Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Μαριέττα Γιαννάκου: «Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μπαίνουν άνθρωποι που δεν μπορούν να εκλεγούν»;


Τη δήλωση της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου μπορούμε να την παραδώσουμε στους φιλολόγους. Πώς ερμηνεύουν το αμφίσημο λεχθέν: «Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μπαίνουν άνθρωποι που δεν μπορούν να εκλεγούν»; Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ποιον αφορά η μπηχτή, αν όχι τον επικεφαλής;
Ο κ.
Γιώργος Σουφλιάς θα κατέβαινε περίπατο στον κάμπο και θα έβγαινε πρώτος αν το ήθελε, ή μήπως έχουν αλλάξει τα δεδομένα; Ο υπουργός Χωροταξίας λέγεται ότι ξελάσπωσε τον Πρωθυπουργό, είχε την ιδέα για πρόωρες εκλογές. Γενικώς είναι ο πολιτικός που θέλει να ξελασπώσει τη χώρα, με κυριολεκτικό τρόπο. Οπου λάσπη (και χώμα), επιθυμεί να στρώσει λίγο τσιμέντο, για λόγους καθαριότητας και ανάπτυξης.

Ο υπουργός Μεγάλων Εργων θέλει σώνει και καλά να εκτρέψει τον Αχελώο. Δεν θα αναφερθούμε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν τέσσερις φορές παράνομο το έργο. Ας δούμε όμως ποια είναι η παγκόσμια πρακτική: στον δυτικό κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια θεωρείται έγκλημα η βίαιη παρέμβαση στον ρουν των υδάτων. Μόνο η Ινδία εκτρέπει τα νερά, αλλά μάλλον δεν θέλουμε να συγκριθούμε με τριτοκοσμική χώρα. Ας παρουσιάσουμε τις εικόνες: το ποτάμι αντί να κυλά στη φύση, θα μπει σε σήραγγες τσιμέντου. Το γάργαρο νερό με τα λουλουδάκια και τις λιβελούλες θα δώσει τη θέση του σε μια κατασκευή που θυμίζει υπόνομο. Αυτά τα λένε ορισμένοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σχετικά ότι η εκτροπή του Αχελώου «ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Είναι βέβαιον ότι θα υποβαθμίσει περιβαλλοντικά το σύστημα των υγροβιοτόπων». Ο υπουργός αντιθέτως υποστηρίζει: «Πρόκειται για σπουδαίο περιβαλλοντικό υδρευτικό, υδροηλεκτρικό και αρδευτικό έργο, το οποίο έχει την αποδοχή όλου του πολιτικού κόσμου, πλην λίγων εξαιρέσεων» . Είναι ζήτημα ποσότητας. Υποστηρίζει ότι υπάρχει πλεόνασμα νερού και ότι δεν υποθηκεύεται το περιβαλλοντικό μέλλον.

- Πυρηνικά και πράσινη πολιτική


Ας πιάσουμε ένα άλλο θέμα που έφερε σε δύσκολη θέση τον κ. Σουφλιά. Το ενεργειακό. Σε διεθνές συνέδριο πέρυσι είχε πει: «Βασικός στόχος είναι η αύξηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Σωστό; Σωστό, όλοι μιλούν για αιολικά πάρκα, για φωτοβολταϊκές κυψέλες και άλλα πράσινα. Ο υπουργός όμως εννοούσε κάτι άλλο: «Στόχος είναι η πράσινη ενέργεια και κατά την προσωπική μου άποψη ορθά η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει συμπεριλάβει σε αυτήν την κατηγορία και την πυρηνική ενέργεια». Δεν πρόλαβε να το πει και τσουπ πετάχτηκε ο κ. Σταύρος Δήμας, επίτροπος Περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είπε ότι η πυρηνική δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Υπήρξε σε αυτήν τη διαμάχη ζήτημα διατύπωσης, για την «ανανεώσιμη» και την πράσινη ενέργεια. Ετσι το ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση: «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο επίτροπος κάνει πως δεν γνωρίζει τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών συμβουλίων». Ας προσπεράσουμε τους ορισμούς για να εξετάσουμε την πρόταση Σουφλιά. Να τα φτιάξουμε τα εργοστάσια τα πυρηνικά. Οι μηχανικοί μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα γίνει ατύχημα. Η παραγωγή θα είναι απολύτως ασφαλής. Τι θα κάνουμε όμως με τα απόβλητα σε μια χώρα η οποία δεν μπορεί να φτιάξει μια χωματερή της προκοπής για τις κονσέρβες και τα πλαστικά; Πού θα βάλουμε τα πυρηνικά σκουπίδια αν δεν κατασκευάσουμε διαστημόπλοιο να τα στείλουμε στον Αρη;

- Ημιυπαίθριες επινοήσεις


Ο κ. Σουφλιάς έχει σε γενικές γραμμές μεγάλη ευρηματικότητα. Η ιδέα για τους ημιυπαίθριους θα απέφερε πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Ποιος άλλος πολιτικός κατάφερε να ξεγεννήσει τόσο χρήμα από το πουθενά; Αν η κυβέρνηση τού απονέμει τα εύσημα για την επινόηση, ο νομικός κόσμος διαφωνεί. Οι συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι η ρύθμιση δεν νομιμοποιεί τις αυθαίρετες κατασκευές, συνεπώς η μεταβίβασή τους είναι παράνομη. Βέβαια ο κ. Σουφλιάς το έχει παραδεχτεί από μόνος του, δημόσια: «Δεν μιλάμε για νομιμοποίηση, μιλάμε για τακτοποίηση» . Ο υπουργός δημιουργεί την εντύπωση ότι οι παρανομίες «τακτοποιούνται». Σήμερα είναι οι ημιυπαίθριοι, αύριο θα είναι τα σπίτια στην άμμο, μεθαύριο τα εργοστάσια στο δάσος. Αρκεί να πληρωθεί το παράβολο. Θα λέγαμε ότι το μέτρο είναι μια κακή αρχή, αν δεν είχε προηγηθεί η σαρωτική ρύθμιση «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις» τη δεκαετία του ΄80.

