Κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στη Λισσαβόνα, τον περασμένο Δεκέμβριο, κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, αφήνοντας πίσω μας την εσωστρέφεια, σηματοδοτώντας μια νέα εκκίνηση. Η Ένωση ξεπέρασε την κρίση μετά την απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης και διαμόρφωσε συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον. Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας η ΕΕ:
- Θωρακίζεται θεσμικά,
- Ενισχύει την Κοινή της Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας,
- Εξασφαλίζει ταχύτερη και δημοκρατικότερη λήψη αποφάσεων,
- Συμμερίζεται και δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών της
- Ισχυροποιεί τη θέση της στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Με την Συνθήκη της Λισσαβόνας μπορούμε να μιλάμε για μια ΕΕ πιο δημοκρατική και συμμετοχική, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών και μια ΕΕ ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η ασφάλεια, και η βιώσιμη ανάπτυξη. Αγαπητοί συνάδελφοι, Η Συνθήκη της Λισσαβόνας μεταξύ άλλων, ενισχύει τη δημοκρατική νομιμότητα της Ένωσης αφού αυξάνει τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού και των Εθνικών Κοινοβουλίων, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και προσδίδει δεσμευτική ισχύ στο Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Τα Εθνικά Κοινοβούλια είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι. Για πρώτη φορά έχουν αμεσότερο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθώς ο ρόλος τους-και αυτό είναι πολύ σημαντικό-ενισχύεται, αφού μπορούν να αντιταχθούν σε ένα σχέδιο νομοθετικής πράξης ή να ζητήσουν από την Επιτροπή να το επανεξετάσει εάν κρίνουν ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της επικουρικότητας. Παράλληλα αυξάνεται και η δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξαιτίας της εισαγωγής της διαδικασίας της συναπόφασης στον νομοθετικό τομέα, στο 95% των περιπτώσεων.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως με την Συνθήκη της Λισσαβόνας η Ευρώπη αρχίζει να ξαναβρίσκει τον εαυτό της. Συνειδητοποιεί πως μπορεί και πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν οικονομικό γίγαντα που κοιμάται και βλέπει μόνο όνειρα. Είναι η ώρα της θεσμικής και πολιτικής αφύπνισης, έτσι ώστε το ευρωπαϊκό όνειρο να μετουσιωθεί σε χειροπιαστή πραγματικότητα και πρώτα απ' όλα βέβαια για τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες. Η αφύπνιση δεν αφορά μόνο τα 27 κράτη μέλη, αλλά και τις χώρες εκείνες που βρίσκονται στον προθάλαμο της ένωσης. Πεποίθησή μας είναι πως στη Λισσαβόνα η Ευρώπη κέρδισε γενικότερα. Κερδίσαμε όμως και σε εθνικό επίπεδο αφού με την Συνθήκη κατοχυρώνονται δράσεις σε κρίσιμους (για εμάς) τομείς, όπως είναι η νησιωτική πολιτική, ενώ καθίσταται επίσης δυνατή η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ενίσχυση του τουρισμού. Παράλληλα εισάγεται ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας και συνδρομής, ενώ ενισχύεται και η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, καθώς οι πολιτικές θα διέπονται από την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί σήμερα να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, καθώς με τη Συνθήκη δημιουργήθηκε επιτέλους ένα σημαντικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΕ των «27». Η Νέα Δημοκρατία τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και ευρωπαϊκό δια μέσου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διαδραμάτισε ενεργό, ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες αυτές γι' αυτό και θα επικυρώσει σύντομα την Συνθήκη της Λισσαβόνας δια της κοινοβουλευτικής οδού. Η Συνθήκη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για ουσιώδη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Αν πραγματικά θέλουμε να οικοδομήσουμε την πολιτική Ευρώπη η Συνθήκη αποτελεί το πρώτο βήμα για την έναρξη της συζήτησης. Η επικύρωσή της από τα 27 κράτη μέλη και η ενεργοποίησή της στις ευρωεκλογές του 2009 δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και των λαών τους.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας".