεύτερο γκολ αλλά έχασε ευκαιρίες με Μήτρογλου και Στολτίδη.

Στην επανάληψη κι ενώ όλοι περίμεναν πίεση από τον Ολυμπιακό κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο Εργοτέλης είχε τον έλεγχο του ματς, εκμεταλλεύτηκε την κακή μέρα του Γκαλέτι και του Ντουντού, αλλά και την αδυναμία του Ολυμπιακού να παίξει ορθόδοξα. Ο Ζίκο έβαλε τον Ζαϊρί αντί του Στολτίδη ενώ είχε και την αλλαγή του Τοροσίδη με τον Γκαλίτσιο.

Ο Καραγεωργίου είδε ότι ο Ολυμπιακός είχε μεγάλα κενά στο κέντρο και πήγε να πάρει το ματς με επιθετικές αλλαγές, αλλά προδόθηκε από το άσχημο σουτ του Τζούνιορ στη μεγάλη ευκαιρία του Εργοτέλη στο 83.

Δύο λεπτά αργότερα, ο Παπαδόπουλος πέρασε στον Γκαλίτσιο, αυτός σέντραρε και ο Ντουντού με υπέροχο γυριστό έγραψε το τελικό 2-1 και χάρισε στον Ολυμπιακό μια πολύ δύσκολη νίκη.



Διαιτητής: Τριτσώνης (Αθηνών)



Κίτρινες: Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ντουντού - Ρουμπάκης, Μπέτο, Ορφανός



Οι συνθέσεις:



ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζίκο): Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Στολτίδης (63΄ Ζαϊρί), Γκαλέτι, Όσκαρ (81΄ Λεντέσμα), Μπράβο, Ντουντού, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μήτρογλου, Μαρέσκα, Τοροσίδης (46΄ Γκαλίτσιος)



ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Νίκος Καραγεωργίου): Δασκαλάκης, Χίμπλινγκερ, Σασιασβίλι, Τζούνιορ, Ρουμπάκης, Μπέτο (73΄ Κορδονούρης), Τσεσνάουσκις, Γελαδάρης, Ορφανός, Βερπακόφσκις (66΄ Λεάλ), Ρομάνο (82΄ Ογκουνσότο)

read more “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ 2-1”

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΤΑ 7 ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ..

του Σταύρου Λιλόγλου
Το εναρκτήριο λάκτισμα του κοινωνικού διαλόγου δίνει σήμερα το υπουργείο Εργασίας σε υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης, παροχή κινήτρων για αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι ο διάλογος με τη ΓΣΕΕ και τους εργοδοτικούς φορείς να διεξαχθεί... σε δυο επίπεδα. Σε πρώτο πλάνο θα τεθούν προς συζήτηση μέτρα άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων, καθώς και ζητήματα που έχουν ημερομηνίες εφαρμογής εντός του 2010. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό που έχουν ημερομηνία εφαρμογής το 2013 και τα θέματα που απαιτούν αναλογιστικές ή οικονομικές μελέτες πριν από την κατάθεση τεκμηριωμένων θέσεων.
Στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης έχουν δεσμευτεί ότι θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις και θα διαμορφώσουν πλήρη ατζέντα στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι. Δεν θα ζητηθεί απλώς από τα συνδικάτα, κάτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, να προτείνουν ενώ την ίδια ώρα η υπεύθυνη κυβέρνηση, και η οποία τελικά θα εισηγηθεί τις αλλαγές στη Βουλή, θα κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τις εξής 7 παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής:
1.Επαναφορά της ρύθμισης για συνταξιοδότηση της εργαζόμενης μητέρας του ιδιωτικού τομέα με 18 χρόνια και 4 μήνες (5.500 ένσημα) στο 50ό έτος στην περίπτωση που έχει ανήλικο τέκνο. Η διάταξη αυτή επανέρχεται καθώς με τον νόμο Πετραλιά (3855/2008) το σχετικό όριο αυξήθηκε στο 55ο έτος. Ωστόσο, η παρέμβαση-βελτίωση θα περιοριστεί σε αυτή τη διάταξη του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά γιατί, διαφορετικά, η ανατροπή θα ισχύσει από το νέο έτος για το ΙΚΑ και κρίνεται ως αμέσου διορθώσεως προκειμένου να μην τιμωρηθούν οι μητέρες του ιδιωτικού τομέα που ανέλαβαν εργασία πριν από το 1993 και τα επόμενα χρόνια συμπληρώνουν τον αναγκαίο χρόνο των 18 ετών και 4 μηνών.
Μελετούν για τις γυναίκες μετά το '93
Για τις γυναίκες που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά το 1993 και μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 20ετία, σε αυτή την περίπτωση, στο 50ό και με τον ν. 3855 αυξήθηκε στο 55ο έτος, κρίνεται από την κυβέρνηση ότι υπάρχει χρόνος για μεταγενέστερη νομοθετική παρέμβαση αφού τα νέα αυξημένα όρια θα ισχύσουν από το 2013 και μετά. Οπως εξάλλου και με το πέναλτι πρόωρης εξόδου (από 4% για κάθε χρόνο έγινε 6% με τον νόμο Πετραλιά), μέτρο για το οποίο το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στις υπηρεσίες να προσκομίσουν στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα που έφερε στο Σύστημα.
2.Καταργείται το πλαφόν 20% στις επικουρικές συντάξεις (επιβλήθηκε επίσης με τον νόμο Πετραλιά). Εις το εξής κάθε Ταμείο θα δίνει συντάξεις με βάση τις καταστατικές αρχές και έπειτα από αναλογιστική μελέτη ως προς τη βιωσιμότητα του Ταμείου και με την προϋπόθεση διασφάλισης των δικαιωμάτων και την επόμενης γενιάς (ήδη εργαζομένων).
Αυστηρές προϋποθέσεις για τους «ενοικιαζόμενους»
3.Αλλάζει το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων (έμμεσος εργοδότης) και θα τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις για τον δανεισμό εργαζομένων (συγκεκριμένης ειδικότητας) από επιχείρηση σε επιχείρηση έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μισθωτών -τα οποία τώρα διαχέονται μεταξύ των παρένθετων εργοδοτών- και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορούν ευχερέστερα να ασκούν έλεγχο. Το καθεστώς «ενοικίασης» που ισχύει εδώ και μία δεκαετία (1998 - Μ. Παπαϊωάννου) προβλέπεται από κοινοτική οδηγία που δεν μπορεί να καταργηθεί.
4.Οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, θα έχουν την πρόσθετη υποχρέωση σε συλλογική έκφραση έτσι ώστε να μετάσχουν ως σύμβουλοι προς την πολιτεία και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου ή να μετέχουν σε αντίστοιχες προτάσεις των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών για τη διευθέτηση εργασιακών και κοινωνικών προβλημάτων. Η κυβερνητική πρόβλεψη για την ενίσχυση του θεσμού του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν γίνεται μόνο με αφορμή την άρνηση των τραπεζών να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ, πρωτοστατούσης της Εθνικής όπου ο πρόεδρός της, και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Τ. Αράπογλου, ορίστηκε από την (προηγούμενη) κυβέρνηση, αλλά και γιατί πολλές άλλες εργοδοτικές ενώσεις αποφεύγουν τον διάλογο.
5.Ανασυγκροτείται το Σώμα Επιθεώρησης και σε συνεργασία με το ΙΚΑ θα γίνονται κοινοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, ασφάλισης και τήρησης του εργατικού δικαίου.
6.Τη σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού (520 ευρώ από 454 σήμερα) και
7.Την απόδοση των συντάξεων εντός 3 μηνών μέχρι τα τέλη του 2010. Σήμερα ο χρόνος απόδοσης από ένα Ταμείο φτάνει τους 10 μήνες (ακόμη και στο Δημόσιο -Γενικό Λογιστήριο- ξεπερνά τους 8 μήνες), ενώ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης φτάνει τους 22 μήνες.
read more “ΤΑ 7 ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ..”

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Ποιοί έχουν βάλει ποιούς στο «στόχαστρο»


O Σωκράτης Κόκκαλης είχε ανέκαθεν αδυναμία στους βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές και η παρουσία του Ζίκο στον Ολυμπιακό αποτελεί έναν επιπλέον ισχυρό κίνητρο για να έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην ομάδα για την ενίσχυση του ρόστερ σε αυτό το σημείο του πλανήτη. Γενικότερα, πάντως, σε διοίκηση και τεχνική ηγεσία υπάρχει μια διάθεση για συμφωνίες με «λάτιν» παίκτες τον Ιανουάριο και το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά με την προϋπόθεση οι περισσότεροι εξ αυτών που ενδεχομένως να πιάσουν λιμάνι να διαθέτουν κοινοτικό διαβατήριο.
Όμως, όπως κοιτούν οι Σωκράτης Κόκκαλης και Ζίκο να ενισχύσουν το δυναμικό της ομάδας με κάποιους συγκεκριμένους παίκτες, έτσι και ορισμένοι άλλοι σύλλογοι ρίχνουν ματιές τους τελευταίους μήνες στο υλικό του Ολυμπιακού. Ένα υλικό που έχει ποιότητα, που απαρτίζεται από κάποιους παίκτες παγκόσμιας κλάσης, αλλά και από νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, που μπορούν να κάνουν καριέρα στην Ευρώπη. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός είναι ο μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδας, μία ομάδα που έχει φθάσει να έχει διψήφιο αριθμό παρουσίας σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με έναν παγκοσμίως γνωστό προπονητή στον πάγκο, οπότε, λογικό είναι να συγκεντρώνονται αρκετά βλέμματα στον Πειραιά.
Αποκαλύπτουμε σήμερα, ποιοί σύλλογοι έχουν δείξει πραγματικό ενδιαφέρον (έχουν γίνει θερμές εισηγήσεις από τους σκάουτερ στις διοικήσεις των ομάδων, χωρίς όμως για την ώρα να υπάρχει επίσημη κρούση στους Ερυθρόλευκους) και για ποιούς παίκτες του Ολυμπιακού.
Για τον Βασίλη Τοροσίδη, η Μαρσέιγ, η Μπάγερν Μονάχου, η Γιουβέντους και η Μπλάκμπερν.
Για τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, η Γουέστ Χαμ, η Πόρτσμουθ και η Χαλ.
Για τον Γκαλέτι, η Γιουβέντους, η Φιορεντίνα και η Μπολόνια.
Για τον Ντιόγο, η Φιορεντίνα και η Τζένοα.
Για τον Ντουντού, η Μαρσέιγ, το Αμβούργο, η Βιγιαρεάλ και η Χόφενχαϊμ.
Για τον Μήτρογλου, η Ντόρτμουντ και το Αμβούργο.
Για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, η Γιουβέντους, το Αμβούργο και η Μαγιόρκα.
read more “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:Ποιοί έχουν βάλει ποιούς στο «στόχαστρο»”

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Ένας ...δεκάλογος αρχών για το νέο αρχηγό της Ν.Δ.!



Επειδή όλα τα στελέχη, μιλούν για την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού της ιδεολογίας του κόμματος, αλλά δεν έχουν χρόνο αυτή τη περίοδο, γιατί έχουν να φτιάξουν τις φατρίες τους και να απολογηθούν στους φανατικούς τους ψηφοφόρους που έχασαν είτε το ηθικό τους είτε το μεροκάματο, προσφέρομαι να τους δώσω ένα δεκάλογο βασικών κομματικών αρχών και ιδεών
1. Νόμιμο το ηθικό.
2. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, φεύγουμε από την Βουλή.
3. Κανένας βουλευτής δεν έχει δικαίωμα να ...


αποκτήσει πάνω από 2 σπίτια ανά 4ετια.
4. Αρχηγό εκλέγουμε πάντα τον εκλεκτό του Πρετεντερη.
5. Για όλα τα κακά φταίει η κυβέρνηση Πασοκ του 81.
6. Κάναμε πολλά καλά, αλλά δεν μπορέσαμε να τα επικοινωνήσουμε.
7. Το κράτος είναι δικό μας και οι πολίτες ανήκουν στους ιδιώτες.
8. Τα φυσικά φαινόμενα πάντα ήταν εχθρός της παράταξης.
9. Κάνε όσο πιο πολλούς κουμπάρους μπορείς.
10. Η αγροφυλακή ήταν πάντα προστάτης της Δημοκρατίας.

read more “Ένας ...δεκάλογος αρχών για το νέο αρχηγό της Ν.Δ.!”

Καταγγέλλει τον Φασούλα....


...υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά
.

.
Με επιστολή του προς τον κ. Σαράντο Ευσταθόπουλο και την PP ο υπ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά και Εκδότης κ. Δημήτρης Κατσικάρης καταγγέλει το Δήμαρχο Παναγιώτη Φασούλα τόσο για το ανύπαρκτο έργο της Δημοτικής Αρχής-επισημαίνοντας μάλιστα και την ανάγκη για μια νέα υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές όσο και για τις μεθοδεύσεις με τις οποίες ο ίδιος ο Δήμαρχος προσπάθησε να ''πετάξει'' εκτός ψηφοδελτίου ΠΑΣΟΚ τον κ. Κατσικάρη, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της PP.
Σας παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή του κ. Δημήτρη Κατσικάρη... ελπίζοντας πως αυτή τη φορά κάποιος από το Γραφείο Δημάρχου θα έχει την ευθιξία να απαντήσει.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Πειραιάς, 12/10/09
Προς PIRAEUSPRESS.GR
Σαράντο Ευσταθόπουλο

Αγαπητέ φίλε,
Με ενδιαφέρον διάβασα την ανάλυσή σου για τα εκλογικά αποτελέσματα, τα μηνύματα που αυτά δίνουν και τη στάση του Δημάρχου Πειραιά Π. Φασούλα στην εκλογική μάχη, ιδιαίτερα έναντι εμού, στάση αναμενόμενη, αφού δύο χρόνια πριν είχα ανοιχτά διαφωνήσει μαζί του για τη λειτουργία του στο Δήμο Πειραιά, γεγονός που προφανώς ποτέ δεν μου συγχώρησε. Για την ιστορία, σημειώνω και ξεκαθαρίζω τα εξής:
1. Από τις 27 Σεπτεμβρίου 2007, με επιστολή μου προς τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο το Δήμαρχο, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τη λαθεμένη πορεία της δημοτικής αρχής. Από τότε πέρασαν δύο χρόνια και τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα, όπως όλοι γνωρίζουν, χωρίς το ΠΑΣΟΚ να έχει παρέμβει για τη δρομολόγηση μιας άλλης πορείας.
2. Είναι αλήθεια ότι...


ως δημοσιογράφος και ενεργός πολίτης στήριξα την εκλογή Φασούλα. Μετά την άμεση διάψευση των ελπίδων και των προσδοκιών μας, άσκησα κριτική στα πεπραγμένα, τις επιλογές και τις συμπεριφορές του ιδίου και των συνεργατών του έναντι των εκλεγμένων και των δημοτών, ως είχα υποχρέωση, χωρίς να υποκύψω ποτέ σε πιέσεις και να σκύψω το κεφάλι σε εξοντωτικές και εκδικητικές κινήσεις που έγιναν εναντίον μου από εκείνους που αντιλαμβάνονται την άσκηση της εξουσίας ως μέσο για τον αφανισμό όσων έχουν διαφορετική άποψη.
3. Δυστυχώς η πορεία της δημοτικής αρχής Πειραιά με δικαιώνει και δικαιώνει όσους είχαν επιφυλάξεις για τις δυνατότητές της, κάνοντας πλέον επιτακτικό το αίτημα για αλλαγή στην εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Πειραιά στις επόμενες δημοτικές εκλογές, με γνώμονα την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της πόλης, από ανθρώπους που θα δουλέψουν γι’ αυτήν με ενότητα, σχέδιο, όρεξη και σοβαρότητα - πέρα από κομματικές ταυτότητες, μίζερες προσεγγίσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες.
4. Είναι σαφές ότι Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΔΗΜΑΡΧΟ και αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να περιμένει. Ο Πειραιάς θέλει Δήμαρχο που θα υπηρετεί το δημότη και δεν θα εκχωρεί την εξουσία του σε μη εκλεγμένους και πρόσωπα που δεν διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία - και η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον μεγάλη για τη νέα πορεία που έχει ανάγκη η πόλη.
5. Είναι ακριβής η αναφορά σας ότι ο Δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας, απαίτησε επίμονα από το ΠΑΣΟΚ να μην είμαι υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος στις πρόσφατες εκλογές. Δεν πέτυχε το στόχο του, γιατί το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πολιτικά ότι πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι απόψεις στα ψηφοδέλτιά του, επιβεβαιώνοντας με την απόφασή του αυτή ότι η κριτική μου για την πορεία της δημοτικής αρχής Πειραιά έχει λογική βάση και αντίκρισμα αλήθειας.
6. Το χειρότερο όμως όλων είναι, ότι ο Δήμαρχος Πειραιά, μετά την ήττα του αυτή και την παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο νίκης του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, διεξήγαγε άγριο προσωπικό αγώνα εναντίον μου, με στόχο να περιορίσει τις δυνάμεις μου. Επίσης δεν πέτυχε το στόχο του, αφού και αύξηση είχα και χιλιάδες προτιμήσεις εκφράστηκαν στο πρόσωπό μου, παρά το λυσσαλέο πόλεμο των μηχανισμών της τοπικής εξουσίας και τη στρατιά των βολεμένων που επιστρατεύθηκαν, θέλοντάς και μη, για την εκτόξευση δηλητηρίου, και συκοφαντιών εναντίον μου.
7. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και έτσι έχουν τα πραγματικά γεγονότα.
Σήμερα όμως βρισκόμαστε στην επόμενη μέρα, με ένα νέο πρωθυπουργό και μια νέα κυβέρνηση που οφείλουμε να στηρίξουμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Δικό μας καθήκον και πρωταρχικό μέλημα είναι να αλλάξουμε τον Πειραιά και σ’ αυτόν τον αγώνα, σας διαβεβαιώ, θα βρίσκομαι στην ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, με την αλήθεια των πράξεων και των απόψεών μου, μαζί με χιλιάδες Πειραιώτες, για μια ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ενεργών και Σκεπτόμενων Πολιτών, που θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό για να ξεφύγουμε από την μετριοκρατία, την αναξιοκρατία, την αλαζονεία και την αφάνεια και να ξαναγίνει ο Πειραιάς πρωταγωνιστής στην Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων.
Με εκτίμηση
Δημήτρης Κατσικάρης
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αξίζει να γνωρίζετε, ότι στη δύσκολη αυτή εκλογική μάχη, δεν είχα εκλογικούς αντιπροσώπους - άρα όλοι οι ψήφοι που έλαβα, ήταν ψήφοι συνείδησης, πραγματικοί και συνεπώς μη αμφισβητούμενοι
.

read more “Καταγγέλλει τον Φασούλα....”

ΝΕΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ...



    Νέα πενθήμερη απεργία, στις 14, 15, 16, 17 και 18 Οκτωβρίου, αποφάσισε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ ζητώντας «πάγωμα» της παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά στην Cosco Pacific.
    Στις 6 το απόγευμα εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ θα συναντηθούν πάντως με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
    read more “ΝΕΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ...”

    Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

    Στις 15 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, είναι η παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού...


    γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου


    Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται μόνοι, ανεξάρτητοι και με ασφάλεια.
    Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;;; Τότε, διάβασε τα παρακάτω και να ξέρεις πως αν κάτι θυμάσαι απ’αυτά όταν κάπου, κάποτε, τυχαία ή για κάποιο λόγο με συναντήσεις, θα με κάνεις να νιώσω άνετα, δίνοντας μου αυτό ακριβώς που χρειάζομαι.
    Όταν με συναντήσεις μπορείς να με βοηθήσεις αν θυμηθείς τα παρακάτω:
    1. Μόνο εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε.
    2. Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός. Μη με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat,…,όπως ΕΣΥ!
    3. Πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με το σκύλο μου. Όμως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ’το μπράτσο. άσε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο: Έτσι θα νιώθω (=θα ξέρω) πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις.
    4. Μη ρωτάς τον συνοδό μου: «Πώς τον λένε;», «Τι θέλει να ψωνίσει;», «Ποιο φαγητό του αρέσει;», «Που θέλει να πάει;», «Πώς γράφει και διαβάζει;», «Πώς μπορεί;»,… Ρώτησε εμένα, ξέρω και εγώ να σου απαντήσω! Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους μίλα και σε εμένα.
    5. Μην αποφεύγεις τις λέξεις «βλέπω», «κοιτάζω», «τυφλός» κλπ., τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: βλέπω για μένα= αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι…
    6. Σύστησε με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη ή στο δωμάτιο μαζί μου. Μίλησε μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις: με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ’αφήνεις να μιλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου…
    7. Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου που είναι η πόρτα στο δωμάτιο, το αποχωρητήριο, το παράθυρο κλπ. Και αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δε θέλω να κάνω ζημιές, γιατί μπορώ να μην κάνω ζημιές.
    8. Βοήθησε με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου. Χρησιμοποίησε το πιάτο μου σαν «ρολόι» και πες μου σε ποια «ώρα» είναι το κάθε είδος του φαγητού μου, π.χ «Το κρέας σου είναι στο Έξι».Κοίτα το ποτήρι μου να είναι δίπλα στο πιάτο μου και πες μου αν είναι στο δεξί ή στο αριστερό μου χέρι, για να το…»δω» και εγώ όταν το χρειαστώ.
    9. Μου αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις, το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται διαβάζοντας/περιγράφοντας μου όσα δεν μπορώ να δω.
    10. Μου αρέσουν οι εκδρομές και τα πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισε με στους καλεσμένους σου.
    11. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι βοήθησε με. Δε θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη «θαυματουργό αντίληψη» των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας…
    12. Αν είσαι περίεργος θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημα μου αλλά όχι μόνο γι’αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Έχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!
    read more “Στις 15 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, είναι η παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού...”

    ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


    Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου*


    Τον Ιανουάριο του 2010 θα ξεκινήσει η χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα λάβουν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.500 ευρώ.Η δεύτερη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χορηγηθεί στους δικαιούχους τον Απρίλιο του νέου έτους. Στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στη Βουλή θα προβλέπεται η καταβολή έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης με τη μορφή αφορολόγητης οικονομικής ενίσχυσης 500 έως 1.300 ευρώ. Το εισοδηματικό κριτήριο των 10.500 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ στην περίπτωση που ο αρχηγός ή... μέλος της οικογένειας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Επίσης, το εισοδηματικό κριτήριο θα προσαυξάνεται κατά 1.500 για κάθε παιδί ή εξαρτώμενο μέλος. Ειδικότερα:

    α) Ενήλικας με εισόδημα έως 10.500 ευρώ, επίδομα ύψους 500 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται για οικογένεια το ποσό των 700 ευρώ.

    β) Ενήλικας με ένα παιδί ποσό 650 ευρώ, ενώ οικογένεια με ένα παιδί 850 ευρώ.

    γ) Ενήλικας με δύο παιδιά ποσό ύψους 800 ευρώ, ενώ οικογένεια με δύο παιδιά 1.000 ευρώ.

    δ) Ενήλικας με τρία παιδιά ποσό ύψους 950 ευρώ, ενώ για οικογένειες με τρία παιδιά το ποσό αυξάνεται στα 1.150 ευρώ.

    ε) Ενήλικας με τέσσερα παιδιά 1.100 ευρώ, ενώ οικογένεια με τέσσερα παιδιά 1.300 ευρώ.Στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου πιθανόν να συμπεριληφθεί η διάταξη που προβλέπει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού, ενώ θα προβλεφθεί και αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατ’ αποκοπή συντελεστής θα αυξηθεί στο 11%.Οσον αφορά την εισοδηματική πολιτική οι αυξήσεις θα είναι οριακά πάνω από τον πληθωρισμό (ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 1,1% για φέτος).

    Στην περίπτωση που οι αυξήσεις ανέλθουν στο 1,5- 2% το όφελος για έναν δημόσιο υπάλληλο (Υ.Ε.) θα κυμαίνεται μεταξύ των 11 ευρώ τον μήνα έως 24 ευρώ τον μήνα.

    Ταυτόχρονα το κυβερνών κόμμα πρόκειται να «παγώσει» τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των μεταφορών για το 2010. Τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος περιλαμβάνουν:

    – Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που καλύπτουν τον πληθωρισμό

    – Χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθώς και αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

    – Δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

    – Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.

    – Το επίδομα ανεργίας σταδιακά στο 70% του βασικού μισθού.
    – Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.


    *Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι καθηγητής φυσικής αγωγής

    και έχει διατέλεσει επιστημονικός συνέργατης στο Παν/μιο Αθηνών.
    read more “ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ”

    Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΩΝΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ...

    «Ήξερες ότι το μήλο είναι σαν την οδοντόβουρτσα; Κι όμως είναι αλήθεια. Εάν δαγκώνεις ένα μήλο κάθε μέρα καθαρίζεις τα δόντια σου και δυναμώνουν τα ούλα σου. Το μήλο και το αχλάδι είναι πηγή ενέργειας γιατί περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες... και ίνες. Εάν τρως μήλα και αχλάδια δεν θα κρυολογήσεις τόσο εύκολα...».
    Δεν πρόκειται για απόσπασμα από βιβλίο διατροφής. Είναι ένα από τα επεισόδια της ισπανικής παιδικής σειράς κινουμένων σχεδίων «vitaminix» που στόχο έχει να αποκτήσουν τα παιδιά πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Προβάλλεται και στην Ελλάδα από ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι.
    Οι προηγούμενες γενιές μεγάλωσαν βλέποντας καρτούν στην τηλεόραση που καταβρόχθιζαν χάμπουργκερ, όπως ο Πόλντο στον Ποπάι, πίτσες όπως τα Χελωνονιντζάκια. Σήμερα όμως οι ήρωες των κινουμένων σχεδίων αλλά και των παιδικών σειρών τρώνε πιο υγιεινά.
    Τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας ολοένα και αυξάνονται και οι παραγωγοί πιέζονται από τις κυβερνήσεις να εντάξουν στο μενού των καρτούν φρούτα, λαχανικά και στη ζωή τους σωματική δραστηριότητα. Ενδεικτικό είναι πως εδώ και μία πενταετία έχει μεγάλη τηλεθέαση σε πολλές χώρες του κόσμου μία ισλανδική παιδική σειρά με ήρωα τον Sportacus που παροτρύνει τα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά.
    «Πράγματι υπάρχει πλέον αυτή η τάση οι ήρωες κινουμένων σχεδίων και παιδικών σειρών να ακολουθούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Στις περασμένες δεκαετίες δεν υπήρχε πρόνοια των παραγωγών γι΄ αυτό το θέμα», λέει στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ κ. Τέσσα Δουλκέρη.
    Όπως προσθέτει, τα τελευταία χρόνια αυτό αλλάζει: από τη στιγμή που αποδείχθηκε η αρνητική επίδραση που έχει η τηλεόραση, και ειδικά τα καρτούν, στα παιδιά, γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί αυτή η αρνητική επιρροή.
    Τόσο η κ. Δουλκέρη όσο και η διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη τονίζουν ότι από τη στιγμή που υπάρχουν παιδικές σειρές που προβάλλουν θετικά διατροφικά πρότυπα, οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να παρακολουθούν αυτές τα παιδιά τους.
    «Αλλά βέβαια δεν αρκεί να βλέπουν τα παιδιά τέτοια προγράμματα. Θα πρέπει και οι γονείς στο σπίτι να καταναλώνουν ανάλογες τροφές», αναφέρει η κ. Καλλιανιώτη. Οι παλιές παιδικές σειρές κινουμένωνσχεδίων πάντως ήταν γεμάτες από ήρωες που έδιναν στα παιδιά κακά διατροφικά παραδείγματα.
    Τα Χελωνονιντζάκια, για παράδειγμα, λέει η κ. Καλλιανιώτη, έτρωγαν πίτσα.
    Στους Simpsons o Χόμερ τρώει ντόνατς. Τονίζει μάλιστα ότι πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση στα παιδιά βλέποντας τους ήρωες να καταναλώνουν συγκεκριμένους τύπους τροφών.
    Υπήρχαν βέβαια και οι ήρωες που δεν έλεγαν όχι στα φρούτα και τα λαχανικά. Ο Ποπάι γινόταν δυνατός τρώγοντας σπανάκι.
    read more “ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΩΝΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ...”

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΜΚΑ


    Σε έρευνα τους που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, τρεις Έλληνες, η Ελένη Γκέσιου, ο Αλέξανδρος Λαμπρινίδης και ο Σωτήρης Ιωαννίδης παρουσιάζουν κάποια ζητήματα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων που προέκυψαν από την πρόσφατη εισαγωγή σε χρήση του ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης). Με τον ΑΜΚΑ, οι σχεδιαστές του συγκεκριμένου μέτρου επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό της βάσης δεδομένων με τα πολυάριθμα διαφορετικά προγράμματα ασφάλισης και περίθαλψης των πολιτών της χώρας. Ωστόσο σύντομα ανέκυψαν ορισμένα ζητήματα σε σχέση την on-line βάση δεδομένων του ΑΜΚΑ (www.amka.gr/AMKAGR/) αφού για να...

    αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος πρόσβαση στον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του χρειάζεται να συμπληρώσει το ονοματεπώνυμο του, τα ονόματα πατέρα και μητέρας και την ημερομηνία γέννησης του. Αλλά το πρόβλημα είναι πως στα δεδομένα αυτά μπορεί να μην έχει πρόσβαση αποκλειστικά αυτός.

    Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εκτεταμένες αναζητήσεις με βάση διαφορετικούς συνδυασμούς στοιχείων διαφόρων επωνύμων προσώπων στη μηχανή αναζήτησης του Google, και μπόρεσαν να αποκτήσουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την ανάκτηση του ΑΜΚΑ πολλών πολιτών, μεταξύ των οποίων 9 πολιτικών, 3 δημοσιογράφων, 2 αθλητών και 1 άλλου επώνυμου προσώπου. Αλλά το πρόβλημα αυτό προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν αφορά μόνο τους επώνυμους πολίτες αλλά και τον κάθε ένα από εμάς, αφού εάν κάποιος μπορεί να βρει κάποια από τα στοιχεία μας μπορεί να έχει πρόσβαση στο ΑΜΚΑ μας. Επίσης, μέσω του ΑΜΚΑ μπορεί κάποιος να βρει τα άλλα στοιχεία (π.χ. ημερομηνία γέννησης ή ονόματα γονέων) – πιθανόν και με την δοκιμή τυχαίων στοιχείων μέχρι να προκύψει ο σωστός συνδυασμός, να επιβαρύνει τους λογαριασμούς κοινωνικής ασφάλισης τρίτων με δικά του προσωπικά έξοδα ή ακόμα και να πλαστογραφήσει ταυτότητα άλλου.
    Το συμπέρασμα από αυτήν την έρευνα είναι τα πολλά κενά ασφάλειας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση των δημοσίων υπηρεσιών, που αφήνουν εκτεθειμένα σε πιθανόν κακές χρήσεις τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών. Για το λόγο αυτό και είναι αναγκαίος ο εκ νέου σχεδιασμός των συστημάτων και βάσεων δεδομένων, ώστε να είναι ασφαλή όλα τα δεδομένα των πολιτών, αλλά και να μην είναι ανοιχτή η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά σε περίπτωση ηλεκτρονικής επίθεσης (hack) από κακόβουλους χρήστες σε σελίδες της δημόσιας διοίκησης. Τέλος, το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να εκπαιδεύσει η Πολιτεία τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων τους και την ανάρτηση προσωπικών στοιχείων στο Internet, έτσι ώστε να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα προβλήματα ασφάλειας.
    read more “ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΜΚΑ”

    Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

    Δ.Λιντζέρης «Σας Ευχαριστώ από καρδιάς…»



    Σας ευχαριστώ από καρδιάς!



    Όλους εσάς τους πολίτες της β΄ Πειραιά που με στηρίξατε, με εμπιστευτήκατε, μου παραχωρήσατε για τέταρτη συνεχόμενη φορά τη δυνατότητα να μιλώ στη Βουλή με τη φωνή σας.





    Όλους εσάς που μ΄ ακούσατε, με καταλάβατε, μου δώσατε τη δύναμη να κάνω την υπέρβαση των δυνάμεων μου, να προχωρήσω σταθερά με άλματα αντί για βήματα και να κάνω μαζί με τους συνεργάτες μου την αισθητή διαφορά.





    Τώρα ξεκινάμε δουλειά. Τώρα αρχίζει ο αγώνας …



    Προχωράμε…Πάμε…



    read more “Δ.Λιντζέρης «Σας Ευχαριστώ από καρδιάς…»”

    ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ 7 Ο ΜΗΝΑΣ...


    Είναι το όρος Μερού, στην ινδική παράδοση, η κατοικία των θεών. Η σημερινή ονομασία του όρους αυτού είναι Καϊλάς και βρίσκεται στην οροσειρά των Ιμαλάϊων. Στους πρόποδες του όρους αυτού σε ύψος 6000 μ. βρίσκεται μια λίμνη και μέχρι σήμερα διεξάγεται σε αυτή ένα είδος φυλετικής μύησης, επειδή πιστεύεται ότι στο βάθος της λίμνης κατοικούν οι δράκοντες Νάγκας.
    Σκοπός αυτής της τελετουργίας είναι ο υποψήφιος, μετά από μια εκστατική τελετή που περιλαμβάνει το ψάλσιμο κάποιων ιερών μελωδιών, να αψηφήσει τον φόβο του για τους ιερούς δράκοντες και να μπει μέσα στην κρύα λίμνη.
    Το παράδοξο είναι ότι...


    δεν ξέρουν κολύμπι και για αυτό είναι κάποιοι που τους σταματούν όταν φτάνουν στα βαθιά, καθώς μέσα στην μανία τους τρέχουν προς το κέντρο της λίμνης αψηφώντας τα πάντα.. Το όρος Μερού για τον Εσωτερισμό, συμβολίζει τον Βόρειο πόλο (του αστρικού Θόλου) και λέγεται ότι έχει 7 χρυσά και 7 ασημένια σκαλοπάτια που οδηγούν σε αυτό.
    Και ο μήνας σήμερα έχει 7, ενώ μετράμε αντίστροφα την 97η μέρα των 100 πρώτων ημερών του κ. Παπανδρέου. Η τελετουργία έγινε για τους νέους Υπουργούς και εύχομαι για το καλό όλων μας, όταν εκείνοι κολυμπούν σε βαθιά χωρίς να γνωρίζουν κολύμπι, να υπάρχουν «οι κάποιοι» για να τους σταματούν. Για κάποιους, αυτός ο αριθμός βρίσκεται παντού. Το 7 εννοώ. Στο παντελόνι της στολής του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει 7 τσακίσεις, οι οποίες συμβολίζουν τις 7 θάλασσες. 7 οι πλανήτες που ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα.
    Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Νώε πήρε στη Κιβωτό 7 ζεύγη από κάθε είδος πτηνών. Στη Κίνα, πιστεύεται ότι η έβδομη μέρα του πρώτου φεγγαριού του έτους είναι τα γενέθλια της ανθρωπότητας και όλοι γιορτάζουν γενέθλια αυτή τη μέρα. Σε 7 μέρες, κατά τη χριστιανική παράδοση, ο Θεός έφτιαξε τον κόσμο. 7 τα θαύματα του κόσμου, 7ψυχες κι οι γάτες. 7 τα θανάσιμα αμαρτήματα. Λαγνεία, λαιμαργία, απληστία, οκνηρία, οργή, ζήλια και η μητέρα των αμαρτιών, αλαζονεία. Μένει να δούμε με πόσα από αυτά θα αμαρτάνουν οι νέοι Κυβερνώντες.
    read more “ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙ 7 Ο ΜΗΝΑΣ...”

