Γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου
Οικονομία, περιβάλλον και επισιτιστική κρίση είναι ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπιστούν άμεσα, ωστόσο η έρευνα του ιδρύματος New Economics για την πορεία του πλανήτη δεν είναι αισιόδοξη.
Στην ουσία της η μελέτη δείχνει την έλλειψη πολιτικού οράματος των ηγετών για μια ανατρεπτική «πράσινη» πολιτική, που θα μπορέσει να αντιστρέψει τη δεδομένη –μέχρι στιγμής- πορεία της γης προς την καταστροφή.
Η κλιματική αλλαγή, που βιώνει ο κόσμους στις μέρες μας, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα με τίτλο «A New Green Deal» , που διεξήγαγε το ίδρυμα New Economics.
Η οικονομική πολιτική του 21ου αιώνα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις κλιματικές αλλαγές, τις αυξανόμενες ανάγκες για καύσιμα, καθώς και την επισιτιστική κρίση στις υπανάπτυκτες χώρες, που πλέον επηρεάζει αρνητικά και τη δυτική οικονομία, σημειώνει η έρευνα.
«Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή ηγεσία και ένα πραγματικό όραμα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής δε διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Πολιτικοί από όλων των αποχρώσεων θα πρέπει να επιδείξουν τη βούλησή τους προς μια διαφορετική σκέψη υιοθετώντας νέες ιδέες» δήλωσε ο Tony Juniper, ένας από τους δυο συντάκτες της έρευνας.
Η πιστωτική, η κλιματική και η ενεργειακή κρίση είναι από μόνα τους σοβαρά ζητήματα, αλλά ο συνδυασμός των τριών θα μπορούσε να έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε ολόκληρο τον πλανήτη, προσθέτει η έρευνα.
Οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και οι επιταχυνόμενες εκπομπές ρύπων μπορούν να δημιουργήσουν την τέλεια «λαίλαπα». Για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και χωρίς ακρότητες το φαινόμενο, μελετητές προτείνουν να βρεθεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και να δοθεί μια νέα πορεία, ώστε να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε εμπόδιο.