Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗ Η ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ

του καθηγητή φυσικής αγωγής Σταύρου Λιλόγλου
Η βαριάς μορφής υπνική άπνοια αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 46%, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, αλλά πρόσθεσαν ότι δεν διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο άτομα με ηπιότερης μορφής διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο τους.


Άτομα που πάσχουν από οξεία διαταραχή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου είναι πιθανότερο να πεθάνουν από μία σειρά αιτιών σε σύγκριση με άλλα άτομα που δεν πάσχουν από διαταραχές του ύπνου.


Οι άνδρες ηλικίας 40 με 70 χρόνων κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες ομάδες του πληθυσμού, διαπίστωσε ο Ναρές Πουντζάμπι του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης και οι συνεργάτες του.


Η διαταραχή αυτή οφείλεται στην απόφραξη του άνω αεραγωγού στη διάρκεια του ύπνου – κάποια από τα συμπτώματα είναι το ροχαλητό, οι σύντομες διακοπές αναπνοής στον ύπνο, ενώ η υπνική άπνοια, είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό.


Ο δρ. Ντέιβιντ Ράποπορτ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η καλύτερη θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η απώλεια βάρους. Ωστόσο, η πιο επιτυχημένη είναι η ρινική μάσκα ή αλλιώς CPAP (συνεχής θετική πίεση αεραγωγού), η οποία ασκεί πίεση στην περιοχή, ώστε να διατηρούνται ανοιχτοί οι αεραγωγοί του ασθενούς όσο εκείνος κοιμάται, επιτρέποντας έτσι τη φυσιολογική αναπνοή».


Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου οι πάσχοντες στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 18 εκατομμύρια.