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ:ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΑΝ



    Ευχαριστώ από καρδιάς όλες και όλους τους συμπολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους.
    Μια νέα σελίδα άνοιξε για τη χώρα μας κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της νέας διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και αφορά όλους τους Έλληνες
    Σε εσάς, που με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας να σας εκπροσωπήσω στη Βουλή, δεσμεύομαι ότι θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Πειραιά και των Νησιών μας. Θα αγωνιστούμε όλοι ΜΑΖΙ για να διατηρήσουμε ζωντανές την ελπίδα και την αισιοδοξία μας.
    Μας περιμένουν σκληροί και ωραίοι αγώνες.
    Πάντα θα είμαι δίπλα στους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.
    Είναι ώρα ευθύνης και δουλειάς για όλους μας.
    read more “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ:ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΑΝ”

    ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ



    Τι δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημ. Καρύδης για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον γιο του στις εκλογές στον Πειραιά




    Σχετικά με τα δημοσιεύματα για δήθεν εμπλοκή του γιου του στην εκλογική διαδικασία, ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και νησιών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
    «Με έκπληξη και λύπη παρακολουθώ την συντονισμένη προσπάθεια συκοφάντησής μου, με διαρροές ψευδών πληροφοριών για δήθεν εμπλοκή του γιου μου στη παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας το βράδυ της Κυριακής.
    Η αλήθεια είναι ότι
    ...


    ο εκλογικός αντιπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, προφανώς πικραμένος από το δυσμενές για το κόμμα του εκλογικό αποτέλεσμα, δημιούργησε θλιβερό επεισόδιο εις βάρος του γιου μου -μετά την καταμέτρηση των ψήφων και την αποχώρηση του από το εκλογικό τμήμα- προσπαθώντας να αμαυρώσει την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την δική μου προσωπική επιτυχία, που προήλθε μέσα από καθαρό και έντιμο αγώνα, τον οποίο τίμησαν χιλιάδες Πειραιώτες και Πειραιώτισσες.
    Τα διαδιδόμενα για δήθεν εκατοντάδες εκλογικούς αντιπροσώπους μου που συμμετείχαν στη διαδικασία, είναι παντελώς αβάσιμα και αγγίζουν τη φαιδρότητα. Όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική μάχη, με ευθύνη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν αντιπρόσωποι, προερχόμενοι από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, και σε αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν αναλογικά, όπως είναι λογικό όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές.
    Όσοι πιστεύουν ότι με τέτοιες θλιβερές προσπάθειες και ανώνυμες συκοφαντικές αναφορές, μπορούν να σπιλώσουν τη διαυγή πολιτική μου πορεία και τον ωραίο αγώνα μας, πλανώνται πλάνη οικτρά και σύντομα θα δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη.
    Για μένα ο μόνος αντίπαλος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσώρευσε επί πεντέμισι χρόνια η Ν.Δ. στον Πειραιά και τα νησιά μας, για την επίλυση των οποίων θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις».
    read more “ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ”

    Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

    ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...




    Τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου, που ανακοινώθηκε πριν από λίγο, είναι τα εξής:
    Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με έργο τον συντονισμό της: Θεόδωρος Πάγκαλος
    Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: Λούκα Κατσέλη με υφυπουργούς τον Σταύρο Αρναουτάκη και (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) τον Μάρκο Μπόλαρη
    Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Παπακωνσταντίνου με υφυπουργό τον Φιλ. Σαχινίδη.
    Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ευάγγελος Βενιζέλος με αναπληρωτή υπουργό τον Π. Μπεγλίτη.
    Υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος με υφυπουργό τον Γιώργο Κουτρουμάνη.
    Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης: Κατ. Μπατζελή με υφυπουργό τον Μιχ. Καρχιμάκη
    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μιχ. Χρυσοχοΐδης με υφυπουργό τον Σπ. Βούγια.
    Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Γιάννης Ραγκούσης με υφυπουργούς τον Ντ. Ρόβλια και (με έδρα την Θεσσαλονίκη) την Θεοδώρα Τζάκρη.
    Υπουργός Παιδείας: Άννα Διαμαντοπούλου με υφυπουργούς την Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον Γιάννη Πανάρετο.
    Υπουργός Υγείας: Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου με υφυπουργό την Φώφη Γεννηματά.
    Υπουργός Υποδομών: Δημ Ρέπας με υφυπουργούς τους Γ. Μαγκριώτη και Ν. Σηφουνάκη.
    Υπουργός Δικαιοσύνης: Χάρης Καστανίδης με υφυπουργό τον Απ. Κατσιφάρα.
    Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής: Προτάθηκε στον Ν. Χρυσόγελο των Οικολόγων αλλά δεν δέχτηκε. Το αναλαμβάνει η Τίνα Μπιρμπίλη με υφυπουργούς τον Γιάννη Μανιάτη και τον Θάνο Μωραϊτη.
    Υπουργείο Πολιτισμού: Παύλος Γερουλάνος με υφυπουργό την Αντζελα Γκερέκου
    Υπουργείο Εξωτερικών. Το κρατάει ο Γ. Παπανδρέου με αναπληρωτή υπουργό τον Δημ. Δρούτσα και υφυπουργό τον Σπύρο Κουβέλη.
    Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Χάρης Παμπούκης
    Υφυπουργός με αρμοδιότητα κυβερνητικού εκπροσώπου, ο βουλευτής Ροδόπης Γ. Πεταλωτής.
    Ο Χρήστος Παπουτσής αναλαμβάνει γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος - μαζί με τον Πέτρο Ευθυμίου.
    read more “ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...”

    ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΣΤΗΝ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ!


    Πρωτιά κτύπησε στην Β΄ Περιφέρεια Πειραιά ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, κάτι που ήταν αναμενόμενο, λόγω των συνεχών αγώνων του και της προσήλωσης στα δημοκρατικά ιδεώδη.

    Ο Δημήτρης θα πρωταγωνιστήσει θετικά και στη νέα Βουλή, με αυξημένη ευθύνη, έναντι του Λαού της Β΄ Πειραιά ως Κυβερνητικός πλέον Βουλευτής.

    Ο π. βουλευτής Κανέλος Λάλος και ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου,που βρέθηκαν στο πλευρό του εύχονται κάθε επιτυχία στο έργο του.
    read more “ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΣΤΗΝ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ!”

    Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

    ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ


    Σε θρίλερ εξελίσσεται η μάχη για την πρώτη θέση στην Β΄ Πειραιά για το ΠΑΣΟΚ μεταξύ των
    Δ. Λιντζέρη και Γ. Νιώτη!

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ασφαλή συμπέρασμα θα έχουμε αύριο το πρωί με τα οριστικά αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο....

