Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Tα 4 απαραίτητα βήματα πριν ξεκινήσετε δίαιτα



γράφει καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου

1. Βάλτε στόχο

Σκεφτείτε πόσα κιλά θέλετε να χάσετε πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα.

Αν είστε υπέρβαροι ήπαχύσαρκοι: Καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό και να σας δώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αν έχετε παραπανίσια κιλά: Οι διαιτολόγοι συνιστούν να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας, κάτι που θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες. Για να υπολογίζετε σωστά το μέγεθος των μερίδων, συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο.

2. Κατανοήστε τη διατροφική σας συμπεριφορά

Η προσωπικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη στάση μας απέναντι στη διατροφή, σημειώνει ο Thomas R. Przybeck, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις, ο οποίος έχει εκδώσει βιβλίο για το θέμα της διατροφής και της προσωπικότητας. Το να γνωρίζετε τις τάσεις σας είναι σημαντικό για να προσαρμόσετε τη δίαιτά σας στις ανάγκες σας και να αποφύγετε τις παρεκτροπές.

Παρορμητικοί: <<Αν έχετε την τάση να είστε παρορμητικοί, είστε ικανοί ό, τι και αν βρεθεί μπροστά σας να θέλετε να το καταβροχθίσετε>>, επισημαίνει ο Thomas R. Przybeck. Είναι σαφές ότι είστε από τους ανθρώπους, που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε τους πειρασμούς.

Χωρίς συναίσθηση: Αν έχετε την τάση να μην καταλαβαίνετε τι τρώτε - μήπως είστε ο τύπος που μασουλάει ασυναίσθητα την ώρα που βλέπει τηλεόραση; - πρέπει να αποφεύγετε τέτοιες καταστάσεις, αν θέλετε να ελέγχετε το μέγεθος της μερίδας που τρώτε.

Νευρικοί: Αν είστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, νευρικοί και κυκλοθυμικοί μπορεί να σας συμβαίνει συχνά να θέλετε να φάτε μόνο και μόνο για να αισθανθείτε καλύτερα.

Επίμονοι: Ορισμένες προσωπικότητες δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία στο να χάσουν βάρος. "Αν έχετε αυτοπειθαρχία, υπομονή, επιμονή και προσαρμοστικότητα, η δίαιτα θα είναι για σας σχετικά εύκολη υπόθεση", δηλώνει ο Thomas R. Przybeck.

Κοινωνικοί: Έχετε την τάση να παρακολουθείτε την πρόσληψη της τροφής σας καλύτερα από τους άλλους σύμφωνα με τον Thomas R. Przybeck.

3. Συνδυάστε: Διατροφή & Άσκηση

Η δίαιτα για να έχει καλύτερα αποτελέσματα είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με τακτική άσκηση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει κατ 'ανάγκη να γραφτείτε στο γυμναστήριο. Μπορείτε να αγοράσετε έναν κυλιόμενο διάδρομο ή να πηγαίνετε για τρέξιμο ή έστω να πηγαίνετε το σκύλο για βόλτα.

Προσπαθήστε να εντάξετε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας: περπατήστε στις κοντινές αποστάσεις αντί να πηγαίνετε παντού με το αυτοκίνητο και ανεβείτε με τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας: ο συνδυασμός της δίαιτας και της άσκησης είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους.

4. Μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας

Για να έχει επιτυχία μία δίαιτα , είναι απαραίτητο να κατανοήσετε γιατί θέλετε να χάσετε βάρος. Έτσι, πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, αναρωτηθείτε:

* Είστε έτοιμοι να το κάνετε αυτό;

* Είναι κάτι που θέλετε πραγματικά;

* Μπορείτε να ασχοληθείτε με περιστασιακές παρεκτροπές ή γενικά με την πρόοδό σας;

* Μπορείτε να προσηλωθείτε 100% στην προσπάθεια να χάσετε βάρος;

Αν για παράδειγμα περνάτε μία περίοδο επαγγελματικών αλλαγών ή σας απασχολούν σοβαρά άλλα ζητήματα, θα ήταν καλύτερα να επιλύσετε αυτά τα θέματα και στη συνέχεια να επικεντρωθείτε στην προσπάθεια να χάσετε τα περιττά κιλά.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι έχετε δεσμευτεί να χάσετε βάρος για τον εαυτό σας -και όχι επειδή κάποιος άλλος σας πιέζει να το κάνετε.

Και το κυριότερο: επιδιώξτε να χάνετε βάρος σιγά σιγά για να είναι πιο σταθερό το αποτέλεσμα γιατί μην ξεχνάτε ότι το σημαντικότερο δεν είναι να χάσετε τα περιττά κιλά αλλά να μην τα ξαναπάρετε.