Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου
Διάχυτη απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα – με έμφαση στα δύο «κόμματα εξουσίας» δείχνουν δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στις κυριακάτικες εφημερίδες. Οι πολίτες φαίνεται να θεωρούν ότι η χώρα διέρχεται μιας κρίσης γενικότερης και ότι δεν υπάρχει κάποιο κόμμα που μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Ωστόσο το προβάδισμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ αυξάνεται ενώ και οι μετρήσεις για την παράσταση νίκης δείχνουν πως οι πολίτες θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι το κόμμα που θα επικρατήσει στις εκλογές.
Η εικόνα της κυβέρνησης επιδεινώνεται στα μάτια των πολιτών – υπό το πρίσμα των ταραχών που ξέσπασαν μετά την ανθρωποκτονία εις βάρος του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από ειδικό φρουρό και προκάλεσαν σφοδρές καταστροφές- , αλλά και από το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας με θανατηφόρα αποτελέσματα.
Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν διαχειρίστηκε αποτελεσματικά την κρίση. Σε ό,τι αφορά τον δολοφονικό τραυματισμό του 15χρονου οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι οφείλεται στο χαρακτήρα του συγκεκριμένου αστυνομικού, ενώ πολλοί θεωρούν ότι αυτή είναι «η νοοτροπία» της αστυνομίας στη χώρα μας. Τρίτη σε δημοφιλία άποψη είναι ότι είναι το καθεστώς «ατιμωρησίας» που προκαλεί τέτοια φαινόμενα.
Έρευνα της εταιρείας Focus για την εφημερίδα Realnews της Κυριακής δείχνει το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ να φθάνει στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα για την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,6%, το ΠΑΣΟΚ 26,2%, το ΚΚΕ 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,2%, ο ΛΑΟΣ 2,8%, η απάντηση «άλλο κόμμα» 7,5%, το Λευκό/Ακυρο 5,9% και μεγάλη αύξηση σημειώνουν οι αναποφάσιστοι στο 23,6%.
Όσον αφορά το ποιος εκ των δύο πολιτικών αρχηγών είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής προηγείται με 28% ενώ ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει το 24,5% των θετικών απαντήσεων. Σημαντικό εύρημα είναι ότι η απάντηση «κανένας από τους δύο» συγκεντρώνει το 42,7% των προτιμήσεων. Σε δημοσκόπηση της Focus πριν ένα μήνα το ποσοστό ήταν 33,6%.
Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 60,8% ενώ στην προηγούμενη μέτρηση της Focus ήταν 44,5%.
Στη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, η ψαλίδα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στο 4,8%, στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 26,6%, το ΠΑΣΟΚ 31,4%, το ΚΚΕ 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, το ΛΑΟΣ 4,0% και οι Οικολόγοι 2,8%. «Δεν ξέρω» ή «Δεν απαντώ» απαντά το 14% και Λευκό προτιμά άλλο ένα 4,0%. Ποσοστό 64,8% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα.
Όσον αφορά τα γεγονότα που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, η έρευνα της Focus δείχνει ότι περίπου ½ δικαιολογεί το κύμα διαμαρτυρίας , ενώ η έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής δείχνει ότι περίπου ίδιο ποσοστό «δεν θεωρεί (το κύμα διαμαρτυρίας) υποκινούμενο». Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 69% θεωρεί λανθασμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης – η έρευνα της Rass και της Marc για το Έθνος της Κυριακής δείχνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό – ενώ η έρευνα της Marc δείχνει το 76% των πολιτών να είναι δυσαρεστημένο από τη στάση της Αστυνομίας.
Αναλυτικά, η δημοσκόπηση της Marc δείχνει το 83,3% των ερωτηθέντων να είναι δυσαρεστημένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το 76% να έχει την ίδια άποψη για τη στάση της Αστυνομίας.
Επίσης, το 32,2% πιστεύει ότι για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή ευθύνεται κυρίως ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου αστυνομικού, το 25,6% η ελλιπής εκπαίδευση των ειδικών φρουρών το 22,1% η ατιμωρησία παρόμοιων περιστατικών στο παρελθόν και το 8,1% η γενικότερη νοοτροπία των ειδικών φρουρών.
Επίσης, το 58,6% βρίσκει δικαιολογημένο κύμα διαμαρτυρίας και πιστεύει ότι το προκάλεσε η οικονομική κρίση (40,4%), η έλλειψη αξιοκρατίας και ηθικής (25,7%) και τα σκάνδαλα και η διαφθορά (22,3%).
Η έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής δείχνει ότι το 69% θεωρεί λανθασμένους τους κυβερνητικούς χειρισμούς έναντι της κρίσης. Ποσοστό 60% θεωρεί επίσης ότι τα πρόσφατα γεγονότα συνιστούν κοινωνική εξέγερση και μαζικό φαινόμενο.