Η διάθεση του επικεφαλής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έχει διαφανεί σε όλες τις μεγάλες αποφάσεις του. Ποιο είναι το όραμά του για την Αττική; Να επεκτείνεται όλο και περισσότερο, να ενωθεί η Κυψέλη με το Λαύριο. Ως ανθρώπινη λύση προκρίνεται παγκοσμίως η αναπαλαίωση κτιρίων και η αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, αλλά αυτό δεν ελήφθη υπ΄ όψιν. Πρέπει να δουλέψει η οικοδομή. Στο όραμα του κ. Σουφλιά περιλαμβάνονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι. Θα αγοράσουμε καινούργια αυτοκίνητα για να γκαζώνουμε στους μεγάλους δρόμους, αλλά προσοχή: στο διάζωμα ανάμεσα στις λωρίδες θα φυτευτούν θάμνοι και χορταράκια - δεν πιάνει τίποτα με βαθιές ρίζες όταν από κάτω υπάρχει υπόγεια πόλη. Ενας από τους μεγάλους δρόμους, ο περιφερειακός του Υμηττού, θα κατέληγε στο μητροπολιτικό πάρκο της θάλασσας. Ετσι δεν μας είχαν υποσχεθεί, ότι το παλιό αεροδρόμιο θα γινόταν κάτι σαν το δάσος της Βουλώνης; Σύμφωνα με τα σχέδια Σουφλιά δεν ξέρουμε πού να πρωτοπάμε για πικνίκ: στον Αγιο Κοσμά ή στου Γουδή, το δικό μας Χάιντ Παρκ. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, όπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Δημοσίων Εργων, «κατατάσσεται στην κατηγορία των μεγαλύτερων αστικών πάρκων του κόσμου και ίσως να είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως». Δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα. Για το πάρκο στου Γουδή καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες. Χάσαμε μερικά χρόνια επειδή υπήρχε η οικολογική πρόκληση: να γίνει εκεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού και γύρω γύρω από τις κερκίδες να φυτευτούν λεύκες. Προκρίθηκε ο Βοτανικός, αν και η λύση δόθηκε την τελευταία στιγμή, προεκλογικά. Ο κ. Σουφλιάς ήταν σαφής όταν έλεγε ότι δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση: «Αγαπώ τον Παναθηναϊκό, αλλά πρέπει να τηρηθεί ο Νόμος». Από τον σαματά που έγινε ανάμεσα σε εκείνον και τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη χάσαμε το θέμα. Τελικά θα υπερισχύσει η θέληση του εργολάβου, θα το φτιάξει το εμπορικό κέντρο; Πάντως, ας μην αδικήσουμε τον υπουργό Δημοσίων Εργων. Αν η τελευταία του απόφαση αφορούσε το γήπεδο του Παναθηναϊκού, η προτελευταία επέτρεπε την ανέγερση του προπονητικού κέντρου της ΑΕΚ στα Σπάτα.

- Εγκλωβισμένοι στο γκρίζο

Σε μια εποχή όπου όλος ο πολιτικός κόσμος προκρίνει το πράσινο ο κ. Σουφλιάς επιλέγει το γκρίζο, το κλασικό χρώμα της ελληνικής ανάπτυξης. Οι κάτοικοι των Αθηνών κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε μια πόλη με 13 εκατομμύρια κατοίκους. Περισσότερα από 200.000 στρέμματα θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης. Τα επόμενα 20 χρόνια θα εξασφαλίσουν καινούργιο κεραμίδι 8 εκατομμύρια νέοι κάτοικοι. Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά στόχος των ρυθμίσεων είναι η πάταξη της διάσπαρτης, αυθαίρετης δόμησης. Αφού θα χτιστεί που θα χτιστεί όλη η Αττική, ας γίνει- λέει- με οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο. Οσοι απεύχονται την προοπτική μπορούν να μετακομίσουν. Να πάνε σε κάποια εξοχή και να αγναντεύουν τη θάλασσα. Σιγά μη δουν τη θάλασσα. Με το νέο χωροταξικό, εμπνεύσεως κ. Σουφλιά, επιτρέπεται να ανεγερθούν παραθεριστικά χωριά στα πιο όμορφα μέρη. Ας μη φοβόμαστε όμως ότι θα καταντήσουμε Ισπανία. Ο υπουργός αποσαφήνισε: «Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό προβλέπει διώροφα κτίρια και μόνο σε μικρό ποσοστό τριώροφα, τα οποία θα αναπτυχθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από τον αιγιαλό».

Ας είμαστε ρεαλιστές. Για να τοποθετήσει ο κ. Κ. Καραμανλής τον κ. Σουφλιά σε μια τόσο κρίσιμη θέση, θεωρεί ότι ο υπουργός εκφράζει το κοινό αίσθημα και είναι αποδεκτός. Στο κάτω κάτω, όποιος θέλει να δει δεντράκια και κύματα μπορεί να τα απολαύσει σε ντοκυμαντέρ, σε τεράστια τηλεοπτική οθόνη.
ΠΗΓΗ:tovima.gr