Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Τελικά αποτελέσματα στις περιφέρειες Α΄και Β΄Πειραιά και το κόλπο με την αποχή ....

Αφού συνήλθε από το σοκ των exit polls, η ΝΔ προσπάθησε χθες να αλλάξει την "ημερήσια διάταξη" στα talk shows διαδίδοντας ότι η αποχή έφτασε ή και ξεπέρασε το 50%.
Τα νεοδημοκρατικά στελέχη που επρόκειτο να μιλήσουν στα κανάλια πήραν ανάλογες οδηγίες. ¨Ηταν πράγματι τόσο μεγάλη η αποχή;
Η αλήθεια είναι ότι η πραγματική αποχή δεν έφτασε ποτέ τόσο ψηλά.
Μετά την κατάργηση των εκλογικών καταλόγων, οι υπολογισμοί αυτοί στηρίζονται στα πρόχειρα ελληνικά δημοτολόγια που συμπεριλαμβάνουν από μετανάστες μέχρι νεκρούς του... Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ποσοστό του 50% προκύπτει επειδή σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμένων (στα δημοτολόγια) ανέρχεται σε 9,971,324 άτομα!!.
Την στιγμή που με βάση την τελευταία απόγραφή ο συνολικός αριθμός των κατοίκων της χώρας είναι περίπου 10.,5 εκατ συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών , των παιδιών και νέων μέχρι 18 ετών κλπ.
Για να είχαν 9,971,324 άτομα δικαίωμα ψηφου θα έπρεπε στην χώρα να κατοικούν περίπου 15 εκατομμύρια!!
Η αποχή ήταν σχετικά υψηλή για τα ελληνικα δεδομένα (15-30%) αλλά δεν έχει καμμία σχέση με το 50%.
Τα νεοδημοκρατικά στελέχη που επρόκειτο να μιλήσουν στα κανάλια πήραν όμως οδηγίες να κάνουν λόγο για τεράστια αποχή, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και υποτιμώντας την κυβερνητική ήττα.
Τίτλοι όπως ¨πρώτο κόμμα η αποχή" έκαναν την εμφάνιση τους στην ΝΕΤ και αναμεταδόθηκαν από τα κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα να διαδοθεί ευρέως η άποψη ότι η αποχή ήταν τόσο μεγάλη ώστε τα αποτελέσματα δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.
Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές τα τελευταία χρόνια που η κυβερνητική μηχανή λειτούργησε συντονισμένα...

Στην Α΄Πειραιώς, με ποσοστό 32.45 % προηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ έναντι 31.13 % της ΝΔ. Ακολουθεί ο ΛΑΟΣ με 9.11 %, το ΚΚΕ με 8.80 %, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5.36 % και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4.08 %.Στη Β΄Πειραιώς, με ποσοστό 37.07 % προηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ έναντι 21.78 % της ΝΔ.
Ακολουθεί το ΚΚΕ με 13.92 %, ο ΛΑΟΣ με 8.83 %, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5.70 % και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 4.19 %.