    Πάντως η οποιά διαφορά αναμένεται να είναι μικρή ανάμεσα στα δυο αυτά αξιόλογα στέλεχη του ΠΑΣΟΚ στην Β΄ Πειραιά!
    read more “ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ”

    ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ


    Πρώτος στην Β΄ Πειραιά εκλέγεται κατά πάσα πιθανότητα ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, όπως ήταν αναμενόμενο.
    Συμπαθής, δυναμικός, με γνώσεις και προπαντός φίλος, ανανέωσε το συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τον Λαό της Β΄ Πειραιά.
    Χαιρόμαστε γιατί ο Δημήτρης είναι κάτι παραπάνω από αρωγός στη λύση των προβλημάτων της Β΄ Πειραιά και πολλά στηρίζουμε πάνω του.
    Ο κ. Λιντζέρης μας δήλωσε ότι:

    "Η ψήφος των πολιτών της Β΄ Πειραιά με τιμά ιδιαίτερα και δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για την αναβάθμιση της.
    Πρέπει όλοι μαζί να συμμετέχουμε στον αγώνα του Γιώργου Παπανδρέου με μοναδικό γνώμονα το καλό της πατρίδας μας και την προστασία των πολιτών της.
    Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών αποτελεί προσωπική επιτυχία του εμπνευστή και ηγέτη του κινήματος μας, του Γιώργου Παπανδρέου.
    Ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και ανέδειξαν με την ψήφο τους άξιο πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου".
    Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις δευτέρος σε σταυρούς έρχεται ο κ. Νιώτης και τρίτος ο
    κ. Διαμαντίδης.
    Από την Νέα Δημοκρατία εκλέγονται, πρώτος ο κ. Τράγακης και δεύτερος ο κ. Νεράντζης.
    read more “ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ”

    Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

    ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ


    Με δηλώσεις του στο Ζάππειο ο Κ. Καραμανλής παραιτήθηκε και είπε:

    "Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους μας στήριξαν. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής κρίσης.
    Παρουσίασα χωρίς δεύτερη σκέψη τα όχι ευχάριστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία. Θέλω να συγχαρώ τον Γιώργο Παπανδρέου για την νίκη του και ευχόμαστε να πετύχει στην μεγάλη πρόκληση των μεγάλων συγκυριών γιατί είναι εθνική υπόθεση.

    Ως πρόεδρος της Ν.Δ είχα την τιμή να ηγηθώ του προεκλογικού αγώνα σε 4 εκλογές με εκατομμύρια πολίτες στον σκοπό.

    To 2000 αυξήσαμε τα ποσοστά μας και το


    2004 γίναμε κυβέρνηση ενώ κρατηθήκαμε το 2007.
    Το 2009 πήγαμε σε εκλογές για να βγούμε από την παγκόσμια οικοονομική κρίση με τις μικρότερες συνέπειες. Κατέθεσα και ρεαλιστικό σχέδιο που πιστεύω ότι αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και την εξασφάλιση από το 2011 μιας νέας προοπτικής για όλους και όχι για λίγους.
    Οι πολίτες δεν ενέκριναν το σχέδιο που κατέθεσε και η επιλογή τους είναι σεβαστή. Έχουν τον τελευταίο λόγο.

    Επειδή όμως πιστεύω ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται η πατρίδα μας και επειδή η μόνη δύνσαμη που είχαν ήτσαν η σχέση μου με τους πολίτες ο μόνος υπεύθυνος και τίμιος δρόμος για μένα είναι ένας. Αναλαμβάνω την ευθύνη και δρομολογώ τις εξελίξεις για έναν νέο αρχηγό της Ν.Δ όπου δεν θα είμαι υποψήφιος και θα γίνει συνέδριο. Θα στηρίξω τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο συνέδριο και θα στηρίξω τον αρχηγό που θα αναδειχθεί. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή των αγώνων για το εθνικό συμφέρον".

    read more “ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ”

    Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

    Άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού στη Λιβαδειά


    Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τον Λεβαδειακό στο Δημοτικό στάδιο της Λιβαδειάς με 3-0 και με σκόρερ τους Οσκαρ στο 5', Ντουντού στο 29' με πέναλτι και Ντιόγκο στο 40'.
    Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό στον Ολυμπιακό για να πετύχει την τέταρτη νίκη σε ισάριθμους εκτός έδρας αγώνες.

    Ο Ολυμπιακός επιδίωξε να «καθαρίσει» γρήγορα το ματς και το κατάφερε. Μόλις στο 5ο λεπτό συνδυάστηκαν οι Μήτρογλου, Στολτίδης, Οσκαρ και ο τελευταίος από κοντά άνοιξε το σκορ. Πριν συμπληρωθεί το μισάωρο ήρθε το δεύτερο τέρμα.

    Στο 29' ο Μήτρογλου ανατράπηκε από τον Μπλάζιτς, ο Ντουντού εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι και έδωσε ένα άνετο προβάδισμα στην ομάδα του. Και πριν ολοκληρωθεί το σαρανταπεντάλεπτο μπήκε και το τρίτο γκολ. Στο 40' ο Οσκαρ «γέμισε» με κεφαλιά και ο Ντιόγκο με κοντρόλ και γυριστό σουτ ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νίκη.

    Όλο αυτό το διάστημα, η μοναδική φορά που ο Λεβαδειακός έκανε αισθητή την παρουσία του ήταν στο 25' με ένα δυνατό σουτ του Πάουλο Κόστα, που βρήκε σε ετοιμότητα τον Νικοπολίδη.

    Μοιραία ο ρυθμός έπεσε στο β' ημίχρονο κι έτσι οι γηπεδούχοι έγιναν πιο δραστήριοι, όμως τόσο του σουτ του Πάουλο Κόστα στο 55' όσο και αυτό του Ναπολεόνι στο 61', πέρασαν δίπλα από το δοκάρι.

    Οι «ερυθρόλευκοι» αρκέστηκαν σε κάποιες μεμονωμένες ενέργειες, κυρίως του Ζαϊρί και του Ντιόγκο, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα, ο χρόνος κύλησε ανιαρά κι έτσι ολοκληρώθηκε ο αγώνας.

    Διαιτητής: Καλόπουλος (Μακεδονίας)

    Κίτρινες: Μπλάζιτς, Μασάδο - Ντουντού

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Κίκε Ερνάντεθ): Μπλάζιτς, Μουλόπουλος, Κόλτζος, Μασάδο, Ζησόπουλος, Μπράνκο (79' Μαρτορέλ), Ταραλίδης, Ναπολεόνι, Πάουλο Κόστα, Σερζίνιο (64' Κόλτσης), Μπάρκογλου (30' Αγκάλι).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ζίκο): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ραούλ Μπράβο, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Στολτίδης (80' Γ. Παπαδόπουλος), Όσκαρ, Ντουντού, Μήτρογλου (71' Μαρέσκα), Ντιόγκο, Ζαϊρί.
    read more “Άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού στη Λιβαδειά”

    Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

    Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ


    Μακράν όλων, σε προτιμήσεις ψηφοφόρων, πρέπει να βρίσκεται ο Δημήτρης Λιντζέρης.

    Συμπαθής, δυναμικός, με γνώσεις και προπαντός φίλος, δε φαίνεται νάχει πρόβλημα επανεκλογής.

    Χαιρόμαστε γιατί ο Δημήτρης είναι κάτι παραπάνω από αρωγός στη λύση των προβλημάτων της Β΄ Πειραιά και πολλά στηρίζουμε πάνω του.

    Είναι η πρώτη μας επιλογή στην Β' Πειραιά και είναι μια ψήφος που δίνει δύναμη στον δύσκολο αγώνα του Γεώργιου Παπανδρέου!
    read more “Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ Β' ΠΕΙΡΑΙΑ”

    Η ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΩΤΙΣΣΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΣΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ


    Η Κερατσινιώτισσα Δικηγόρος και Υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Πειραιά, Κατερίνα Καμπίτση, νέος άνθρωπος, με οράματα και ζωντανές ελπίδες, συμμετέχει ενεργά εδώ και χρόνια στους αγώνες για αναβάθμιση της περιοχής της Β΄ Πειραιά και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματά της.
    read more “Η ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΩΤΙΣΣΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΜΠΙΤΣΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ”

    Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

    Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣΗΣ» (thin - slicing)


    Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου*


    Σε μια επαγγελματική γνωριμία η πρώτη εντύπωση καθορίζεται από την εμφάνιση. Σε μια ερωτική από την προσέγγιση και σε μια φιλική από την εμπιστοσύνη που εμπνέει ο άλλος. Τα τελευταία 20 χρόνια σειρά ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί επιβεβαιώνουν την πεποίθηση πως «η πρώτη εντύπωση μετράει», αφού όπως υποστηρίζουν πολλές από αυτές μέσα στα πρώτα λεπτά, αν όχι δευτερόλεπτα, μιας γνωριμίας σχηματίζει κανείς άποψη για τον άλλον και συνήθως αυτή είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη των ανθρώπινων σχέσεων. Σύμφωνα με την Τricia Ρickett, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και τον Frank Βernier, επιβλέποντα καθηγητή της, αρκούν μόλις 15 δευτερόλεπτα για αυτή τη διαδικασία. Μελετώντας μια σειρά μαγνητοσκοπημένων επαγγελματικών συνεντεύξεων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένας παρατηρητής μπορούσε να προβλέψει με επιτυχία αν ο συνεντευξιαζόμενος θα έπαιρνε τη θέση προσέχοντας τη συμπεριφορά του τα πρώτα 15 δευτερόλεπτα.
    Ο επικοινωνιολόγος κ. Θανάσης Παπαμιχαήλ σημειώνει: «την πρώτη γνωριμία με κάποιον κρίνονται σχεδόν τα πάντα κι αυτό για τον απλό λόγο πως από την πρώτη εντύπωση θα εξαρτηθεί το αν θα υπάρξει δεύτερη συνάντηση». Όπως αναφέρει τα πάντα συνυπολογίζονται: «Το ντύσιμο δίνει στοιχεία για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, η ομιλία για το μορφωτικό επίπεδο, η χειραψία και η στάση του σώματος για την προσωπικότητα». Βέβαια, τονίζει πως έχει σημασία και ο στόχος της συνάντησης, «αν δηλαδή είναι τυχαία συνήθως και τα δύο μέρη θα είναι πιο ειλικρινή αν πάλι είναι προσχεδιασμένη- για παράδειγμα μια επαγγελματική συνέντευξη- και οι δύο θα είναι προετοιμασμένοι» λέει. Οι προκαταλήψεις Για την ψυχολόγο κ. Αλεξάνδρα Καππάτου, «οι πρώτες στιγμές μιας γνωριμίας, προσωπικής ή επαγγελματικής παίζουν αναμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο. Όμως εξαρτώνται και από κάποιους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι φυσικά η προσωπικότητά μας, αν είμαστε δηλαδή κοινωνικοί ή καχύποπτοι. Είναι προφανές ότι οι τελευταίοι θα δώσουν έμφαση αρχικά στα αρνητικά στοιχεία του άλλου. Όμως, οι κρίσεις μας για τον άλλον επηρεάζονται πολύ και από τη διάθεση που έχουμε εκείνη τη στιγμή και παράλληλα βασίζονται στα δεδομένα που έχουμε στο μυαλό μας για το τι είναι-για παράδειγμα- συμπαθές, άρα υπάρχουν ως ένα βαθμό κάποιες «προκαταλήψεις και προδιαθέσεις».
    Ανάλογα πειράματα με αυτό του Όρεγκον έχουν γίνει και στο Πανεπιστήμιο Τufts, στη Μασαχουσέτη. Η καθηγήτρια Νalini Αmbady ζήτησε από φοιτητές πρώτου έτους πριν ακόμη αρχίσουν τα μαθήματα να κρίνουν τους καθηγητές τους στο αν είναι αρεστοί. Δύο χρόνια αργότερα τους ζήτησε να επαναλάβουν την αξιολόγηση για ακριβώς τους ίδιους καθηγητές τους οποίους πλέον γνώριζαν καλά- και βρήκε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά με την πρώτη εντύπωση. Για τον καθηγητή Βernieri, αυτή η διαδικασία, η χρήση δηλαδή στιγμιαίων πληροφοριών για να εξάγει κανείς συμπεράσματα, ονομάζεται «thin- slicing» και πρόκειται για κάτι που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι κάνουν σε οποιαδήποτε κατάσταση. Στο χρόνο που διαρκούν μερικές ματιές αποφασίζουν αν συμπαθούν κάποιον άγνωστο, αν θα τον θεωρήσουν φίλο ή εχθρό. Ωστόσο, η κ. Καππάτου υποστηρίζει ότι: «πολλές φορές η πρώτη εντύπωση δεν είναι ασφαλής επειδή είναι επιφανειακή. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι πρώτες φορές στην επαφή μας με κάποιον μπορούν να συμβάλλουν στο σχηματισμό μιας σχετικά αξιόπιστης άποψης γι΄αυτόν αλλά τα πρώτα λεπτά ή οι πρώτες ματιές σε καμία περίπτωση. Αρκεί να σκεφτούμε κάποιους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η πρώτη κρίση, όπως η διάθεση της στιγμής».
    Ένα ακόμη πρόβλημα που επισημαίνει η ψυχολόγος είναι η τάση των ανθρώπων να διακρίνουν σε κάποιον που μόλις γνώρισαν μόνο τις συμπεριφορές που επιβεβαιώνουν την αρχική άποψή τους.
    «Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θεωρούν ότι η πρώτη εντύπωσή τους ήταν σωστή χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα αλήθεια. Αυτό που στην ουσία υποστηρίζουν οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες είναι ότι αν δεν μας φανεί κάποιος ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στην πρώτη επαφή συνήθως δεν ασχολούμαστε μαζί του».
    Συμπληρώνει δε ότι: «συνήθως αναζητούμε ομοιότητες με εμάς, στοιχεία δηλαδή που να ταιριάζουν με το τρόπο που σκεφτόμαστε μπορεί όμως να μας προσελκύσουν και οι διαφορές, στοιχεία δηλαδή που ο άλλος έχει και θα επιθυμούσαμε να μας χαρακτηρίζουν».

    * Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι καθηγητής φυσικής αγωγής
    και έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Παν/μιου Αθηνών.
    read more “Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ «ΠΡΩΤΗΣ ΕΝΤΥΠΩΣΗΣ» (thin - slicing)”

    Ο ΘΡΥΛΟΣ ΛΥΓΙΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΕ 2-0


    Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον Ολυμπιακό μας διότι δεν φοβήθηκε και έπαιξε όπως έπρεπε απέναντι στην Άρσεναλ. Δυστυχώς στάθηκε άτυχος στο πρώτο γκολ που δέχτηκε ενώ...

    το δεύτερο γκολ που δέχτηκε ήταν offside. Λίγο ήθελε πάντως να βάλει γκολ ο Ολυμπιακός σε κάποιες φάσεις. Πάντως αν ξαναπαίξει έτσι ο Ολυμπιακός στην τρίτη αγωνιστική του ομίλου, τότε θα μπορέσει να φτάσει πολύ ψηλά!

    Ο Ολυμπιακός έδειξε σήμερα το καλό του πρόσωπο, αν και μερικοί τον είχαν ξεγραμμένο!

    Θρύλε γερά ο κόσμος σου και ο Πειραιάς είναι μαζί σου!
    read more “Ο ΘΡΥΛΟΣ ΛΥΓΙΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ ΜΕ 2-0”