Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 09/10/2008



Δ.Λιντζέρης: "Κίνδυνος παύσης της λειτουργίας του Εσπερινού Λυκείου Νικαίας"
Γράφει ο Σταύρος Λιλόγλου
SOS για το Εσπερινό Σχολείο της Νίκαιας στέλνει στον Υπουργό Παιδείας ο βουλευτής β΄ Πειραιά Δ. Λιντζέρης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω σχολείο, απειλείται με λουκέτο.
Πρόκειται για ένα ιστορικό σχολειό, που κινδυνεύει φέτος με συρρίκνωση και υπολειτουργία, λόγω δυσάρεστων γεγονότων που συμβαίνουν στo εσωτερικό της εκπαιδευτικής του κοινότητας.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Λιντζέρη η κρίση στο σχολείο έχει δημιουργήσει οξύτατο πρόβλημα στη λειτουργία του , γι΄ αυτό και απαιτείται πλέον άμεσα η παρέμβαση των εντεταλμένων ανωτέρων υπηρεσιών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και πάλι λειτουργία του ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ για την περιοχή λυκείου.
Μάλιστα ο βουλευτής, τονίζει ότι εδώ και 10ετιες που άρχισε να προσφέρει τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες του στην κοινωνία αρχικά ως Εσπερινό Γυμνάσιο και στη συνέχεια ως Εσπερινό Λύκειο, πλήθος εργαζόμενων φιλομαθών Νικαιωτών, έμαθε γράμματα λόγω της ύπαρξης του. Γεγονός που αναβαθμίζει ολόκληρη την περιφέρεια και τους ανθρώπους της ενώ παράλληλα στο σχολείο αυτό απασχολούνται κι εργάζονται δεκάδες(όλα αυτά τα χρόνια) αξιόλογοι εκπαιδευτικοί.
Έτσι ο κ. Λιντζέρης ρωτά τον κ. Υπουργό:
*έχει ενημερωθεί για την κατάσταση, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο εσπερινό λύκειο
*αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η συνέχεια της λειτουργίας του σχολείου
*καθώς και τι μέτρα θα λάβει άμεσα για να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του Λυκείου
read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 09/10/2008”

ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 09/10/2008


Οι Έλληνες δεν "προλαμβάνουν" τον καρκίνο


Γράφει ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Σταύρος Λιλόγλου


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί σε ποσοστό 60%, αλλά το γεγονός αυτό φαίνεται ότι είναι άγνωστο στον μέσο Έλληνα.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη Metron Analysis για λογαριασμό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, δείχνει πολύ «φτωχές» επιδόσεις τόσο ως προς τη γνώση ότι η πρόληψη σώζει ζωές, όσο και ως προς το κατά πόσο κάνουμε προληπτικούς ελέγχους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 45% των συμπατριωτών μας δεν πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι για να προφυλαχθούν από τη νόσο.
Στο μεταξύ τα κρούσματα καρκίνου στην Ελλάδα –σε αντίθεση με τις χώρες της Ε.Ε.- αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 1997 διαγνώστηκαν με καρκίνο 150.000 ασθενείς, το 2004 το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στις 200.000.
Όσον αφορά τις βλαβερές συνήθειές μας που συνδέονται με τον καρκίνο, δεν φαίνεται να παρουσιάζουν βελτίωση μέσα στα δύο χρόνια από την προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τα ίδια ερωτήματα.
Πιο αναλυτικά 40% των Ελλήνων δηλώνουν ότι καπνίζουν καθημερινά, 3% ότι καπνίζουν αλλά όχι συστηματικά και το 57% δηλώνει ότι δεν καπνίζουν. Όσον αφορά τους συστηματικούς καπνιστές, το 44,6% είναι άνδρες, και το 33,5% είναι γυναίκες.

Πολύ πιο διαδεδομένη φαίνεται να είναι η συνήθεια του καπνίσματος στις νεαρές και μεσαίες ηλικίες, ενώ μείωση παρουσιάζεται στην ηλικιακή κατηγορία από 57 και πάνω. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι στις ηλικίες 18-36 καπνίζει το 52,9%, στις ηλικίες 37-56 καπνίζει το 51,9%, ενώ από 57 και πάνω το ποσοστό είναι 24,3%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι απαντώντας στο ερώτημα «ποιους θεωρείτε πιο σημαντικούς παράγοντες για την εμφάνιση του καρκίνου;» το 75,9% θεωρεί ότι πιο σημαντικός παράγοντας είναι το κάπνισμα. Αυτή θεωρούν οι Έλληνες την πιο σημαντική αιτία, ενώ δεύτερη έρχεται η κακή διατροφή με ποσοστό 44,9%.

read more “ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ 09/10/2008”